İddialara göre; Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından yürürlüğe giren büyükşehir uygulamasıyla tabir yerindeyse Muğla’nın iki ayağı bir pabuca girdi.
İlin tamamını kapsayan yönetim şekline henüz adapte olamadığı, ilin tamamını merkezden yönetme becerisi gösteremediği iddia edilen CHP’li Büyükşehir Belediyesi kimilerine göre sınıfta kalmak üzere.
Siyasi kulislerdeki iddialar bununla sınırlı değil. İddiaya göre Osman Gürün yönetimindeki büyükşehir belediyesi yeni yönetim şeklini bir türlü uygulamaya geçiremedi. Bu nedenle Muğla yakındır kendisini bir sorun yumağının içinde bulacak.
***
Siyasi kulislerdeki iddialara göre;
Muğla’nın bu konudaki çaresizliği il sınırlarını aştı, “Başbakan Erdoğan’ın öve öve bitiremediği Büyükşehir Yasası, Muğla genelinde tek kelimeyle iflas etti” ifadeleriyle ulusal basında yer aldı. Yasayla güçlendirilen büyükşehir belediyesinin aksine yine yasayla eli kolu bağlanan ilçe belediyeleri hizmet yapamaz noktaya geldi.
Fethiye, Marmaris, Bodrum ve Milas gibi büyük ilçe belediyelerinin gelir ve yetkilerindeki azalma, büyükşehir belediyesinin mevzuatçı ve statik yönetim anlayışı ilçe belediyelerini çaresiz bıraktı.
Bunlar siyasi kulislerden bize yansıyan iddialar.
***
Yine iddialara göre; Bu çaresizliğe ilk itiraz Fethiye’den geldi. Su tarifesi bu sürecin ilk itirazıydı ve Behçet Saatcı’nın su tarifesi konusundaki itirazı sonuç getirdi. Su tarifesinin ardından Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından turizm bölgesi Fethiye’ye tahsis edilen 1978 model, klimasız otobüsler sorunu tırmandırdı.
Ancak Büyükşehir-Fethiye Belediyesi arasında asıl sorun sivrisinek mücadelesinde yaşandı. Fethiye Belediyesi, büyükşehir belediyesinin sivrisinekle mücadele için 4 aydır ödenek yollamadığını ve yetkilerinde olmamasına rağmen kendi imkânlarıyla ilaçlama yaptıklarını belirten Başkan Saatcı bu soruna “Fethiye’de turizmin en hareketli olduğu dönemde ilaçlama yapılmayacak. Fethiye Belediyesi’nin 3,5 aydır vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kendi imkânlarıyla gerçekleştirdiği ilaçlama faaliyeti, ilaçlamayı yapması gereken kurum olan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ödenek tahsis etmediği için durduruldu” sözleriyle dikkat çekmişti.
***
Behçet Saatcı’nın açıklamalarına ve iddialarına yanıt gecikmedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı geçtiğimiz günlerde yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada Mayıs ayından itibaren bu çalışmaların sürdürülmekte olduğu, Haziran ayı içerisinde ilçe belediyelerine ve Kaymakamlıklara bağlı TSM (Toplum Sağlığı Merkezi) lerden ilçenin JİT haritasının istendiği, tüm ilçelerden cevap geldiği ancak Fethiye Belediyesi’nden 17.07.2014 tarihine kadar konuyla ilgili sözlü ya da yazılı bir başvuru yapılmadığı, konuyla ilgili herhangi bir talepte bulunulmadığı belirtildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı yazılı açıklamasında kısaca “Büyükşehir Belediyesi ile konuyu paylaşıp çözüm üretmek yerine büyükşehir ve ilçe belediyesi görev tanımlarını birbirine karıştırarak hizmet bekleyen vatandaşların mağduriyetine sebep olmuşlardır. 30.09.2014 tarihinde bitecek olan önemli bir kamu hizmetini Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir şekilde resmi başvuru yapmadan ve haber vermeden boykot etmiştir. İnsanların mağduriyetine neden olan bu kurumsal davranış etik olmamıştır” ibarelerine yer verildi. Büyükşehir Belediyesi ayrıca “Daha önce çalışan otobüsler çalışmaz oldu” haberini de yazılı açıklamayla yalanladı.
***
Bir tespitle sonlayalım…
Türkiye genelinde başarılı olduğu savunusuyla hazırlanan büyükşehir yasasının tek merkezli yönetimi Muğla’da sorunları çözen değil sorun yaratan bir yapıya dönüştü.