Tam da büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanından bahsedecek, bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün sorumluluk alanının 100 bin kişiden, 866 bin kişiye (!) 1649 kilometre kareden, 12 bin 538 kilometre kareye çıktığını bir kez daha hatırlatacakken Muğla Şehir Gazetesi’nin internet sitesine “Başkan Gürün’e İhbar Ediyoruz” başlıklı bir haber düştü.
Gümüşlük Denizine Kanalizasyon Akıyor! Alt başlığı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün bilgisine sunulan haberi sizlerle de paylaşalım.
***
Haberde;
“Başkan Gürün’e İhbar Ediyoruz!
Gümüşlük Denizi’ne Kanalizasyon Akıyor!
Bodrum’un mavi bayraklı plajı Gümüşlük’te, denize süzülen kanalizasyon atıkları görenleri hayrete düşürüyor! Bodrum’un en gözde turizm beldelerinden olan Gümüşlük’te denize dökülen kanalizasyon, gündem yarattı. Çevrecilerin sosyal paylaşım ağlarında paylaştığı bu görüntü, Bodrumluları hayrete düşürdü. Bodrum Gezi Dayanışması üyeleri ve Gümüşlük sakinleri durumu Bodrum Belediyesi’ne bildirdi. Ancak, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Bodrum’un ve mahallelerinin tüm kanalizasyon ve altyapı işlemleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait (!) Dolayısıyla sorunun çözüm yeri de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı. Şimdi, gözler Muğla’dan gelecek yanıtta… Turizm sezonunun açılmasına günler kala, bu görüntünün ortadan kaldırılmasını bekleyen Gümüşlük sakinleri, durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyor” deniliyor.
***
17 Nisan tarihli Kent Yazıları’nda ‘Siyasi Vasatlık’ başlığı altında size ulaşan köşe yazımızda büyükşehir belediyesinin ve Başkan Gürün’ün sorumluluk alanın arttığını ifade etmiş, büyükşehir belediyesinin henüz kurumsal kimliğinin ve yönetim şeklinin kurulmadığını belirtmiştik.
Turizm sezonunda, yılda 2 buçuk milyon turist ağırlama kapasitesine sahip Fethiye, Bodrum, Marmaris, Datça, Köyceğiz gibi turizm arterlerinin de Başkan Gürün’ün sorumluluk alanına girdiğini hatırlatmıştık.
***
Muğla Şehir Gazetesi internet sitesinde yer alan bu ihbar niteliğindeki haber iyi bir örnek oluşturdu.
Siyasetin büyükşehir statüsüyle ilgili bir hazırlığımız olmadığı için bu süreçte her şeyi yaşarak öğreneceğiz. Bağdat’ı sora sora bulacak, büyükşehirle “Aslında ne olduğunu” böyle öğreneceğiz.
Uyaralım…
Turizm sezonuna çeyrek kala ihbarlar çoğalabilir. Bugün Bodrum Gümüşlük’ten gelen ihbar, yarın Marmaris İçmeler’den gelebilir…
Bir sonraki gün Seydikemer’den ve Kavaklıdere’den hatta Köyceğiz’den ihbarlar gelebilir, ihbarlar çoğalabilir. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 12 bin 538 kilometre karelik sorumluluk alanında meydana gelen her soruna büyükşehir olarak kendisi koşamaz, yetişemez.
Henüz kurumsal yapısı ve yönetimi oluşmayan bir belediyenin ilin tamamına hizmeti, aksatmadan tek elden götürülmesi mümkün değil.
Peki, ne olacak?
Ne olacağı büyükşehir yasasında belirtilmiş.
***
Bodrum Gümüşlük’ten dün gelen ihbar haberinin iyi bir örnek oluşturduğunu, fırsat yarattığını belirtelim.
30 Mart yerel seçimlerinin ardından il genelinde tüm kanalizasyon ve altyapı işlemleri, artık Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda…
İl genelinde kanalizasyon ve altyapı ilgili sorunlar Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından çözülecek.
Kanalizasyon ve alt yapı tamam.
Peki ya diğer konular?
***
Diğer konulara geçmeden bir gerçeğin altını çizelim. Muğla il genelinin yüzölçümü 12 bin 538 kilometre kare, nüfusu 866 bin. Nüfusumuz yaz sezonunda 3 milyonu aşıyor. Bazı yerleşim birimlerimiz komşu il mesafelerinden bile fazla. Bu noktada ilin tamamına tek merkezden, tek elden hizmet götürmek hayli zor.
Zor ama imkânsız değil.
Bize göre bu durumu aşmanın tek yolu ilçe belediyelerine yetki devri yapmak, yükü paylaşmak…
Peki; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ilçe belediyelerine yetki devri yapar mı?
Bunu bilemeyiz.
Ancak büyükşehir belediye meclisi ilçe belediyelerine yetki devri konusunda alınacak kararda etkili olabilir…
Büyükşehir meclisi, ilçe belediye meclis üyelerinden oluşuyor. Bu noktada ilçeleri temsilen büyükşehir meclisinde görev yapan meclis üyeleri büyükşehir statüsüyle hak kaybına uğrayan ilçe belediyelerinin haklarını savunabilir…
Sözde karar da onların (!) Meclis üyeleri yetki devri konusunda ısrarcı olabilir…
***
Hatırlarsınız (!) Kent Yazıları’nda ‘Büyük Şehir Büyük Sorular’ başlığı altında bir köşe yazısı yayınladık.
O yazıda büyükşehir belediyesi sorumluluk alanına giren hizmetlerde ilçe belediyelerine yetki devri yapabilir mi? sorusuna yanıt aramış, aradığımız yanıtı büyükşehir yasasında bulmuş ve sizlere şöyle aktarmıştık; “Büyükşehir belediyeleri bazı görevlerini meclis kararıyla ilçe belediyelerine devredebiliyor veya ilçe belediyeleriyle birlikte yapabiliyor”…
Yetki devrinden korkan siyasetini gözden geçirsin.
Yetki devrinin korkulacak bir tarafı yok.
Yasada büyükşehir belediyesinin ilçe belediyelerine yetki devri yapabileceği veya birlikte yürütebileceği hizmetlerin tanımı çok açık şekilde belirtilmiş durumda.
Büyükşehir; ‘Otopark, otogar yapmak-işletmek, adres ve numaralandırma işlemleri, mezarlıklar tesis etmek-işletmek, toptancı halleri, mezbaha yapmak-işletmek ve ana caddelerin temizlik hizmetlerini” ilçe belediyelerine devredebilir…
Umarız Gümüşlük denizine akan kanalizasyon sorunu çözülmüştür…