CHP Merkez İlçe Başkanı Erkan Aydın, Menteşe Belediye Başkan Aday Adayları ile bir araya gelir. Merkez İlçede yapılan toplantıda Başkan Aydın, aday adaylarının kendilerinden bir isteği olup olmadığını sorar. Toplantıya katılan aday adayları isteklerini Başkan Aydın’a iletirler.
***
Bu toplantıda Menteşe Belediye Başkan Aday Adaylarından Mustafa Şahin, genel merkezin belirleyeceği tarihte yapılması planlanan eğilim yoklamasına yönelik bir öneri getirir.
Şahin’in yöntem konusundaki önerisi demokratik bir öneridir.
***
Şahin, tüm üyelerin katılımı ile yapılacak eğilim yoklamasında, üç ayrı sandık önerisinde bulunur.
Mustafa Şahin;
Büyükşehir Belediye Başkanlığı,
Menteşe Belediye Başkanlığı,
Menteşe Belediye Meclis üyelikleri için aynı günde üç ayrı sandık konulmasını önerir.
Şahin, CHP’li üyeleri üç ayrı tarihte, üç ayrı sandıkta toplama yönteminin sakıncalarını dile getirir. CHP’li üyeleri tekrar tekrar yormanın alemi yoktur. Sonuçta aynı günde üç sandık önerisi kabul görür.
***
Mustafa Şahin, toplantıda Belediye Meclis üyeleri belirleme yöntemine ilişkin ayrı bir öneride daha bulunur. Şahin, meclis üyelerinin belediye başkan aday adaylarının hazırladığı çarşaf liste ile belirlenmesini ister.
Şahin, her aday adayının belediye meclis üyelikleri için 25’şer isimden oluşan liste hazırlamasını önerir. Çarşaf liste uygulamasına göre; üye, oy vermek isteği adayın listesini alıp sandığa atacaktır. Ancak üyenin listede beğenmediği bir isim varsa, üye bu ismin üzerini çizecek, oraya başka bir meclis üyesi aday adayının ismini yazacaktır. Çarşaf Liste yöntemi Merkez İlçe toplantısına katılan belediye başkan aday adayları tarafından da desteklenir.
***Aday adaylarından yöntem konusunda gelen bu istekleri Merkez İlçe Başkanı Erkan Aydın, not alır. Muhtemelen bu süreçte il genelinde, 13 ilçede de bu tür kararlar alınacak, alınan bu kararlar da CHP İl Başkanlığına bildirilecektir. CHP İl Başkanlığı aday adayları ve örgütler tarafından alınan bu kararı, tıpkı önceki kararlar gibi genel merkeze taşıyarak yöntem konusundaki kesin sonucu kamuoyuna duyuracaktır.
***CHP İl ve ilçe örgütlerinde Eğilim Yoklamasının yöntemleri örgüt disiplini çerçevesinde tartışılırken, hala sokakta birilerinin belediye başkan adaylarının atama yöntemi ile belirlenecek iddiasını sürdürmesi örgüt içerisinde sıkıntı yaratmaya, kafa karıştırmaya devam ediyor.
***
“Siyasette ve kamu da geçerli olan sözdür” mantığı ile hareket eden bazı CHP’li ürkek aday adayları, toplumda “atama yapılacak” algısı yaratmaya özenle devam ediyorlar. CHP örgütleri ön seçim istemiş! Sandık istemiş, onların umurlarında bile değil. Aralarında; Menteşe’nin yedi belediye başkan aday adayına yönelik; “Bunlar ön seçime inanmışlar ama nafile! Çok beklerler, ön seçim filan yok! Atama yapılacak ve ben atanacağım” diyenleri bile mevcut.
***
Bu tür söylemlerin en iddialısı da iki gün önce sokağa bırakıldı.
İddiaya göre; Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, Demokrat Parti’den istifa edip CHP saflarına katılacağı konuşulan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’da, CHP Bodrum Belediye Başkanı olarak atanacakmış…
Menteşe Belediye Başkan Adayını da Başkan Gürün bizzat kendisi belirleyecekmiş…
***
Bu söylemin sahibi Dr. Osman Gürün olamaz.
Başkan, açıkça böyle bir iddiada bulunmuş olamaz.
Bu birilerinin uydurmasıdır.
Başkan Gürün sağlıklı düşünen bir siyasetçidir, üstelik çok iyi bir hekimdir.
***
Kendi siyaset zeminine ve ilişkisine dayanarak Başkan Gürün, bir siyasetçi olarak yeniden seçilebilmesinin yolunu atama yapılmasında buluyor ve o nedenle atama yapılmasını bekliyor olabilir. Bu durumda Başkan’ın atama yöntemine inanıyor olması, atama beklemesi son derece normaldir. Ancak bu süreçte atama yöntemi örgütün beklentisi değil, Başkan Gürün’ün şahsi beklentisidir. Başkan Gürün’ün şahsi beklentileri de örgüt beklentilerinin üzerinde değildir.
***
Muğla CHP Örgütleri 2014 yerel seçimlerinde belediye başkan adaylarını ön seçimle belirleme kararı aldı. Alınan bu karar CHP genel merkezine taşındı. Genel Merkez 2014 yerel seçimlerinde belediye başkan adaylarını tüm üyelerin katılımı ile Eğilim Yoklaması ve Anket yöntemiyle belirleyeceğini ilan etti.
***
Ortada alınmış böylesine kararlar varken, erken başlatılan adaylık süreciyle CHP dinamik bir parti haline gelmişken ve çok ciddi bir seçim ekonomisi yaratılmışken birilerinin hala “atama yapılacak” türündeki söylem ve beklentileri; CHP yüksek siyaseti tarafından alınmış kararları ve örgüt iradesini “yok saymak” anlamına gelir.
Bu süreçte buna kim cesaret edebilir?
CHP yüksek siyasetinin ve örgüt iradesinin kararlarını bu süreçte kim, hangi hakla yok sayabilir?
Akıl var, mantık var…
“CHP örgütleri ve aday adayları yöntem konusunda ne düşünürse düşünsün! Beni bağlamaz” diyenlerin şahsi beklentileri, örgüt beklentilerinin üzerinde görülebilir mi?
Bırakın bu işleri.
Bakın; Menteşe Belediye Başkan Aday Adayları “Üç ayrı sandık ve Çarşaf Liste” öneriyor.
Sizin öneriniz ne?