Daha öncede ifade etmiştik,
“Kent Yazıları; Politik Sanat diliyle yoluna devam edecek” demiştik.
Bir ucunda Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, diğer ucunda bando müzisyenlerinin bulunduğu sorun “Politik Sanat” tanımlamasında ‘cuk’ oturuyor.
Bu konuda sıkıntı yok (!) tanımlamalar tamam.
Sorunun bir yarısında politika,
Bir yarısında sanat var…
İşin politik yanını CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı bir Daire Başkanlığı (!)
Sanat yanını da Muğla Müzisyenler Derneği’nin bünyesindeki bando müzisyenleri oluşturuyor.
***
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok ve Bando Müzisyenleri arasında yaşanan olaylar ve iddialar yerel ve ulusal basında yer aldı.
Muğla Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok’un emrindeki Roman vatandaşlara mobing uyguladığı iddialarına Ege’den tepki yağdı.
İzmir’de yaşayan Roman müzisyen ve Roman vatandaşlar, Recep Altınok’u kamuoyu önünde özür dilemeye davet etti.
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Muğla’ya gelerek konuyu araştıracaklarını belirtti.
Yeni Asır Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Cıstır;
“Bu devirde bu söylemlere inanmak istemiyoruz. Ancak şunu bilsinler ki Romanların savunma mekanizması çok gelişti. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Hukuk yollarına başvurarak nefret söylemleriyle mücadale edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılım sürecinde böyle bir durumla karşılaşan yurttaşları hukuki hakları aramaya davet etmişti. Yine bu yolu izleyeceğiz. Ancak bu manzaralar yeni Türkiye olma yolunda olan bir ülkeye yakışmıyor. Bu olayın sorumluları da hesap verecek” dedi.
***
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok, farkında olmadan galiba bir fitili ateşledi.
Uyuyan devi uyandırdı…
Aydın Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Abdül Aydeniz, Muğlalı Roman vatandaşlara yapılan ayrımcılığı kınadığını açıkladı. Aydeniz, “Biz de Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde temizlik işlerinde çalışan Romanların belediye bandosuna alınmasını istiyoruz” dedi.
Buyur buradan yak (!)
Türkiye genelinde belediye bandolarında temizlik işçisi kadrosunda çalışan ne kadar roman müzisyen varsa hepsi yakındır bu olaydan dolayı ayağa kalkabilir.
Muğlalı Müzisyenler Osman Gürün’ün,
Aydınlı Müzisyenler Özlem Çerçioğlu’nun kapısına dayanabilir.
Bu işten sınıfsal bir mücadele çıkabilir (!) Sınıfsal çelişki konuyu politik zemine çekebilir.
Belki de çoktan çekmiştir…
***
Konuyla ilgili ilk siyasi açıklama Ak Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden’den geldi. Özden, Yeni Asır gazetesine yaptığı açıklamasında romanlara gösterilen tavrın utanç verici olduğunu belirterek şunları söyler. “Klasik CHP zihniyeti. Irkçı, ayrıştırıcı, ötekileştirici. Biz Roman vatandaşlarımızın iş ve konut sahibi olmaları, çocuklarının eğitim görmeleri, hatta Dibekderesi’nde istedikleri camiyi yaptırmak için çalışırken, Muğla Belediyesi’ndeki görevlinin tavrını üzülerek öğrendim. Roman vatandaşlarımız çoğunlukla müzisyendir ve mesleğini icra etmelidir. Biz ayrımdan değil, eşit vatandaşlıktan yanayız. Konunun takipçisi olacağız” dedi.