Daha dün uyarıda bulunduk. “Ön seçim konusunda eylem ve söylem birliği sağlanmazsa, bu konudaki kararlılık yüksek siyasete taşınmazsa CHP Genel Merkezi bildiğini yapacaktır” dedik.
Dün bir, bu gün iki (!)
CHP Genel Merkezi 2015 Haziran genel seçimleri için ilk hamlesini yaptı.
CHP yönetimi, merkez yoklamasını seçilme şansı yüksek sıralarda kullanmak için yönetmelik değişikliğine gitti.
CHP Parti Meclisi son toplantısında merkez yoklaması uygulamasının kapsamını genişleten ve etkili bir biçimde uygulanması için bir yönetmelik çıkardı.
Yönetmelik ne getirdi?
Yönetmelik; Genel Başkan’a; 27 milletvekiline denk düşen yüzde 5’lik kontenjan hakkı (!) Genel Merkez’e de yüzde 15’lik oranın karşılığı 83 olmak üzere toplamda 110 milletvekili adayını seçilebilecek yerlerden merkez yoklaması yoluyla aday gösterme yetkisi getirdi.
Böylece CHP’lilerin uzunca bir süredir beklediği TÜZÜK değişikliği de yapılmış oldu.
Tüzük değişikliği kurultayda değil Parti Meclisi’nde yapıldı…
Yönetmelik değişikliğinin MYK üyeleri ve genel başkana yakın milletvekillerinden gelen yoğun talep üzerine Parti Meclisi’nde yapıldığı ileri sürüldü.
Ne olursa olsun, kim zorlarsa zorlasın sonuçta CHP’de milletvekili adaylarının belirleme yöntemine ilişkin nihai karar çıkmış oldu.
Ulusal ölçekli haberlere göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) CHP Genel Merkezinin milletvekili listelerini ‘fermuar’ sistemiyle belirlemesine olanak sağlayan yönetmelik değişikliğini onayladı.
Buna göre büyük illerin tümünde listelerin ‘fermuar’ sistemiyle belirlenmesi için çalışma başlatıldı.
Bazı genel başkan yardımcılarıyla ‘merkez sağ ve sosyalist soldan’ gelecek isimler fermuar sistemiyle büyük illere dağıtılacak.
Fermuar sisteminde, ön seçim yapılan yerlerde belli sıralar genel merkez tarafından kontenjan olarak ayrılacak.
Bu ne anlama geliyor?
Bunun anlamı şu;
6 milletvekili çıkaran Muğla’da; 1-3 ve 5’inci sıralar genel merkez tarafından, 2-4 ve 6’ıncı sıralar ön seçimle belirlenecek…
İlk okuyuşta anlamayanlar için aday belirleme yöntemi bir kez daha hatırlatalım.
2015 milletvekili genel seçimleri öncesinde CHP’nin milletvekili adaylık listesi YSK tarafından onaylanan yönetmeliğe göre belirlenecek.
Buna göre; 6 milletvekili çıkaran Muğla’nın CHP milletvekili adaylık listesinin 1-3-5’inci sıraları genel merkez tarafından, 2-4- ve 6’ıncı sıraları ise örgütler tarafından belirlenecek.
YSK tarafından onaylanan yönetmelikle örgütlerine karşı elini daha da güçlendiren CHP Genel Merkezi’nin fermuar sistemine dayalı 1-3-5 ya da 2-4-6 uygulamasından istediğini tercih edebileceğini de sözlerimize ekleyelim.
Yani CHP genel merkezi isterse 1-3-5, isterse de 2-4-6’yı tercih edebilecek…
Hangisini tercih ederse etsin sonuç; değişmeyecek…
CHP Parti Meclisi tarafından hazırlanan ve YSK tarafından onaylanan yönetmelik değişikliği ile ilgili olarak parti içi muhalefet değişikliğin Siyasi Partiler Yasası’nın 37. Maddesine ve tüzüğün 58. Maddesine aykırı olduğunu iddia ediyor.
Meraklısı Siyasi Partiler Yasası 37. Maddesine, TBMM üyeliği için adayların belirleme yönetimini tarifleyen CHP Tüzüğü 58. Maddesine bakarak merakını giderebilir.
Biz baktık, irdeledik.
Bu irdelemenin sonucunda da “Anan gabaktan don geçiriversin” deyimine geldik dayandık…
CHP Parti Meclisi tarafından hazırlanan, YSK tarafından onaylanan yönetmeliğe ilk karşı çıkan eski İzmir Milletvekili Sabri Ergül oldu.
CHP Parti Meclisi üyesi Rana Bozkurt’un da imza koyduğu yönetmeliğe bizimkiler; CHP Muğla Milletvekilleri Tolga Çandar, Prof. Dr. Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan’dan ses çıkmadı.
Ses yine İzmir’den yükseldi.
Eski CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, konuyla ilgili Aydınlık Gazetesine yaptığı açıklamada yönetmeliğin Siyasi Partiler Yasası’nın 37. maddesine ve CHP tüzüğünün 58. Maddesine aykırı olduğunu yasaların ve tüzüklerin yönetmelikle değişemeyeceğini, bu şekilde yapılan milletvekili aday listelerinin YSK tarafından onaylamayacağını vurguladı.
Ergül açıklamasında bu konunun davalık bir konu olmadığını, bu yönetmelikle aday belirlenmesi durumunda listelerin YSK kararıyla geri gönderileceğini ileri sürdü.
Ancak biz yönetmelik değişikliğini onaylayan YSK’nın bu yönetmelik çerçevesinde yapılacak milletvekili listesini geri göndereceğine inanmıyoruz.
YSK yönetmelik değişikliğinde eğer hukuki bir sorun görmüş olsaydı, değişikliği onaylamazdı diye düşünüyoruz.
Sonlayalım.
Daha dün “Adı Ön Seçim Olan Demokrasi Bakiresi” başlıklı yazıyla bir uyarıda bulunduk. “Ön seçim konusunda eylem ve söylem birliği sağlanmazsa, bu konudaki kararlılık yüksek siyasete taşınmazsa CHP Genel Merkezi bildiğini yapacaktır” dedik.
Dün bir bugün iki (!) yazının mürekkebi kurumadan CHP genel merkezi 2015 milletvekili genel seçimlerine yönelik hamlesini yaptı.
Bu saatten sonra CHP Muğla örgütleri ve elliye yakın milletvekili aday adayı ne yapacak? merak ediyoruz.
CHP yerel örgütlerinin;
Ya elleri pantolon çizgisine gelecek (!)
Ya da sıkılmış yumruklar havaya kalkacak, direniş başlayacak…