Muğla Sanayi ve Ticaret Odası (MUTSO) tarafından hazırlanan Muğla İmalat Sanayi Envanteri projesi ile ilgili haber elimize ulaştığında ilk tepkimiz “Nihayet kayıtlı ekonomiye geçiyoruz” oldu.
Bu tespit sonrasında “Ekonomimiz bu güne kadar kayıt dışı mıydı?” diye soru yöneltenler olsa da büyük çoğunluk bu tanımlamayı üretim değerlerimizin ve kapasitemizin tespit edilmesi olarak, ifade edildiği gibi doğru algıladı.
O nedenle sorun yok.
MUTSO tarafından hazırlatılan Muğla İmalat Sanayi Envanteri Projesi, GEKA tarafından onaylandı ve protokol için imzalar atıldı.
Proje üç ayın sonunda bitecek.
Peki bu projeyle ne yapılacak?
Bu projeyle Muğla ilinin mevcut imalat sanayi potansiyeli tespit edilecek.
Projede kimler var?
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından hazırlanan projede Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Bodrum Ticaret Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Marmaris Ticaret Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor.
Proje bitince ne olacak?
Hazırlanan ‘Muğla İmalat Sanayi Envanteri’ projesi ile Muğla ili imalat sanayi potansiyeli raporlanarak, Muğla iline gelecek olan yatırımcılara sunulmak üzere envanter kitap çalışması hazırlanacak.
Projenin hedefinde ise Muğla’nın mevcut imalat sanayi potansiyelinin tespiti, sektörün eksikliklerinin belirlenmesi, sektördeki firmaların tanıtılması ve potansiyellerinin arttırılmasına destek olunması yer alıyor.
Üç ay sonra ne olacak?
Yaklaşık üç ay sürecek olan çalışmanın ardından, bir çalıştay düzenlenecek. Araştırma ile ilgili rapor paylaşılacak ve Muğla İmalat Sanayi Envanteri kitabı tanıtılacak.
Peki bu kimin işine yarayacak?
Böylesi önemli bir envanter çalışması iş dünyasındaki herkesin işine yarasa da asıl olarak yatırımcının işine yarayacak.
Yatırımcı ya da yatırımcılar il envanterine bakarak yatırımlarını şekillendirecek.
Kısaca yatırımların önü açılacak, bunun ötesinde yatırımcılar cesaretlendirilecek.
Yatırım için Muğla’ya gelip duvara toslayanlara el uzatılacak.
Ayrıca yatırım yapacak her bir kurumun kendi başına yapmak zorunda kaldığı Ar-Ge ya da fizibilite çalışmalarına gerek kalmayacak.
Zira Muğla İmalat Sanayi Envanteri, iş dünyası açısından hazır veriye dönüşecek, yatırım özendirilecek.
Belki de imalat yapan bir kent hayalimiz bu sayede gereçkeleşecek.
Bu süreçte yıllardır büyük sıkıntı ve sorunlara karşın imalatına devam eden Gökova Süt Ürünleri, Çalçalar Bal ya da Labranda Zeytinyağı gibi yüzlerce yerli sermayeli firmalar ilk kez ilin ticari envanterinde üst sıralarda yer alacak.
Bu envanterle bu tür orta ölçekli imalat yapan yerel firmalara ‘üvey evlat’ muamelesinden vazgeçilecek…
İfade etmek isteriz ki;
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından onaylanan Muğla İmalat Sanayi Envanteri projesini odalarımızın ‘Ticaret odası statüsünden sanayi odası statüsüne geçiş’ olarak algılıyor ve kabul ediyoruz.
Bu projeyi ilin üretim değerlerinin tespiti açısından ‘ekonomik bir rönesans’ olarak görüyoruz.
Bu nedenle MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’un şahsında tüm ekibi, projenin iştirakçısı tüm odalarımızı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) adına Proje Koordinatörlüğünü yürüten Yrd. Doç. Dr. Elvan Cenikli’yi ve GEKA yöneticilerini kutluyoruz.