Karikatür evrenseldir.
Karikatür gibi bir kentte; yapılabilecek tek sanat etkinliği de doğal olarak karikatür etkinliğidir.
Karikatür Kentin kötüleri olarak bu kentte yaşamak zorunda kaldıklarımız sadece karikatürle anlatılabilirdi, iyi oldu.
Karikatür Kent, kendi mahalli sınırlarını aştı ve ulusal bir boyuta ulaştı.
***
Kent; haddini bilmez bir karanfil misali, ilk Ulusal Karikatür Yarışması organizasyonunu düzenledi. Yarışma ile kentin kültürü ve tarihsel dokusu mizah yoluyla anlatılacak, çizgili anlatım kitlelere taşınacak.
Umarız yarışmaya katılan karikatürcüler, bu kenti bir demokrasi limanı ve barış kenti sanarak yerel yöneticilere yönelik karikatür çizmezler.
Çizerlerse fena olur. Ne kent ne de yöneticiler henüz buna hazır değil.
Rönesans henüz bu kente uğramadı.
***
Ulusal Karikatür etkinliği ile ilgili çok fazla bir bilgim yoktu.
Sevgili Mehmet Selçuk aradı ve beni bilgilendirdi.
Etkinliğin seçici kurulunda;
Karikatürist Muhittin Köroğlu, Nuri Kurtcebe, Mehmet Selçuk ve Yazar Savaş Ünlü gibi usta kalemler bulunuyor.
Ustalar, 24 Mayıs’ta buradalar.
Umarız sonları şairlere benzemez.
Ulusal ve uluslar arası etkinlik yapabilme becerimiz ortada.
Bu nedenle karikatür etkinliğinde kimi, kimleri misafir ediyoruz, bilelim istiyorum.
***
Muhittin Köroğlu sanatın en önemli isimlerinden. Çizgileri dünyanın dört bir tarafını kucakladı.
Karikatür çalışmalarına 1989 yılından itibaren yoğunlaştı. Karikatürcüler Derneği’nde uzun yıllar yöneticilik yaptı. 1991 yılında Cartoon Yayıncılık’ı kurduktan sonra Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Konvansiyonu, Tema Vakfı, Yeşil Adımlar Çevre Eğitim Derneği’ne çalışmalarıyla destek oldu.
“Şimdi Çevre Zamanı” ve “Şimdi Sevme Zamanı” sloganlarını içeren çalışmalarından oluşan sergileri yurtiçinde birçok şehirde ve yurtdışında İtalya, İspanya, Kıbrıs, Bulgaristan, Makedonya gibi ülkelerde sergilendi. “Şimdi Çevre Zamanı” adı altında karikatürleri Kültür Bakanlığı tarafından kitap olarak basıldı. Köroğlu’nun “Şimdi Sevme Zamanı” başlığında bir kitabı ve üç adet kart-kitabı bulunuyor. Köroğlu, dünyanın her kıtasından ödül almış bir entelektüel, olağanüstü bir sanatçı ve bir aktivist.
***
Nuri Kurtcebe, karikatür ustalarından.
Oğuz Aral, Tekin Aral, Oğuz Alpleçin, Mim Uykusuz ve Ferit Öngören’le beraber Gırgır’ın çekirdek kadrosunda çalıştı. Gırgır’da ilk “Uyduruk Uzay Hikâyeleri” başlığı altında kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları üretti. Ardından ünlü “Gaddar Davut” çizgi romanı geldi. İlhan İrem’in “Pencere Köprü ve Ötesi” müziğini resimlemesi, Hürriyet Gazetesi’nde günlük “Mokok” karikatür tipi, Limon ve Dıgıl mizah dergilerinde Bilim Kurgu öyküleri Kurtcebe’nin kaleminden.
“Maganda” kelimesinin de isim babası olan Kurtcebe “Sessiz sedasız” başlığı altında günlük politik karikatürler çizdi. Uğur Mumcu’nun “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” adlı yazısını çizgiye döktü ve Uğur Mumcu Özel Ödülü’ne layık görüldü. 1997’den 1999’a kadar Cumhuriyet Gazetesi’nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üst üste “Yılın Hasan Tahsin”leri ödüllerine layık görüldü. Nazım Hikmet’in ünlü “Kuvayı Milliye Destanı”nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl Cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle Çağdaş Eğitime verdiği katkılarından dolayı ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü’ne layık görüldü. 2002’de Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından “Yılın Atatürkçüsü” seçildi. 2006’da Anadolu kültürüne yaptığı katkılarından dolayı plastik sanatlar dalında Truva Kültür Sanat ödülüne layık görülen Nuri Kurtcebe, halen Cumhuriyet Gazetesi’nde “Sessiz Sedasız” adlı köşesinde günlük karikatürlerini çizmeye devam ediyor.
***
Savaş Ünlü, çocuk ve mizah öyküleri yazarı. Mizah öyküleriyle başlayan edebiyat yaşamı, radyo oyunları, televizyonlara parodi ve skeçler, televizyon dizilerine senaryo öyküsü yazma çalışmalarıyla sürdü.
Çocuk öyküleri ve klasik öyküler de yazıyor. Özellikle öğrenciler için sahne oyunları yazdı. Oyunları çeşitli kentlerde sergilendi. Orhan Veli, Sait Faik Abasıyanık, Halikarnas Balıkçısı, Nasrettin Hoca, Yunus Emre, Tevfik Fikret ve Hasan Tahsin’in yaşamlarını özgün olarak oyunlaştırdı. Bunların dışında Keşke, Güzellikler Parklarda Yeşersin, Yaş Günü Partisi, Destan Yaratan Kadınlarımız, Tren Gelir Hoş Gelir, Milli Mücadelenin Kadınları gibi kaleme aldığı sahnelenmiş oyunları da bulunuyor.
Yakın dostum, ağabeyim. Kent gazetelerine “İzmir Mektuplarını” yazar gönderir. Enginliğini bizlerle paylaşır. “Nazım Hikmet’in “Diktin mi Zeytin Dikeceksin” şiirini gerçeğe dönüştürerek Ege’de birçok eğitim kurumunun bahçesine zeytin diktiren adamdır. Bu kente daha önce gelecekti, olmadı.
***
Mehmet Selçuk, bizimoğlan! Sarımsıcak, canım kardeşim.
Gözünü Gırgır’da açan hemşehrim. Fırt, Avni, Limon, Milliyet Sanat, Leman, Karekare, Hıbır, İkinci Bahar,Karikatür, Yaprak Bülten, Kent ve Sanat gibi dergilerde çizdi. Uzun Lafın Kısası, Hıçkırık adı taşıyan mizah sayfaları hep Selçuk’un kaleminden. Denizli Anadolu Lisesi’nde resim öğretmenliği görevini sürdüren Selçuk, Denizli Sanat Sevenler Derneği Başkanlığı yaptı. Karikatür dışında, grafik ve resim çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürüyor. Bir kızı, iki kitabı var. Kızın adı Karya. Kitabının biri Yengeç, ötekisi ise İş’te Aşk.
Selçuk’un ödülleri saymakla bitmez.
***
Karikatür Kent için;
Etkinlik öncesinde iyi şeyler yazmak istiyorum ama olmuyor.
Halksız ve tabansız siyaset kültürü ve anlayışı bir türlü iyi şeyler yazmama izin vermiyor.
Kent; kırık paramparça bir ayna gibi.
Her parçasında başka bir kusur yüzümüze vuruyor.
Foyası siyah bir örtü ile kaplanmış vaziyette.
Statik tabular çoğunluktan sayılıyor.
Hiçliğin boş çukurunun üzerine inşa edilmişiz.
Bir anlamsızlık, bir anlamsızlık ki sormayın gitsin.