BÜYÜKŞEHİR 3 (ÜÇ)
Muğla Büyükşehir Belediyesi 2. hizmet ve yatırım yılı basın toplantısına ilişkin kaleme aldığımız ve kendiliğinden bir diziye dönüşen yazının üçüncüsünde büyükşehir yasasının belki de en çok sıkıntı yaratan uygulamalarından birisiyle devam edelim.
Biliyoruz ki; bir çok meslek grubu büyükşehir yasasına apansız yakalandı. 2014 yerel seçimlerinin ardından yürürlüğe giren yasayla değişen idari yapılanma ve yönetim şekli meslek grupları içerisinde belki de en çok, durumu idare eden ve herşeye karşın işine gücüne bakan şoför esnafını zora soktu.
Büyükşehir çatısı altında kurulan Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yürütülen hizmet ve uygulamalar küçükşehir kodlarından büyükşehir kodlarına geçen Muğla’da, bazı şoför esnafında travmaya neden oldu.
İdari yapılanmanın tamamlanmasının ardından yasanın getirdiği yükümlülükleri tek tek uygulamaya koyan Ulaşım Daire Başkanlığı, “Ulaşımda Büyük Dönüşüm” projesiyle bu süreçte en çok eleştirilen kurumlar arasında yer aldı.
Bu süreçte başta asker kökenli bir bürokrat olan Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa ve Başkan Osman Gürün, şoför esnafı ve kooperatiflerce eleştiri sağanağına maruz kaldı. Kolukısa’nın bir asker disipliniyle mevzuata ilişkin uygulamaları o geçiş sürecinde eleştirilmiş, mevzuata dayalı uygulamalar kooperatifleri ve yöneticilerini adeta ayağa kaldırmıştı.
Bu süreçte hem Kolukısa hem de Başkan Gürün, külhani edebiyattan nasibini almıştı.
Kolukısa’ya yönelik “Burası kışla değil” hatırlatması yapan külhani tayfa, Başkan Gürün’ü de “Cavır Osman” olarak anmaya başlamıştı.
Başkan Gürün bizi mazur görsün.
“Cavır Osman” tanımlamasını başkan bizzat kendisi de tebessümle ifade ettiği için kullandık.
Yoksa biliyoruz ki; büyükşehirin 2. hizmet ve yatırım yılı sunumunda “Cavır Osman” hatırlatmasıyla Başkan Gürün, Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yapılan hizmetleri anlatırken, ulaşımda dönüşümün ne kadar zor şartlarda yapıldığına dikkat çekmek istemişti.
Osman Başkanı bilenler bilir, bilmeyenler de çabuk öğrenir.
Diplomat olgunluğu ve düzgün lehçesiyle konuşmalarının arasına “Le arkıdeş” diye şiveli bir grizgah açan Osman Başkan, en hararetli tartışmalarda, en sorunlu konularda Muğla’nın hoşgörülü mizah dilini kullanarak karşısındakini muma çevirir. Bu yöntemle sorun sahibini bir daha düşünmeye, sakin olmaya sevk eder…
Bu aslında ‘sosyal kodlu’ bir hoşgörü hatırlatmasıdır.
Ve aslında işin gerçeği şudur:
Bir çok meslek grubu büyükşehir yasasına apansız yakalanmıştır. Ancak bu meslek grupları içerisinde yasaya apansız yakalanan ve yasanın yaptırımlarıyla ilk yüzleşen şoför esnafıdır.
Sorumluluk bilinci ile hareket eden şoför esnafını, düzgün ve halktan yana bir yönetim gösteren kooperatif ve birlikleri tenzih ederek ifade etmek isteriz ki; şehirlerarası ulaşımda trafik polisinden başka denetim ve disiplin görmeyen, şehir içi hatlarını indi-bindi güzergâhlarını kafasına göre dizayn eden, ara duraklarda inme-binmenin yasak olduğu bir disiplini inşa ederek vatandaş mağduriyetine yol açanların devri; UKOME ile sona erdi.
Kimse kusura kalmasın biz; vatandaş memnuniyetine ve toplumcu uygulamalara bakarız.
Büyükşehir yasasıyla büyükşehir bünyesinde kurulan ulaşım ve trafiğin düzenlenmesi, yolcu taşıma ücretlerinin ve toplu taşıma araçlarının hat ve güzergâhlarının belirlenmesine karar veren Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin radikal uygulamaları hemen akabinde il genelinde büyük ölçekli toplumsal bir memnuniyet getirdi.
Bu konudaki ilk memnuniyette Bodrum halkından geldi. Astronomik dolmuş ücretleri ve hatlardaki indi-bindi yasakları ile Bodrum’da UKOME tarafından uygulamaya konulan yeni ulaşım modeli vatandaşı dolmuş lobilerinin elinden kurtardı.
Yine bu süreçte Menteşe, Yatağan, Milas ve Bodrum arasında yapılan toplu taşımada vatandaşların mağduriyetine neden olan ilçeler arası seyahatte sadece kendi ilçesine ait kooperatif aracına binmesi kuralı kaldırıldı.
Birileri hapırsa da, köpürse de sonuçta kendini dönüşümün içinde buldu.
Büyükşehirden edinilen bilgilere göre; Muğla ili genelinde 245 modern ve konforlu araçla, 108 hatta 11 milyon kişiye toplu taşıma hizmeti verilirken, 1 buçuk milyon vatandaş da ücretsiz olarak taşındı. Bu süreçte Ulaşımda Dönüşüm Projesine katılan kooperatif sayısı gittikçe katlandı.
Bu kapsamda sağlanan birleşmelerle 32 kooperatifteki araç sayısı 955’den 718’e düşerek şoför esnafının kazancı da arttırıldı. MUTTAŞ’ın iki havaalanı ulaşımında rakam 700 binlere ulaşırken, Bodrum Datça feribot seferlerinde 100 binin üzerinde yolcu ve 25 bine yakın araç taşındı.
Bildiğimiz kadarıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı yatırım programında en büyük paylardan birisi de kentin yaşam konforunu arttıracak Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na ayrıldı. Bu yıl içerisinde dönüşüm projesi çerçevesinde bin 200 taşımacının daha sisteme dahil edileceği açıklandı. 2016 yılında Menteşe, Yatağan ve Bodrum ilçelerine yeni şehirlerarası terminal alanları için çalışma başlatılacak, Seydikemer, Ula ve Kavaklıdere ilçelerinde şehirlerarası otobüs cep terminal alanları inşa edilecek. Milas, Marmaris, Datça, Köyceğiz ve Bodrum Turgutreis’teki mevcut otobüs terminalleri bakım ve onarımdan geçirilecek, konforları arttırılacak.
Yine bildiğimiz kadarıyla özellikle turizm sezonunda artan karayolu trafiğine ve güvenliğine ilişkin trafik akışının kontrol edilmesi, ulaşımın denetlenmesi ve trafikte düzeni bozan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla geliştirilen ve kural ihlalini bile yakalayan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) bu yıl içerisinde ilk etapta Menteşe, Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde hizmete girecek.
Çok uzadı (!) toparlayalım.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın araç yenileme konusunda tek elden adres göstermesi bugün belli çevrelerde hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Ulaşım Koordinasyon Merkezi UKOME’nin şöfor esnafı tehdit ettiği iddiaları uzun süre siyasetin gündemini meşgul etti ve sonuçta geçici bir argümana dönüştü. Ancak bu iddialar ‘iddia’ olarak kaldı ve şu ana kadar bir sonuca ulaşmadı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2. hizmet ve yatırım yılı, dönem sonu karnesinde şoför esnafından kırık not almış olsa da vatandaştan tam not aldı.