Yaşam Kalitesi sıralamasında Muğla, 38.8 oranla 27. sırada yer alıyor.
Bilim yaşam kalitesini dört alana bağlıyor.
Değerler inançlar arzular, kişisel hedefler, sorunlarla başa çıkabilen “İçsel Alan”,
Aile yapısı, gelir durumu, iş durumu, toplumun tanıdığı olanaklarla “Kişisel Sosyal Alan”
Hava ve su kalitesi, çevresel hijyen gibi “Doğal Çevre Alanı”,
Kültürel, sosyal ve dini kurumlar, toplumsal olanaklar, okul, sağlık hizmetleri, güvenlik, ulaşım, alışveriş sağlayan “Toplumsal Çevre Alanı”.
Kentin yaşam kalitesi, açık ve kapalı mekân standartları, bireylerin refah düzeyi, hizmet çeşitliliği ve kalitesi bu olgunun bileşenlerini ile oluşuyor.
Çevresel kirlilik, yeşil alan, gelir seviyesi, işsizlik, suç oranı, eğitim, sağlık, yerel yönetim hizmetleri, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi alanlar yaşam kalitesini etkileyen temel faktörler.
Bilim böyle söylüyor.
***
Peki bizde durum ne ?
Yaşam kalitemizi ne oluşturuyor?
Bilen, duyan!
Ya da böyle bir sorunu dert eden var mı?
Yapılan bilimsel araştırmalarda il olarak 27. sıradayız.
Kent olarak kamusal karar alma süreçlerinde ne kadar planlamaya sahip olduğumuz ortada.
***
Planlama dün sorundu; bu günde sorun!
Bu haliyle planlama yarının da sorunu.
Şu günde, önceden yapılmış ne bir planlama ne de bu planlamayı uygularken yapılmış bir hataya bile sahip değiliz.
Sosyal ve ekonomik açıdan kentin gelişmesini sağlayacak, yaşam kalitesini oluşturacak bileşenlerden yoksunuz.
Halimiz içler acısı (!)
21. Yüzyıl’da hala “Allaha Emanetiz”…
***
Her dönem güya revize edilen kalkınma planları, ortaya konulan orta vadeli ya da uzun vadeli programlar, raflarda kalan stratejik planlamalar ne yazık ki kentin yaşam kalitesini sağlamış, sağlayabilmiş değil.
Çevreden, kentsel alt yapıya, gelir dağılımından sosyal içermeye, yoksullukla mücadeleden bölgesel gelişmeye kadar birçok alanda Muğla kendi yaşam kalitesini ve standardını oluşturabilmiş değil.
***
2014 yerel seçimlerine büyükşehir statüsü ile gidiyoruz.
Büyükşehir yasası yaşam kalitesinde bölgesel farklılıkların kapanması ve kentin yaşam kalitesinin doğru değerler üzerine kurulması için bir fırsat sağlayabilir.
Büyükşehir ile Muğla, ilk kez merkezi otoritenin dışında bir sivil ve yerel planlamanın sahibi olabilir.
Tek koşulu; büyükşehir statülü yönetim modelini kime, hangi anlayışa teslim edeceğimiz?
***
Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Musa Gökbel, bu konuda çalışma yapan, kafa yoran ve ilişki kuran tek siyasetçi. Gökbel, bu konuda akademisyenlerden ve uzmanlardan oluşan bir teknik ekiple çalışıyor.
Sırası gelince bu akademisyen ve uzman isimleri ve neler yaptıklarını sizlerle paylaşacağız.
Ancak bu tanışıklığa Prof. Dr. Enver Ülger’le başlamak istiyoruz.
Okan Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Enver Ülger bu isimlerin başında yer alıyor. Bugün çok konuşulan kentsel dönüşüm yasasının ve büyük şehir yasasının alt yapısını hazırlayan Ülger Hoca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığını yapmış, çok değerli bir bilim adamı.
Akademik unvanlarının yanında aynı zamanda sıradan bir kent yaşayanı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Enver Ülger, arazi kullanımları, 2B, taşınmaz mal üzerinde mülkiyet hakkı, imar uygulamaları, kentsel dönüşüm, konut, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmet alanları, rekreasyon, sosyal donatı alanları, restorasyon, tarih ve kültür dokusunu korunması, depreme karşı tedbirler gibi konularda ülkenin en önemli isimlerinden birisi.
***
Musa Gökbel, Prof. Dr. Enver Ülger’le bizi Akyaka Azmağı’nda bir araya getirdi.
Azmak buluşmasında Gökbel, bilim insanlarının elinde şekillenmiş planlama ile bize büyük şehir yasasının bir ceza’dan ödüle nasıl dönüştürüleceğinin ipuçlarını verdi.
Kentin, bilimsel anlamda planlaması ve envanteri yapılmadan hiçbir şey yapılamayacağını net bir şekilde ortaya koyan Musa Gökbel, Muğla’yı “Allaha Emanet” olmaktan çıkarıp “Bilime Emanet” edeceğini gösterdi.
***
Musa Gökbel, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmetin en temel prensibine “halkı” koymaya hazırlanıyor. Halkla-belediyeleri barıştırmak için kolları sıvayan Gökbel, büyük şehir statüsü ile yerel seçimlerden sonraki beş yıl içinde, partinin yerel yönetim vizyonu, bilimin ve bilim insanlarının planlama ve uygulamaları ile neler yapılabileceğini gösterecek.
Bu amaçla Musa Gökbel, modern ve ideal kent olarak kabul edilen Eskişehir modelinin üzerine çıkmaya hazırlanıyor.
Artık hiç şüphem yok!
Musa Gökbel bunu başarabilir.
***
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Musa Gökbel’i, CHP’de ön seçimi, parti içi demokrasiyi ve örgüt iradesini savunduğu için, desteklemiştim. Şimdi de CHP’nin yerel yönetim vizyonuna yönelik bilim insanlarının elinde şekillenmiş “İdeal Bir Kent” yaratacağı için desteklemeye devam ediyorum.
Biliyorum ki; büyükşehir’e hiçbir aday adayı Musa Gökbel kadar hazır değil…