ÇAĞRIYA KİM KULAK VERECEK?
Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz’un, FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturmaya ilişkin önemli açıklamasını ve açıklamanın detaylarını dün paylaştık.
Başsavcı Topuz özetle, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturma kapsamında pişmanlık duyan vatandaşların verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt üyelerinin ortaya çıkması ve yakalanması halinde haklarında cezaya hükmolunmayacağını açıklamış, etkin pişmanlık uygulanmasından yararlanmak isteyen vatandaşları emniyete ve savcılığa davet etmişti.
Başsavcı Topuz’un hassasiyet içeren uygulamaya ilişkin yaptığı açıklama sonrasında bu çağrıya kim ya da kimler kulak verecek? merak ediyoruz.
Zira Başsavcının açıklamasında yer alan davet, bir şekilde FETÖ ile ilişkilenenler için büyük bir fırsatı beraberinde getiriyor.
Bu süreçte bilgi paylaşımı yapan, itirafçı olanlar FETÖ ile bir şekilde ilişkilenmiş olsalar da, duydukları pişmanlık nedeniyle Başsavcının ifadesine göre haklarında ceza uygulamasına gidilmeyecek.
İfade etmeliyiz ki yargı, bu türün insanları için son bir kez kapıyı araladı ve kendilerine son bir şans verdi.
Aralanmış kapıdan kimler girer, kimler çıkar? bilinmez.
Kimlerin gireceğini ve sonuçta ne olacağını bekleyip göreceğiz.
***
15 Temmuz darbe girişiminin ardından il genelinde FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik operasyonlar devam ediyor. Son olarak Köyceğiz’de gözaltına alınan 13 kişiden 3’ü tutuklandı.
Ardından Fethiye’de FETÖ/PDY operasyonu kapsamında üye olmak suçundan gözaltına alınan aralarında belediye meclis üyesi, doktor, avukat, muhasebeci ve esnaflardan oluşan 15 kişi adliyeye sevk edildi. Muhtemeldir ki aralarından bazıları tutuklanacak.
***
Peki Muğla’da 15 Temmuz’dan bu yana yürütülen operasyonlarda durum ne?
Bu sorunun yanıtı geçtiğimiz günlerde Muğla Valisi Amir Çiçek’ten geldi.
Vali Çiçek, FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik 15 Temmuz tarihinden bu yana yürütülen operasyonlar hakkında yaptığı yazılı açıklamada; 15 Temmuz’da Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişiminde bulunanlar dahil, hakim, savcı, asker, polis, öğretmen ve diğer kamu görevlilerinden FETÖ’ye mensup olduğu veya bu örgüte yardım ettiği iddiası ile 247 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanlardan 98’inin tutuklandığı, 76 kişi hakkında adli kontrol ile serbest bırakıldığı, 30 kişinin serbest bırakıldığı, 11 kişinin başka illere sevk edildiği ve 32 kişinin ise soruşturma ve gözaltı işlemlerinin devam ettiğini belirtti.
Bu açıklamanın üzerinden bir kaç gün geçti ve muhtemel ki operasyonlar sonucu gözaltına alınanların ve tutuklananların oranında artış yaşandı.
Bunun haricinde 15 Temmuz sonrasında FETÖ’ye ait yada FETÖ ile bağlantısı bulunan dershane, eğitim kurumları ve yurtlara el konuldu. Bu kapsamda Dalaman’da 2, Menteşe’de 3, Milas’ta 2, Marmaris’te 2, Bodrum’da 3 ve Fethiye’de 2 okul Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredildi.
***
Yine bu süreçte önlemlerden birisi Ak Parti’den geldi.
Parti genel merkezi teşkilatlardaki ve belediyelerdeki FETÖ mensuplarının ayıklanması çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin genelge yayımladı.
Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı imzasıyla teşkilatlara gönderilen genelgede, “FETÖ/PDY ile bağlantısı bulunanları ve menfur darbe girişimine destek verenleri teşkilatımız içinde fitne ve dedikoduya izin vermeden ivedilikle arındırma çalışması yapın” denildi.
Ak Parti teşkilatları bu konuda bir çalışma yaptı, bildiğimiz kadarıyla her ilçede ayrı ayrı raporlar tutuldu ve Ankara’ya gönderildi. Ancak bu çalışmadan nasıl bir sonuca ulaşıldı? henüz bilmiyoruz.
Umarız onu da yakında öğreniriz…