Milas’tan gelen bir haber bizi sevince boğdu.
Sevincimizi sizinle de paylaşalım.
Milas Organize Sanayi Bölgesi 14 yıldır altyapı ihalesinin yapılmasını bekliyordu. Kasım ayının ilk haftasında nihayet altyapı ihalesi yapıldı, ihaleyi de sektörün deneyimli isimlerinden Duru İnşaat kazandı. Geçtiğimiz günlerde Milas OSB Yönetimi ile ihaleyi kazanan firma arasında altyapı yapım işi sözleşmesi imzalandı. Firmaya iş yeri teslimi yapıldı.
Sözleşmeye imza koyan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, imza töreninde “Burada çok önemli bir imza atıyoruz. Çok heyecan verici, çok gururlandırıcı bir işin imzalarını atıyoruz. İmzayı atarken heyecandan ellerim titriyor” diye konuştu.
Milas’ı bir üst lige taşıyacak 13 milyonluk proje gerçekten heyecan vericiydi. Bu heyecana biz de haberlerimizle Muğla’dan ortak olduk.
Belirtelim ki; MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve ekibi, bu toprakların bize sağladığı üretim değerlerinin markalaşması anlamında çok önemli bir iş başardılar.
Yıllardır “Bu kentin gıda ve tarım ürünlerinin markalaşması yerel kalkınmanın ilk ve önemli adımıdır” diye yazarçizeriz. Markalaşmaya giden yolda Milas, ilk ve büyük adımın sahibi oldu. Anladık ki; MİTSO, Organize Sanayi Bölgesi ile gıda tarım ve hayvancılık ürünlerini ulusal markalı ürünlere dönüştürerek, ihraç edilebilir kalite ve standarda ulaştıracak.
OSB ile Milas’ta ağır sanayi ve entegre tesisler dışında kalan çeşitli sektörel ürünlerin sanayi ölçekli imalatı için gerekli altyapının temelleri atılıyor.
Artık Milas’ta üretilen her bir ürünün markalaşması ve pazarlanması, bu yolla da üreticinin desteklenmesi sağlanacak.
Süt ürünleri, et mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, sebze ve meyve, bal ve arıcılık ürünleri, narenciye, badem, balıkçılık, gibi ürünlerin paketlenmesi ve işlenmesiyle Milas gıda sanayisini oluşturacak, tarıma dayalı sanayinin de temellerini atacak.
Domates, narenciye gibi ürünlerimiz dalında, tarlasında kalırken Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Organize Sanayi Bölgesi hamlesini çok önemli bulduğumuzu belirtmek isteriz.
Biliyorsunuz, Muğla’da faaliyet gösteren odalar içinde MİTSO, coğrafi menşei belgesi için ilk adımı atan oda oldu. MİTSO Milas’ın Memecik türü zeytinlerinin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için müracaatta bulundu. Sekiz ayrı bölgeden toplanan zeytin örnekleri MİTSO tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zeytincilik Araştırma İstasyonu’na teslim edildi. Yakındır Milas, Memecik zeytininin patenti alınacak.
Bu patent Milas’ın zeytin ve zeytinyağı üretiminde markalaşmasını sağlayacak.
Bizi takip eden okurlarımız bilirler.
Fethiye’de domates; Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da narenciye ve nar; Marmaris ve Gökova’da Çam Balı; Milas’ta zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere il genelinde üretilen tarım, gıda ve hayvancılık ürünlerinin markalaşması gerektiğini, bunun için de mutlaka coğrafi menşei belgelerinin alınması gerektiğini kerelerce yazdık.
Yetmedi (!) Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da meyve suyu fabrikası, narenciye- nar-domates Paketleme Tesisleri; Fethiye’de salça fabrikası; Gökova’da bal ve arı ürünleri fabrikası; Datça’da badem ve şekerleme fabrikası; Milas’ta zeytin ve zeytinyağı fabrikalarının kurulabileceğine dikkat çektik.
Bu yöntemle “Muğla zengin Muğlalı fakir” yazgısının da değişebileceğini ifade ettik.
Yerel bir irade ve kararlılıkla bir planlama dâhilinde bu işlerin yapılabileceğini bu noktada da Ticaret ve Sanayi Odalarımıza büyük görevler düştüğünü vurguladık.
Milas Ticaret Odası, coğrafi menşei belgesi patent müracaatı ile Organize Sanayi Bölgesi projesiyle üzerine düşen görevi yerine getirdi.
MİTSO, Milas’ın verimli topraklarında üretilen her bir değere sahip çıkacağını bize gösterdi. Organize Sanayi Bölgesi ile Milas; tedarikçilik yapan, ürününü üç otuz paraya satan kasaba zihniyetinden kurtulup imalat yapan, kendi marka değerini oluşturan modern bir kente doğru adım atmış oldu. Zeytinin ve zeytinyağının anavatanı Milas, makus talihini nihayet kırdı.
Hatırlatalım (!) İl genelinde 13 ilçenin tamamı zeytin yetiştiriciliğine uygun. 15 milyona yakın zeytin ağacı rezerviyle Muğla, Ege’nin zeytin üretiminde üçüncü ili. Zeytin alanlarımız yöreye ait Memecik türüyle Gemlik türünden oluşuyor.
Sofralık zeytin işletmesi olmadığı için sofralık zeytinde genelde yağ olarak işlem görüyor. İl genelinde 150’ye yakın kontinü sistem sıkma tesisi, 20’ye yakın küçük çaplı butik şişeleme ve paketleme tesisi var. Bu büyük rezervin sahibi olarak Muğla henüz zeytin ve zeytinyağı sanayisini kuramamıştı. Milas Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi projesiyle imdadımıza yetişti.
Milas OSB projesine emeği geçen her kişi ve kuruma, öncelikle de Milas Ticaret Odası Başkanı Sayın Reşit Özer’e, yönetim kurulu üyelerine huzurunuzda teşekkür ederek sonlayalım…