Göçmenler konusunda son bilgileri topladık.
Burnumuzun dibinden umut yolculuğuna çıkan göçmenlerin sayısı gitgide çoğalıyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan edinilen bilgiye göre son iki yılda sahillerimizden komşu Yunanistan’a geçmeye çalışan 111 bin 292 kaçak göçmeni kurtardı.
Ölümü göze alan 825 bin kişi Yunanistan’a geçmeyi başardı.
Çoğu çocuk ve bebek 411 kişi Avrupa’ya ulaşmak isterken can verdi.
Sahil Güvenlik Ekipleri, 2013 ila 28 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye üzerinden deniz yoluyla Avrupa’ya gitmek isteyen, büyük çoğunluğu Suriyeli 118 bin 229 kaçak göçmen kurtardı.
2013 yılında çoğu Suriyeli 6 bin 937 kaçak göçmen kurtarılmış, 2014 yılında bu sayı ikiye katlayarak 14 bin 961’e çıkmıştı. 2015 yılında ise 91 bin 611 kişiye ulaştı.
2016 yılının Ocak ayında ise 4 bin 720 kişi olarak kayıtlara geçti.
Yakalanmadan geçenler ve kayıtlara girmeden kazalarda can verenlerin sayısı ise bilinmiyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege’de Umut Harekâtı ismiyle düzenlediği arama kurtarma çalışmalarında, 307 göçmen kaçakçılığı zanlısı yakaladı.
Ege Bölgesi’nde bugüne kadar müdahale edilen kanunsuz yurt dışına geçiş vakalarının yüzde 90’ı lastik botla, yüzde 10’u ise çeşitli tipte deniz araçlarıyla yapıldı.
Kanunsuz geçişe olanak sağlayan deniz araçları bir sektör yarattı.
Can yeleği adı altına satılan bir çok ürün can alırken, göçmen kaçakçılığı organizasyonu yapan yüzlerce yeni umut taciri türedi.
Yine edindiğimiz bilgilere göre; ülke genelindeki kamplarda ve barınma merkezlerinde 260 binin üzerinde Suriyeli yaşıyor.
25 merkezin dışında, farklı şehirlerde yaklaşık 2 milyon 300 bin civarında Suriyeli yaşamaya çalışıyor. Biyometrik kayıt sistemine giren Suriyeli sayısı ise 2 milyon 541 bin.
Bunların eğitim, sağlık, barınma barınmalarına bugüne kadar yaklaşık 8 milyar dolar harcama yapıldı. Geçici barınma merkezlerinde 15 sahra hastanesinde sağlık hizmeti verilirken, bugüne kadar kamp içi ve dışı 10 milyon poliklinik hizmeti sunuldu.
Türkiye’de 150 bin Suriyeli bebek dünyaya geldi.
Bir çoğuna Türkçe isimler verildi.
Biliyorsunuz savaştan ve terörden kaçarak Türkiye’ye giriş yapan binlerce Suriyeli için Avrupa’ya umut yolculuğu, Ege sahillerinden başlıyor.
Bu büyük trajedi hala devam ederken bu işten en çok etkilenen illerin başında Muğla geliyor. Yunanistan’a en yakın mesafede duran Muğla bu nedenle karşıya ulaşmak isteyenlerin tercihi olup çıkıveriyor.
Alınan onca önleme karşın can kayıpları devam ediyor.
Datça, Dalaman, Marmaris ve Bodrum yerleşkeleri başta olmak üzere Didim, Çeşme, Karaburun, Urla, Ayvalık, Ayvacık, Kuşadası ve Seferihisar’da umuda yolculukta insanlığın dikkatini çeken büyük trajediler yaşanıyor.
Bodrum’da 2 Eylül 2015 tarihinde bir gazeteci meslektaşımızın objektifine yakalanan Aylan bebeğin fotoğrafı dünyayı sarsmış ve büyük insanlığın göçmenlere bakışını değiştirmişti.
Ancak büyük insanlığın hızı, karşıya geçmek isteyen göçmenlerin hızına erişemiyor.
Önümüz yaz.
2016 turizm sezonu iki ay sonra açılacak.
Terör olayları ve göçmen trajedileri nedeniyle prestiji hasara uğrayan Türk turizmi ve bölge turizmi bu yıl büyük bir sınavdan geçecek.
Bu zorlu sınavda belki de en çok; Muğla terleyecek…