BÜYÜKŞEHİR 1 (BİR)
Muğla Büyükşehir Belediyesi, kuruluşunun 2. yılını çalışanları ile kutladı. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı kutlama öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, iki hizmet yılına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Gürün, 2014-2015 yılları arasında ne yapıldığını ve 2016 yılı hizmet yılı ve yatırımlarını paylaştığı basın toplantısına yönelik çok sayıda not tuttuk, bu notları zaman içerisinde sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Meraklılarını uyaralım:
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2 hizmet yılı içinde yaptıklarını, yatırımlarını merak edenler bizi yakından takip etsin. Zira “Büyükşehir” başlığı altında kaleme alacağımız köşe yazıları, bir yazı dizisine dönüşebilir.
Bu yazı dizisi, Muğla’nın yerel yönetim tarihine düşülmüş notlar olarak görülmelidir ve kamuoyunu bilgilendirmek biz gazetecilerin görevidir. Büyükşehir Belediye’sinin iki yılllık hizmet karnesine not vermeden önce büyükşehir belediyesinin iki yılda yaptığı hizmet ve yatırımlarının ne olduğuna bakalım.
İfade etmeliyizki Başkan Gürün, basın sunumuna iki önemli konuyu vurgulayarak başladı.
Bu iki önemli konunun ilki; Muğla’nın yüzölçümüne yönelikti.
Başkan Gürün, Muğla’nın 13 bin 247 kilometre kare yüzölçümüne sahip olduğuna dikkat çekti. Dikkat çekmekle kalmadı, bu oranı diğer büyük illerin yüzölçümleriyle de kıyasladı.
Metropol İstanbul’un 5 bin 343 kilometrekare, Kocaeli’nin ise 3 bin 397 kilometre kare yüzölçümü olduğuna dikkat çeken Başkan Gürün, Metropol İstanbul’un iki katından daha fazla bir alana hizmet verdiklerinin unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Başkan Gürün’ün şehrin büyüklüğüne ilişkin ikinci örneklemesi kıyı uzunluğuna yönelikti.
Muğla’nın 1480 km kıyı uzunluğu ile dünyadaki birçok ülkeden daha fazla bir kıyıya sahip olduğunu ifade eden Gürün, Muğla’nın sadece kıyı uzunluğunun 19 Akdeniz ülkesi içerisinde 9 ülkenin kıyısından büyük olduğuna işaret etti.
Başkan Gürün bu hatırlatmasıyla “Bu büyüklüğü unutanlara arada hatırlatmak gerekir” demeye getirdi. Başkan basın mensuplarının da bu büyüklüğü işlemelerini salık verdi.
Basın sunumunda ikinci önemli vurgu; kamusal haklar ve kaynaklar konusunda yapıldı.
İlin ekonomik değerlerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Gürün, Muğla’nın ödediği vergilerin 2002 yılından itibaren artmasına karşın Muğla’ya yapılan kamu yatırımlarının kademeli olarak azaldığını açıkladı.
Muğla’nın 2014 yılında devlete ödediği verginin 2 Milyar 170 Milyon 321 bin TL olduğunu ifade eden Gürün, merkezi idareden Muğla’ya aktarılan kamu yatırım harcamasının sadece 268 Milyon 160 bin TL. olduğuna işaret etti.
Başkan Gürün; “Muğla ödediği verginin neredeyse 10’da biri kadar yatırım alıyor” dedi.
Muğla’nın genel bütçeye 100 verdiğine, 17 aldığına dikkat çeken Başkan Gürün, Afyon ilini örnek göstererek şu ifadeleri kullandı. “Afyon 100 veriyor, 43 alıyor. Bunu hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Muğla için haksızlıktır”…
“Kimse atıp tutmasın, rakamlar ortada” demeye getiren Başkan Gürün, sunumda Muğla il sınırları içinde faaliyet gösteren, hizmet veren ancak gelir vergisini İstanbul ve diğer illerde gösteren kurum ve kuruluşlar nedeniyle de Muğla’nın hak ettiği kamu yatırımlarını alamadığını sözlerine ekledi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yukarıda yer alan tarihi tespitlere son bir ekleme daha yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin iki hizmet yılı içerisinde yaptığı yatırım ve harcama tutarını İl Özel İdaresi 2010-2014 dönemiyle kıyasladı. Bir gerçeği ortaya koyan kıyaslamasında Başkan Gürün şunları söyledi:
“Muğla’ya İl Özel idare tarafından 2010 yılında 113 milyon yatırım bütçesinden 31 milyon, 2011 yılında 123 milyon 992 bin liralık bütçeden 43 milyon, 2012 yılında 127 milyondan 44 milyon, 2013 yılında da 81 milyon bütçeden 35 milyon yatırım yapılmıştır. 4 Yılda Muğla’ya toplam 153 milyon yatırım yapılmış. Büyükşehir Belediyesi olarak 2 yılda 247 Milyon yatırım ve harcama gerçekleştirdik”…
İşte böyle…
16 Daire Başkanlığı, 55 Şube Müdürlüğü, MUSKİ Genel Müdürlüğü ve yaklaşık 4 bin 500 çalışanıyla Muğla’nın en büyük işvereni konumundaki Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin iki hizmet yılı içerisinde ne yaptığına bir sonraki yazıda bakalım…
Bu gün yazılanları unutmayalım.