Vaad etmek, politik erdemden sayılabilir.
Ama vaadi yerine getirmemek?
Politik erdemden sayılmaz.
Ona başka bir şey denilir…
Politika; ortak iyinin gerçekleşmesi amacı taşır.
Bireylerin tercihlerini aşan toplumsal bir yanı vardır.
Liberal düşüncede ise ahlak, bireysel tercihtir.
***
Bu ara; liberal anlayışlı vaatlerden geçit yok.
Nereye gitseniz, nerede nefeslenseniz,
CHP’li seçmene, üyeye yönelik
Sizi bir vaatler demeti karşılıyor.
Hem de bir sonraki aşamada doğuracağı sonuçları düşünmeden, özensizce! Bu vaatlerin doğruluk ve bağlayıcılık atfetmesi ise işin en ilginç yanı. Sadece seçilebilme gayreti ile hareket eden bazı aday adayları kendi seçmenini, örgütünü ve yöneticilerini kandırmayı siyasetten saymaya devam ediyor.
“Adamakla mal tükenmez” diyerek bol keseden atmaya devam ediyor.
Sonra da dönüp “Yasa izin vermedi” diyecekler…
AKP’yi ve yasayı suçlayacaklar.
***
Vaatler bu dönemin de en parlak yıldızı.
Siyaseti saran sarmalayan özensiz vaatlere göre;
Büyükşehir belediye meclis üyesi olarak yaklaşık beş yüz kişiye söz verilmiş. Bu vaatlerin peşine takılan, üstelik birkaç dönem yöneticilik yapmış değme siyasetçiler bile bu işin bittiğine inanmış durumdalar.
Gönülleri rahat.
Kendilerini büyük şehrin büyük adayı olarak görüyorlar !
İlçe belediye meclisleri mi?
O da tamam.
Orası da tıka basa vaat dolu…
Orada sıralama kavgası başlamış bile.
Sen alttasın, ben üstte…
***
Siyaset bilimi bu durumu “A priori” olarak tanımlıyor.
Yani genelde deneyle kanıtlanamayacak olgular için kullanıyor.
Bir kez denemeye kalkıyorsun, ama çok geç oluyor.
Atı alan zaten Üsküdar’ı geçmiş oluyor.
Büyük şehir yasası ve yasanın getirdiği uygulama biçimi ortada olmasına karşın anladık ki, kimse bu yasayı okumamış, siyasi partilerde örgütlerine ve tabanına bu yasanın detaylarını ulaştıramamış.
Her şey ‘Anam babam’ sistemi ve algısı çerçevesinde kalmış.
Yeni yasanın neler getirdiğini bilen yok…
***
Fethiye’de, Marmaris’te, Seydikemer’de,
Datça’da, Köyceğiz’de, Ortaca’da,
Dalaman’da, Muğla Merkez Menteşe’de,
Ula’da, Yatağan’da, Milas’ta ve Bodrum’da
Kavaklıdere’de durum aynı.
Yasa herkes için bilmece gibi.
***
CHP örgütlerinde hala;
Büyükşehir belediye meclisi için liste hazırlayan taşra kurnazları mevcut.
Bazı büyük şehir aday adayları; kapatılan belediyelerin başkanlarını, belediye meclis üyelerini çoktan büyük şehir belediye meclis üyesi olarak görevlendirmiş.
Söz kesmiş…
Anladık ki; Büyük şehir yasası ile kapanan beldelerde; “Umut Tacirliği” almış yürümüş. Her yerde, her yerleşke de vaatler havada uçuşuyor. Kimse “Bu nasıl olacak?” diye sormuyor.
***
Uyaralım.
Sahibinden meraklısına bu vaatlerin doğruluk ve bağlayıcılık atfetmesi büyük şehir yasasına göre mümkün değil. Seçilebilme gayreti ve hırsı ile CHP tarlasına atılan vaat tohumlarının hiçbir koşulda yeşerme olanağı yok.
Büyük şehir ya da küçük şehir aday adayı hiç fark etmez!
Kim size; “Büyük şehir ya da ilçe belediye meclisi garantisi veriyorsa” biliniz ki sizi kandırıyor.
Eğilim Yoklamasına giderken ilçe belediye başkan aday adayları tarafından CHP’li üyelerin eline “Anahtar Liste” verilecek olsa bile bunun bir kesinliği yok. Uzun süredir sandıkta özgür iradesini kullanamayan CHP’li üyelerin bu kez söyleyecek sözleri var. Bu noktada kimse CHP’li üyelerden piyade eri gibi davranmasını beklemesin.
***
Bizim görevimiz hatırlatmak…
Yasaya göre; Büyük şehir belediye meclisi, ilçelerden gelecek olan belediye meclis üyeleri tarafından oluşacak. Bu nokta da hiçbir büyük şehir aday adayının ilçe belediye başkan aday adaylarına, ilçe örgütlerine ve ilçede kayıtlı üyeye kesin söz veremeyeceğini belirtelim. Üyelerin tercihine yeterli düzeyde, sonucu değiştirecek bir etki yapamayacağının altını çizelim.
Büyük şehir belediye meclis üyelerini ilçelerde yapılacak olan “Eğilim Yoklaması” ile büyük şehir aday adayları değil, CHP’li üyeler belirleyecek.
***
Muğla Büyükşehir Meclisi 63 kişiden oluşuyor. Büyükşehir Belediye Meclisine; Seydikemer ilçesi dahil Fethiye’den, Bodrum’dan ve Milas’tan her birinden gelecek üye sayısı 6 (!) Muğla Merkez Menteşe’den ve Marmaris’ten, her birinden gelecek üye sayısı 5 (!) Yatağan, Ortaca, Dalaman, Köyceğiz ve Ula’dan 3’er meclis üyesi, Datça ve Kavaklıdere’den de 2’şer meclis üyesi gelecek.
Yukarıda yer alan ve yasa ile belirlenen rakamlar, (tüm siyasi partiler dahil olmak üzere) her bir ilçenin büyük şehir meclisine göndereceği toplam üye sayısıdır. Yani bu üyelerin tamamının sadece CHP’den geleceği sananlar yanılıyorlar.
Örnekleyelim.
Fethiye Belediyesi’nin büyük şehir meclis üyesi sayısı 6. Bu altı rakamının 3’ü bir partiden, 2’si başka bir partiden biri de diğer bir siyasi partiden gelebilir. Büyük şehir belediye meclisi seçim sonuçlarına ve siyasi partilerin ilçelerde aldığı oy oranına göre belirlenecek. Bu yasanın gerçeği bu.
Kimsenin sizi kandırmasına izin vermeyin. Ortalıkta atıp tutan, vaatte bulunan aday adaylarına fazla güvenmeyin. Size vaatte bulunan belediye başkan aday adaylarına bu vaadi nasıl ve hangi yöntemle yerine getireceklerini sorun?
Bakın size neler söyleyecekler,
Ne hikayeler anlatacaklar…