Daha öncede oldu. Biz kent olarak daha önce yaşadık. Bizim için yeni değil. Muğla Vali Konağı önündeki yaya yolunun önü kaldırımdı. Yaya yolundan yürüyen karşı tarafa kaldırımın üzerinden atlayıp geçiyordu. Merhum Hilal Köseoğlu bu ironik durumu “Demokrasi Yolu” olarak nitelendirmişti. Muğla’nın demokrasisi de böyleydi. Bir yere kadar giden yaya yolu, bir yere kadar giden demokrasiyi tanımlıyordu. Yazıldı, çizildi sonunda bu komik durumdan kurtulduk.
***
Marmaris-Fethiye karayolu üzerinde Yerkesik Gülağzı kavşağı yapımı ihale edildi. İhaleyi alan firma uzun bir süre işi salladı ve sırra kadem basarak ortalıktan kayboldu. Sonunda yarım yamalak durumda olan Gülağzı kavşağında onlarca insan yaşamını yitirdi. Son olarak bir ailenin ocağı söndü. En büyük dededen, babaanneye, anneden en küçük toruna kadar yine orada, Gülağzı kavşağında her yaştan koca bir aile yaşama veda ettiler.
Bir trajedi sonrasında hiçbir örgütlülük olmaksızın yüzlerce insan bu durumu protesto etmiş, karayollarının kapısına dayanmıştı. Dönemin Muğla Valisi Mustafa Temel Koçaklar devreye girdi ve bu olaya son verdi. Gülağzı kavşağı öyle tamamlandı.
***
İl genelinde bu tür örneklemeler mevcut. Yatağan merkezde üst geçitler yapılıncaya kadar her yaştan onlarca insanımız hayata veda etti. Bodrum’da öyle. Fethiye Göcek karayolunda yaşamını kaybedenlerin sayısı orta ölçekli bir kasabanın mezarlığı kadardı.
12 Hükümet ve Bakan gören Göcek Tüneli açıldı, kazalar ve ölümler sonlandı.
***
Kentin gündeminde şimdi de Marmaris-Fethiye karayolu üzerinde bulunan Sakar Geçidi var. Sakar Geçidi bu haliyle kenti planlayanların günlük yaşama ters düşen uygulamalarına en güzel örneği oluşturuyor. Halkın kullanımıyla, planlama yapanların uygulamaları birbirine ters köşede duruyor.
Bizde değişen bir şey yok…
***
Karayolları ve Muğla Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu, Sakartepe mevkiinden Akyaka Kavşağı’na kadar 7 kilometrelik yola, geçiş yolu yapılmasının, yol eğiminin fazlalığından trafik güvenliğini tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle kabul etmedi.
Geçidin ortasında yer alan Sakartepe Tesislerine sadece gidiş istikametinden girilebiliyor. Gidiş istikametinde sorun yok ama Sakartepe tesisleri Fethiye-Marmaris istikametinden gelenlere kapalı.
Geçitteki tek benzin istasyonu ve sosyal tesisler burada bulunuyor.
Sakartepe’ye kadar gidip oradan geri dönemiyorsunuz. Çünkü karşı yöne verilmiş bir geçit yok. Karşıya geçmek için 7 kilometre daha gitmeniz, oradan da geriye dönmeniz gerekiyor.
***
Sakar Geçidi bu haliyle Muğla’nın yeni “Demokrasi Yolu” olmaya aday…
Bu yolda da bir yere kadar gidilebiliyor ve oradan dönülemiyor.
Geri dönmek için 7 kilometre daha gitmeniz gerekiyor.
Sakartepe Tesisleri bu haliyle turizme ‘yarı açık’ bir tesis olarak ilin turizm envanterindeki yerini alacak. Gelenlere açık, gidenlere kapalı bir turizm işletmesi (!)…
***
Bu uygulama Sakartepe Tesislerini alan her bir işletmeciyi iflas ettirebilir.
İhaleye çıkarırken “Dünyanın en güzel panoromasına sahip (!) şöyle tesis, böyle tesis” olarak ihale edilen bu tesisin önündeki karayoluna bir geçişi yok.
Bulmaca gibi;
Girişi var geçişi yok, girişi var dönüşü yok?…
***
Olası, acil durumlarda da durum aynı.
Sakartepe önünde ya da civarında, gidiş istikametinde meydana gelen bir trafik kazasında, Ambulans’ında yapacak bir şeyi yok. Ambulans’ta içindeki hasta ya da yaralılarla 7 kilometre giderek geri dönüş yapabiliyor.
7 gittin, 7 geldin, etti; 14 kilometre (!)
İnsan 14 kilometre gider yerinde sayar mı?
Bir aşağı-bir yukarı 14 kilometre gidiyorsun ve bunun sonunda başladığın yere ulaşıyorsun…
Hani psiokoloji öğretisinde bir değirmen vardır (!) Su akar…
Su değirmenden akar, akar sonunda başladığı yere ulaşır ya (!)
Sakartepe’de de durum aynı.
***
Bu uygulamanın bize göre anlaşılır bir tarafı yoktur.
Sakar Geçidi, duble yollarının belli bölümlerinde geçiş verilmesi, halkın günlük yaşamından kaynaklanan bir gereksinimdir. Halka göre; Planlamacılar bu projede günlük yaşamın getirdiği ihtiyaçların uzağında bir planlama yapmışlardır. Yöre halkı geçit boyunca yer alan orta kaldırımın (refüj) bir ya da iki noktasına geçiş verilmesini istiyor. Ancak Karayolları güvenlik gerekçesiyle talebi reddediyor. Karayollarının yeni hamlesi Marmaris-Fethiye kavşağına Viyadük yapmak…
***
Halk, Sakar Geçidine geçiş istiyor Karayolları yapmıyor (!)
Halk kavşağa viyadük istemiyor, Karayolları viyadük yapıyor (!)
Varsın ededursunlar, yapadursunlar…
Tüm bunlar üç ayda olacak işler değil (!)
Şunun şurasında yerel seçimlere ve büyük şehir statüsüne geçmeye üç ay kaldı. Büyükşehir yasasına göre karayolları ve ana caddeler büyükşehir belediyesinin sorumluluğuna geçiyor.
Büyükşehir; mevzuata uygun uygulamalar yanında halkın yaşam geleneğini oluşturan insani ve vicdani uygulama ve kararlarıyla bu topraklar için gerekenleri yapacaktır…
Sıkın dişinizi az kaldı…