Geçtiğimiz günlerde Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 10. Genel Kurulu toplantısı Muğla’da gerçekleştirildi. Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan bölgenin her yönden geliştirilmesi ve kalkınması amacıyla kurulan GEKA toplantısı sonrasında yerel ve ulusal basında birçok haber yayınlandı.
***
Toplantı sonrası açıklama Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata’dan geldi.
Alata açıklamasında genel sekreterlik, yönetim kurulu ve kalkınma kurulu arasında daha sağlam ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti. Alata bölge için yol gösterici niteliğe sahip bölge planına vurgu yaptı.
***
Alata, dikkat çekti…
Sayın Alata’nın plan vizyonu da oldukça netti.
Alata; Yaşam kalitesi yüksek, yeniliğe dayalı üreten, doğasını koruyan, küresel turizm odağı Güney Ege’ye erişme yolunda; Tarımdan turizme, çevreden yeniliğe pek çok alanda atılması gereken adımlar olduğunu, ajansın (GEKA) bu konudaki çalışmalara ya da işbirliğine destek sağlayacağının altını çizdi.
***
Güney Ege Bölgesinde sürekli ve dengeli kalkınmayı amaçlayan GEKA bölgenin gelişmesinde öncü rolün sahibi.
GEKA; Bölgenin kaynaklarının yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek, sürekli kalkınmayı sağlamak için; “Sizin için ne yapabiliriz” derken (!)
Yatırım almayı, yatırım yapmayı, istihdam yaratmayı ve işbirliği yapmayı bir türlü öğrenemeyen Muğla; “Bizim oğlan sağol” diyerek köşesinde kalmaya devam edecek görünüyor…
***
GEKA sürekli olarak çağrı yapıyor.
Muğla’nın yatırım olanaklarını ortaya koyan, Muğla’ya yatırım ve istihdam yaratma becerisini kazandırmaya çalışan GEKA; Tarım, Kültür Turizm kenti Muğla’nın kaynaklarının farkında (!)
Ama Muğla henüz farkında değil…
***
Merak ediyoruz (!) Tarıma elverişli alanları, zengin su kaynakları ve bölgeye hakim Akdeniz iklimi Muğla’da her türlü bitkisel üretim yapılmasına imkan sağlarken, Muğla’nın bu konuda GEKA’ya ulaştırılmış kaç projesi var?
***
Yıllık 250 bin ton narenciye, 50 bin ton nar, 200 bin ton zeytin, 300 bin ton süt, 500 bin ton domates, 10 bin tondan fazla bal üretimi yapan Muğla’nın GEKA’ya sunulmuş projesi sayısı kaç?
***
Türkiye’nin Kültür Balıkçılığı üretiminin neredeyse yüzde 40’na sahip olan Muğla’nın GEKA’ya sunulmuş projeleri nerede? Ortalıkta böyle bir proje var mı?
***
Cam ve seramiğin ham maddesi olan feldisplat başta olmak üzere krom, mermer ve linyit gibi kaynaklara sahip olan Muğla’nın GEKA’ desteği almış kaç projesi mevcut? Bu yolla sağlanan bir istihdam var mı?
***
Son dakikada; “Getirdin, yedirdin, içirdin ve gönderdin” turizminin dışında, bir açık hava müzesi konumuna sahip Muğla’nın kültür turizmi, doğa turizmi ve termal turizm gibi kaç projesi GEKA’da sıra bekliyor?
***
Mutlaka GEKA’ya ulaştırılmış bazı projeler vardır.
İlişki kuranlar mutlaka vardır.
Soru şu; Peki bunlar yeterli midir?
Kent olarak GEKA yöneticilerini bıkıp usandıran, ‘aman aman yaka silktiren’ kalkınma öncelikli kaç projenin sahibiyiz?
Bu güne kadar kaç GEKA yöneticisi; “Kardeşim bıktık şu Muğla’nın projelerinden” diyerek yakındı?
Muğla’da yürek yoksa (!) GEKA ne yapsın?
Yürek yoksa, kürek işe yarar mı?
***
Aradığının ne olduğunu bilmeyen, bulduğundan bir …ok anlamaz…
Bir Muğla deyimidir. Biz işte tam da bu noktadayız…
***
GEKA’da nereye, ne yapılır?
Bilgi ve teknik ekip hazır (!)
Yatırım desteği, takibi, izlemesi hazır (!)
Destek mekanizmaları hazır (!)
Raporu hazırlayacak ekipler tamam (!)
Yatırımın devlet yardımı hazır (!)
Ama Muğla hazır değil…
***
Muğla hazır değil (!)
Muğla’nın meslek odaları hazır değil (!)
Oda yöneticileri hazır değil (!)
Muğla belediyeleri hazır değil (!)
Belediye başkanları hazır değil (!)
Onlar seçimin derdinde…
Muğla STK’ları hazır değil (!)
Bu ara onlar da ant içip dağılıyorlar (!)
Yatırım, iş birliği, istihdam, üretim (!)
Üretim kabızı Muğla’da kimsenin derdi değil (!)
Öncelikli toplumsal hedef; kalkınmak değil…
***
Bir kez daha belirtelim ki; Muğla neye sahip olduğunun da farkında değil. Sahip olduğu kaynaklarla ne yapılabileceğinin de farkında değil. Muğla; GEKA yöneticilerinin beklediği sağlam ilişkileri kurma becerisine sahip değil. Böyle bir ilişkinin gereğini anlamış, anlayabilmiş değil…
***
Mart ayında ilk kez büyük şehir statüsüyle seçime gidiyoruz. Kalkınma ajansları gibi büyük şehir statüsünün de aslında bir ‘kalkınma ve modernleşme’ modeli olduğunu hatırlatarak sonlayalım….