“Bizim oğlan” tabiri bu yöreye aittir ve bizimoğlan muamelesi çoğu meslek grubundan alınan hizmeti itibarsızlaştırması anlamında önemlidir.
Bizim oğlan müessesesi, danışmanlık gerektiren bir konuda hizmet alımını ücretsiz ya da düşük ücrete bağlamak isteyenlerin adeta jokeridir.
“Taş attın da kolun mu yoruldu?” bakış açısıyla mesleği ya da verilen hizmeti itibarsızlaştıran ve sıradanlaştıran bu bakış açısı bir çok meslek grubunun baş belasıdır.
Zaman zaman biz gazetecilerin de bu bizim oğlan bakış açısından nasibi almışlığı vardır.
Adam milletvekili adayı olur, belediye başkan adayı olur, kampanyasına tonla para harcar, iş seçim bildirgesine geldi mi, “Sende zaten hazırdır, yazıversen bir şey mi oluyor” diyerek namus belgesi statüsündeki seçim bildirgesini üç otuz paraya yaptırmaya kalkar ve bunu kardan sayar.
Sen, seçim bildirgesi yazabilmek, o seviyeye gelebilmek için siyaset-toplum ilişkisini, seçmen eğilimini yalayıp yutmuşsundur onu düşünmez, işi “yazıversene bizimoğlan” noktasına bağlar geçer.
Bunlar hep bizim oğlanlıktandır…
Birçok meslek grubunun kariyer, ünvan ve örgütlülük çabası işte bu “bizimoğlan” bakışı yüzündendir.
Biz gazeteciler hala bunu beceremedik ancak becerenler var.
Emlak Müşavirleri onca çaba ve gayretin ardından nihayet kendilerini bizim oğlanlıktan kurtaracak Emlak Müşavirleri Yasa Tasarısı’nda sona geldiler.
Yakından biliyoruz ki; bütün zorluklara ve engellemelere karşın, kendilerine kerelerce çelme takılmasına karşın emlakçılar; çalıştılar, çabaladılar ve kendi varoluşlarını tescilleyen bir tasarıda son aşamaya geldiler.
Şimdi de yasaya kavuşmak için adeta gün sayıyorlar…
Dün Muğla Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Ziya Ercan, başkanlığında bir araya gelen Bodrum, Marmaris, Datça, Milas ve Fethiye Emlak Müşavirleri Dernek Başkanları; Ömer Yetgin, Yusuf Kenan Akkuş, Müderris Bayar, Hadi Karasu ve Serdar Oğuz büyük bir sevinci biz basın mensuplarıyla paylaştı.
Dernekler adına açıklama yapan Ziya Ercan, gayrimenkul sektöründeki olası kayıp ve kaçakların önlenmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacıyla hazırlanan Emlak Danışmanlığı Kanunu tasarısının yasallaşmasında sona gelindiğini açıkladı.
Ercan, açıklamasında Türkiye’de faaliyet gösteren ticaret odaları ve meslek odalarının, dernek ve federasyonlarının ortak mutabakatıyla hazırlanan kanun tasarısının bir kaç ay içerisinde hayata geçeceğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a sunulan yasa tasarısının kanunlanmasıyla kaçak çalışan, meslek ünvan ve yetkilerini haksız kullanan ve kaçak çalışanlara 50 bin liradan 400 bin liraya kadar para cezası, ayrıca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceğini açıklayan Muğla Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Ziya Ercan, emlakçılık sektörünün yeni dönemine ilişkin ipuçlarını şu sözlerle açıkladı.
“Emlak danışmanları yeminli ve üniversite mezunu olacak. Sektöre yeni girecek olanlar 3 ay teorik, 3 ay pratik olmak üzere 6 ay eğitim ve staj zorunluluğu getirilecek. Bunun haricinde her ofiste Emlak Danışmanlığı lisansı sınavını kazanmış lisanslı bir emlak danışmanı bulundurma şartı aranacak. Emlak danışmanlarının mesleğini bağımsız bir bölümde ifa etmesi şartı gelecek ve ofis standardı ile teknik araç ve ekipman desteği getirilecek.”
Kanun tasarısına göre sözleşme kullanılmasının zorunlu hale getirileceğini ifade eden Ercan, emlak danışmanlarının mesleki sorumluluk sigortası yaptıcaklarını ve teminat vereceklerini belirterek “Emlak Danışmanları Birliği kurulacak. Ayrıca tapu dairelerinde emlak danışmanlarının müşterilerini ağırlayacağı hizmet odaları olacak ve lisanslı her danışman tapu işlemlerini temsilcileri adına yapmaya yetkili olacak” dedi.
Emlak danışmanlarının rayiç bedel tespiti ve bilirkişi alanında kamu, özel kurum ve kuruluşlardaki mevcut yetki alanlarının daha da genişleyeceğini belirten Ziya Ercan, hizmet ücretlerinin de Türkiye’nin her yerinde aynı olacağını sözlerine ekledi.
İfade etmek isteriz ki; yasalaşmasına saatler kalan Emlak Müşavirleri Yasası ile emlakçılık sektörü bizim oğlan olarak görülmekten kurtulucaklar.
“Darısı diğer meslek gruplarına” diyerek sonlayalım.