BODRUM ORTAK AKLININ B PLANI
2012 yılının Mayıs ayıdır.
DSİ’nin yaptırdığı acil içme suyu arıtma tesisi 2011 Aralık ayında Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği’ne devredilir. Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Arıtma Tesisi Mayıs ayında devreye girer.
O günün Yarımada yöneticileri; Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, Yarımada Belediyeler Birliği ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın, Yalıkavak Belediye Başkanı Nevcihan Özcan’dır.
Yarımada yöneticileri Güvercinlik Köyü’ndeki tesisi gezer ve açıklamalarda bulunur.
O gün tesisin Türkiye’deki en iyi beş arasında olduğu ifade edilir, Geyik Barajı ve Çamköy kuyularındaki suyun 27 kilometrelik çelik borularla pompasız, Güvercinlik’teki arıtma tesisine ulaştırıldığı, çoklu işlemlerden geçirilerek arıtılan suyun yine çelik borularla dağıtıldığı, Bodrum’un artık su sorunu yaşamayacağı dile getirilir.
Aradan 2 yıl geçer.
16 Aralık 2014’te Bodrum’da, Devlet Su İşlerine (DSİ) ait içme suyu isale hattında patlama meydana gelir. Bodrum-Milas karayolunda meydana gelen şiddetli patlama nedeniyle bölgedeki bir otelin lojmanının bahçesi suyla dolar. Patlama nedeniyle karayolunda bir süre araç trafiği aksar.
Yol kenarındaki asfaltın bir bölümü çöker.
Büyükşehir statüsüyle kurulan ve göreve başlayan Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) ekipleri, patlamanın olduğu bölgeye gelerek onarım çalışmalarına başlar. Akan su nedeniyle denizin çamurla kaplandığı patlamanın ardından trafik ekipleri, Bodrum-Milas karayolunda güvenlik önlemi alır.
Aradan 2 yıl daha geçer.
28 Ağustos 2016’da Bodrum Torba’da içme suyu taşıyan ana isale hattında şiddetli bir patlama daha meydana gelir. Trafik akışının en yoğun olduğu Bodrum Torba Kavşağında yaşanan patlamayla akan sular nedeniyle araçlar su altında kalır, bazılarıda maddi hasarlı kazalar geçirir. Patlamadan çevredeki iş yeri de nasibini alır. Patlamanın meydana geldiği yerde derin bir çukur açılır, yol taş ve moloz yığınıyla dolar. Bodrum-Milas karayolunda trafik uzun süre kontrollü sağlanır, kuyruklar oluşur.
Ardından MUSKİ, “Günah keçisi değiliz” başlıklı bir açıklama yapar. Bodrum Yarımadası’nın içme suyu sorununu gidermek için DSİ tarafından yapılan işin alternatif hat değil, bir revizyon olduğunu, aynı hatta 2014’ten bu güne toplam 447 arıza meydana geldiğini bu nedenle Bodrum’da 1530 saatlik su kesintisi yapıldığını bu vesile ile açıklar.
MUSKİ bölgede çalışma başlatır, 11 metre derinlikte patlağın bulunduğu hatta ulaşır. Bir işyerinin üzerinden geçen hattın başka bir yerden geçirilmesine kafa yorar, çare arar.
DSİ ile görüşen MUSKİ, DSİ’nin 1 aydan önce çalışma yapamayacağını belirtmesi üzerine DSİ adına yeni boru talebi için firmalarla temasa geçer, hazır boru olmadığı için boru siparişi verir.
MUSKİ boruyu, Bodrum’da bayramı beklemektedir.
Ancak bayrama 10 gün kala Bodrum Yarımadası’nın yarıya yakını su sorunu ile karşı karşıyadır.
Patlamadan kaynaklı birçok yerleşim bölgesine su verilememektedir.
Bugün itibariyle Bodrum, yaklaşık 650 bin civarında insana ev sahipliği yapmaktadır.
Bayram tatilinde ise ortalama 300 bin kişi beklenmektedir.
Bodrum’un ortak aklı; DSİ hattı döşenmeden önce yarımada yerleşkesinde bulunan beldelere ait su kuyularına acil bir şekilde su aktarılmasını, sorunun hiç olmazsa bayram tatili boyunca çözüme kavuşturulmasını ister.
Ortak akla göre; Bodrum’un elektrik sorununda B planı vardır ancak su sorunun da B planı yoktur.
Turgutreis’te, Ortakent’te ve daha bir çok yerde DSİ öncesi hizmet veren ancak bugün hizmet dışı kaldığı öne sürülen depolara su aktarılarak sorun hiç olmazsa bayram süresince giderilmelidir.
Durum ortadadır.
İşin ayrısı gayrısı, büyüğü küçüğü yoktur.
Yumurta gelip kapıya dayanmıştır.
11 Eylül Pazar günü arefe, 12 Eylül Pazartesi de bayramdır.