Büyükşehir statüsünün ilk adımı atıldı.
Yasayla Menteşe ve Seydikemer Kaymakamlıkları kuruldu.
Kaymakam olarak Seydikemer’e Muammer Köken,
Menteşe’ye de Zeki Arslan atandı.
Farkında değiliz ama;
Büyükşehir statüsü ile Muğla’nın ilk resmi kararı 20 Temmuz 2013 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Muğla Merkez, Menteşe adıyla artık 13 ilçeden birisi oldu. Diğer ilçelerden statü olarak tek farkı;
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ev sahipliği yapıyor olması.
***
Büyükşehir yasasına göre;
Günlük yaşamımızda da çok şey değişecek.
Yasa ile gelen yönetim şekli ile Muğla yeniden tasarlanacak. Yasanın getirdiği statü değişikliği sadece yerel yönetimleri kapsamıyor. Büyük şehirle bizi hayatın her alanında bir değişiklik bekliyor. Bu konunun en önemli örneklemesi de biz yerel basından, yerel gazetelerden çıkıyor.
***
Büyükşehir yasası öncesinde Muğla Merkez’de yayın yapan yerel gazeteler, İl Gazetesi statüsüne sahipti. Resmi olarak böyle olmasa da, ilin yönetim merkezi olan Valiliğin Muğla Merkez’de bulunması yerel gazetelere ayrı bir statü ve öncelik sağlıyordu.
Merkez gazeteleri bu yönü ile ilçe gazetelerinden farklı bir statüde değerlendiriliyor, İl Gazetesi olmak sanki bir “müktesep hak” olarak görülüyordu.
Ancak büyük şehir yasası ile ilin tamamı bütün şehir olarak ilan edildikten sonra bu yapı da değişti.
Biz gazeteciler ve gazeteler şimdi bu değişikliği hissetmiyor olabiliriz. Ancak yakın bir süreçte bu değişiklik ile tanışıp, yüzleşeceğiz.
Marmaris’te, Fethiye’de ve Milas’ta çıkan yerel günlük bir gazete ile Muğla merkezde çıkan bir günlük gazetenin arasında hiçbir fark olmadığını göreceğiz.
Bize göre; 2014, büyükşehir statülü yerel seçimlerinin yapılacağı 30 Mart 2014 tarihine kadar yerel gazetelerin, özellikle ilçe ve il gazeteleri arasındaki farkın yeniden tanımlanması gerekiyor.
***
Bu tanımı kim yapacak?
Tabi ki; Basın İlan Kurumu…
Basın İlan Kurumu’nun büyük şehir yasası ile değişen ve bütün şehir olarak ilan edilen yönetim biçimiyle sadece bir ilçede yayınlanan günlük gazetelerin statülerini ve “İl Gazetesi” statüsünü yeniden tariflendirmesi hatta tanımlaması gerekiyor.
***
Muğla merkezde;
Hamle, Devrim, Gazete Şah, Yenigün, Muğla Gazetesi, Son Baskı ve Muğla Haber gazeteleri günlük olarak yayın yapıyorlar. Bu gazetelerden Hamle, Devrim, Gazete Şah, Yenigün ve Muğla Gazetesi resmi ilan alma hakkına sahip. Son Baskı ve Muğla Haber gazeteleri ise resmi ilan konusunda yasa ile belirlenen sürecin dolmasını bekliyorlar.
Bildiğimiz kadarıyla Hamle Gazetesi bu gazetelerin arasında en büyük traja sahip. Ayrıca Hamle Gazetesi, Muğla Merkez, Yatağan, Kavaklıdere, Ula ve Marmaris’te bayilerde satılıyor.
Yani Hamle Gazetesi şu anda beş ayrı ilçeye yayınını taşıyor, ulaştırıyor. Diğer gazeteler nerelere ulaşıyor bilmiyoruz ama bildiğimiz bu haliyle Hamle, “İl Gazetesi” için alt yapısını tamamlamış görünüyor. Bu alt yapısına ve tirajına karşın Hamle Gazetesi, diğer refiki gazetelerle aynı oranda resmi ilan alıyor.
***
Bu tespitimiz farklı yönlere çekilmesin.
Kimsenin kazancında gözümüz yok!
Ama bugün durum bu…
Biliyorsunuz;
Basın İlan Kurumu’nun Muğla’da henüz bir şubesi yok! Büyük şehir ile birlikte açılmasını bekliyoruz.
Basın İlan Kurumu’nun Muğla’da bir şubesi olmasa da yönetmelikleri ortada.
Kurumu’nun görevini bu güne kadar Valilik İl Basın Bürosu yürüttü. Bu yönetmeliklerin ne kadarı uygulandı? Gerçekten bilmiyoruz. Bu konuda görev yapanların iyi niyetinden kuşkumuz yok. Ancak süreli, süresiz 100’e yakın yayın ve neşriyata sahip olan Muğla’da ekonomisi ve istihdamı ile ciddi bir basın yayın sektörü oluşmuş durumda.
Böylesine potansiyele sahip olan Muğla’da yerel gazetelerin statü ve ilişkilerinin tali olarak yürütülmesini artık mümkün görmüyoruz. Bu nedenle büyük şehir uygulamalarının bize, yayın kurumlarına ve gazetelere büyük bir derlenme ve toparlanma fırsatı sağlayabileceğini düşünüyoruz.
***
Devlet; Büyükşehirle ilgili hazırlığını tamamladı. Yasasını çıkardı, yürütmesini oluşturdu ve kaymakamını atadı.
Siyaset; Büyükşehir ile ilgili hazırlığına devam ediyor. Siyasi partiler, kendi içlerinde aday adaylığı sürecini başlattı.
Yaşamın her alanında ve toplumun tüm katmanlarında büyük şehir statüsüne uygun yapılanmalar birer birer gerçekleşirken, basının ve yerel gazetelerin büyükşehir ile ilgili henüz bir hazırlığı yok!
Varsa da biz bilmiyoruz.
Meslek örgütleri ortada!
Bu konuda yapılan bir çalışma varsa, bu çalışmayı bilen, gören ve duyan varsa çıkar açıklar. Ama biliyoruz ki kimsenin böyle bir çabası ya da çalışması yok.
***
Sonlayalım.
İlin tamamını bütün şehir olarak gören yasa biz gazeteciler ve gazeteler için bir fırsattır. Yasa ile gazetecilik mesleği, gazeteler ve yayın kurumları bir derlenme toparlanma sürecine girebilir.
Yerlerde sürünen gazetecilik, ekonomik sıkıntılarla mücadele ederek ayakta kalmaya çalışan yerel gazeteler, dergiler ve yayın kurumları, Basın İlan Kurumu’ndan büyük şehir yasası ile gelecek yeni tanımlamaya göre yeni bir yol haritasına sahip olacaktır. Buna göre; “Bazıları tamam, bazıları da yola devam” diyecektir…