Mahalli Çevre Kurulu (MÇK); çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, kirliliğin önlenmesi amacıyla, bakanlıkların mevzuatlarında belirlenen esaslar çerçevesinde gerekli kararları alan bir kuruldur.
MÇK kimlerden oluşur?
Her ilde Valilik başkanlığında, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Orman ve Su İşleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığının imza yetkisini haiz il temsilcileri, İl Jandarma Komutanlığının, İl Emniyet Müdürü ve denize kıyısı olan illerde Sahil Güvenlik Komutanlığının imza yetkisini haiz temsilcileri ile Ticaret ve Sanayi Odaları Temsilcisi, Büyükşehir Belediye Başkanlığının imza yetkisini haiz temsilcilerinden oluşuyor.
Mahalli Çevre Kurulu’nun görevleri nelerdir?
Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, kirliliğin önlenmesi amacıyla, Bakanlıkların mevzuatlarında belirlenen esaslar çerçevesinde gerekli kararları almak, alınan karar ve tedbirlerin il düzeyinde uygulanması için programlar hazırlamak ve hazırlanan programların ön görülen sürelerde uygulanmasını sağlamaktır. İlde çevre kirliliğine neden olan veya olabilecek tesis ve işletmeleri belirlemek, yapılan iş ve işlemleri incelemek, değerlendirmek ve gerekli önlemleri almak, il düzeyindeki çevresel faaliyetleri izlemek ve yönlendirmek amacıyla çeşitli bakanlık ve kuruluşlarla eşgüdümü sağlamak ve toplumsal çevre bilincinin arttırılmasına yönelik eğitsel faaliyetlerin düzenlenmesine yönelik kararlar almak, MÇK’nın temel görevleri arasındadır.
Yukarıda yer alan Mahalli Çevre Kurulu tanımlaması durup dururken yapılmış bir tanımlama olmadığı gibi bu yazı da “kurumları tanıyalım” türünde bir yazı değildir.
Biliyorsunuz, Mahalli Çevre Kurulu’nun doğalgaz kullanımıma ilişkin yayınladığı bildirge, yayınlandığı günlerde doğalgaz kullanımının zorunluluğuna ilişkin ifadeler kamuoyunun tepkisini çekmişti.
Muğla Mahalli Çevre Kurulu’nun Eylül ayında yayımladığı açıklamada “2015-2016 kış sezonunda Menteşe ve Yatağan İlçelerindeki cadde ve sokaklarından doğal gaz hattı geçen Kamu Kurum ve Kuruluşları ile merkezi ısıtma sistemi kullanan konut ve işyerlerinde doğalgaz kullanımı zorunlu hale getirilmiş olup, Menteşe ve Yatağan İlçelerimizde cadde ve sokaklarından doğalgaz hattı geçen kamu kurum ve kuruluşları ile merkezi ısıtma sistemi kullanan konut ve işyerlerinde yakıt olarak doğalgaz kullanılması gerekmektedir. Cadde ve sokaklarından doğalgaz hattı geçen merkezi ısıtma sistemi olup doğal gaz kullanmayan site veya apartmanlar için; site/apartman yöneticisine Çevre Kanunun 20. Maddesinin (d) bendi gereğince konut başına 1.150,00 TL idari para cezası uygulanacaktır” ifadelerine yer verilmişti.
MÇK bildirgesinin ardından çok sayıda vatandaş ve muhtar ‘zorunlu kullanım kararına’ tepki göstermişti. O süreçte düzenlenen bir değerlendirme toplantısında vatandaşlar adına açıklama yapan Karamehmet Mahallesi Muhtarı Hayati Zorlu, Eylül ayında duyurusu yapılan ve 7 bin TL’ye mal olan doğalgaz bağlatma zorunluluğunu vatandaşın karşılayamayacağını bu nedenle sürenin 1 yıl uzatılması için dilekçe verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını ifade etmiş, “Vali Yardımcımız Ahmet Ertürk’le görüştük ve dilekçe verdik. Oda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünü arayarak bu talebimizi iletti ancak talebimiz Muğla’da yüksek oranda hava kirliliği olduğu gerekçesiyle red edildi. Vatandaş 7 Bin TL’lik doğalgaz masrafını kış kapıya dayanmışken nasıl ödesin? Eylül’de yazı gönderiliyor ve deniyor ki doğalgazı Kasım’a kadar zorunlu bağlatacaksınız. Bağlatmayanlara konut başına Bin 150 TL ceza keserim. Vatandaş 2 aylık süre zarfında 7 Bin TL’yi nasıl bulsun da doğalgazı hemen bağlatsın? Doğalgaz bağlanması kolay bir iş değildir. Doğalgaz tesisatı yapan firmalarının tamamı 24 saat mesai yapsa yine doğalgaz bağlantılarını Kasım’a kadar yetiştiremez” şeklinde açıklaması dikkat çekmişti.
Doğalgaz bağlatma konusunda işin bir başka boyutu da vatandaşın kışlık yakıtını alıp depolamasıydı. Zira doğalgaz konusundaki ‘zorunluluk uygulaması’ kimsenin hesabında yoktu. Kış sezonu öncesinde odun ve kömür ihtiyacını karşılayan, parasını oduna, kömüre yatıran çok sayıda vatandaş, daralan bütçeleri nedeniyle doğalgaz kullanım zorunluluğu konusundaki kararının ertelenmesi için belediyelere müracatta bulundu.
Vatandaşların “Yaptırmayalım demiyoruz, ancak doğalgaz için süre verilsin” talepleri yüzleri aştı sayıları binleri buldu. Vatandaşların doğalgaz kullanımı konusundaki erteleme müracatları üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi, doğalgaz bağlantısı ve kullanımı konusundaki vatandaşlara yönelik kullanma zorunluluğuna ilişkin sürenin uzatılması için 17 Kasım 2015 tarihinde Muğla Valiliği’ne ve Mahalli Çevre Kurulu’na yazılı olarak başvuruda bulundu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, halkın mağduriyet yaşamaması amacıyla doğalgaz kullanımının 2016-2017 kış sezonunda uygulanmaya başlanması konusunda Mahalli Çevre Kurulu toplantısında kararın yeniden görüşülmesini istedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi bu başvuruyla üzerine düşen görevi yerine getirdi.
Şimdi gözler yeniden yapılacak olan Mahalli Çevre Kurulu toplantısına çevrildi.
Kamuoyunun, kurula başkanlık yapan Muğla Valisi Sayın Amir Çiçek ve kurulu oluşturan yöneticilerden vatandaşın istekleri doğrultusunda karar vermesini beklediğini belirterek sonlayalım…