Plajın Asıl Sahipleri
DALÇEV, İztuzu Plajı’ndan tahliye edildi
Sonunda beklenen oldu.
Muğla’nın Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda işgalci konumunda olduğu ileri sürülen Dalyan Çevre Geliştirme, Turizm, İnşaat, Emlak ve Otel A.Ş. (DALÇEV) kolluk kuvvetleri marifetiyle tahliye edildi.
DALÇEV, kolluk güçleri gözetiminde pılını pırtını topladı, plajı boşalttı.
Mahkeme kararları, açıklamalar sonrasında Muğla Valiliği, işletme hakkı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ)’nde olan İztuzu Plajı’nda, işgalci olduğu iddia edilen DALÇEV A.Ş’nin tahliyesi için karar aldı. Karar, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından, DALÇEV A.Ş’ye tebliğ edildi.
Bunun sonucunda DALÇEV yetkilileri, plajdan kolluk kuvvetleri marifeti ile çıkarıldı.
Tahliye esnasında jandarma olası bir tartışmayı engellemek adına güvenlik önlemi aldı.
Karar doğrultusunda DALÇEV A.Ş.’nin İztuzu Plajı’nda bulunan 1 numaralı büfedeki faaliyeti sonlandırıldı. Bu kapsamda 1 numaralı büfenin bulunduğu alandaki şezlonglar, DALÇEV A.Ş.’ye ait iki jeneratör Dalyan Su Ürünleri Kooperatifinin (DALKO) deposuna götürüldü.
Tahliye işlemine ilişkin açıklama Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar’ın danışmanı Mehmet Ayhan’dan geldi.
Ayhan açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:
“Firma 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, kararında yerin üniversiteye teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Valiliğe müracaat ettik. Valilikte plajın boşaltılıp, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edilmesine karar verdi. Çevre Bakanlığı da bize teslim edecek.”
Mahkeme kararı ve Muğla Valiliği tebligatı ile jandarma gözetiminde plajı boşaltan DALÇEV A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç, bir kez daha tahliye kararı olmadan hukuksuz bir işlem yapıldığını iddia etti.
Oruç, tahliye işlemine yönelik açıklamasında, “Muğla Valisi emretti diye şu anda bizim şirket merkezimiz olan İztuzu Plajı Dalyan ağzı günübirlik tesislerinden zorla ve cebren çıkartılıyoruz. Sayın Valimiz ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden şikâyetçiyiz. Yargıtay kararına rağmen Valiliğin hukuksuz emri ile çıkarılıyoruz.” diye konuştu.
DALÇEV A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç’un ifadesine göre; Yargıtay kararı olmasına karşın Vali Amir Çiçek ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü hakkında kolluk gücüyle zorla tahliye nedeniyle şikâyette bulunacak.
Bu şikâyet kime ve nereye yapılacak?
Devleti devlete şikâyet etmek DALÇEV’e nasıl bir sonuç getirecek?
Bunun ötesinde DALÇEV konuya ilişkin mücadelesini uluslararası zeminlere de taşıyacak mı?
Zira Dalyan Çevre Geliştirme, Turizm, İnşaat, Emlak ve Otel A.Ş’nin (DALÇEV) beş ortağından ikisi yabancı uyruklu.
DALÇEV Başkanı Ramazan Oruç’un kendi ifadesine göre; Anonim şirketin ortaklarından birisi İngiltere’de büyük bir basın yayın şirketi sahibi olduğu öne sürülen Malcolm Gray, diğeri de dünyaca ünlü rugby oyuncusu olduğu ifade edilen Cars Bentley…
Şirketin yerli ortakları ise aynı soyadını taşıyor.
Ramazan Oruç, Cumali Oruç, Ahmet Oruç…
Soyadlarından anlaşılacağı gibi DALÇEV bir aile şirketi.
Tahliye işleminin ardından kamuoyunda merak edilen soru şu;
Yabancı ortaklar; Malcolm Gray ve Cars Bentley (!) yerli ortaklar; Ramazan Oruç, Cumali Oruç, Ahmet Oruç’un tahliye işlemine gösterdiği tepkinin üzerine çıkabilir mi?
DALÇEV Başkanı Ramazan Oruç’un yargı kararına karşın hukuksuz hak kaybı olarak gördüğü tahliye uluslararası zemine taşınabilir mi?
Taşınırsa ne olur?
Plajın asıl sahibi ve sakini carettalar insanoğlunun rant mücadelesini ipine takar mı?