BODRUM’DA İMAR TEPKİSİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı’na ilişkin yapılan haberler ortalığı karıştırdı.
DHA’nın deneyimli Gazetecisi Yaşar Anter’in imzasıyla yayınlanan haber, içeriği ile bir çoğumuzu şaşkına çevirdi.
Haberin yayınlanmasının ardından plana yönelik tepkiler yükseldi.
Bodrum’la birlikte Gökova’nın neredeyse tamamının birinci derece doğal sit alanından 2. ve 3. derece doğal sit alanlarına dönüştürülerek imara açılmak istenmesine tepkiler sert oldu.
Plana ilişkin tepkilerin tamamı ‘Bodrum Yarımadası ve Gökova’daki birinci derece doğal sit alanındaki orman ve hazine arazileri ile vedalaşmaya hazır olun’ türündeydi.
Nedeni ise belliydi.
Yapılaşmaya açılacak alanların yüzde 90’nı hazine ve orman arazisiydi ve Bodrum’un üç katı büyüklüğünde bir alanı içeriyordu.
Bodrum ilçe merkezi 900 hektara otururken, yapılaşmaya açılacak alanlar 5340 hektar olarak açıklanmıştı.
Planla bu alanın 3627 hektarı birinci derece sit alanından ikinci dereceye, 300 hektarı birinci dereceden üçüncü derece sit alanına, 1413 hektarı ise ikinci dereceden üçüncü derece doğal sit alanına dönüştürülecek ve imarın önü açılacaktı.
Bodrum Yarımadası ve Gökova Körfezi böylece tarihteki son büyük yapılaşma kararıyla ruhunu imar rantına teslim edecekti.
Birinci derece sit alanından üçüncü derece sit alanına dönüşecek yerler şöyle açıklandı:
Adalıyalı Meşelik, Gündoğan Küçükbük mevkileri, İçmeler Kargıcık koyu, Kızılağaç mahallesi iç kısımları, Torba mahallesi Usuluk koyu, Kaynar Burnu, Zeytinli burun, Duvarlı tarla burnu, Yavansu burnu, Güvercinlik–Bodrum arası, Gündoğan mahallesi Çomça Burun, Kızılburun, Demir, Gökburun, Türkbükü Kanlı kaya mevkii, Bitez mahallesi Adaboğazı Gümbet ve Bitez koyuna bakan alanlar, Eskiçeşme Mahallesi, İnceburun, Haremtan koyu, Değirmen burnu, İnce Burun, Koca Burun Topan ve Taban Tepeleri, Kara Ada, Orak adası, Küçük Orak adası, Çamlık köyü karayolu arası, Konacık mahallessi Pedasa ve Çırkan bölgesi, Yalıkavak Küdür yarımadası (!)…
Gökova Körfezinde ise dönüşecek yerler ise şöyle oluştu; Akbük koyu, Akyaka, Sedir Adası, Çamlı köyü, Boncuk koyu, İngiliz koyu, Okluk koyu, Göllü Ada, Yedi Adalar, Tuzla koyu, Kisebükü koyu, Çökertme, Mazı, Karacasögüt koyu, Buzağıotu koyu, Ören, Zeytinlik plajı, Karya Yolu, Sarnıç, Kıran Koyu…
Zaten geriye de pek bir şey kalmadı…
Meslek odalarına göre;
Bodrum ve Gökova’nın tamamının kapsayan bu plan eğer yasalaşırsa Cennet Gökova ve deniz turizmi bitecek (!) Bodrum Yarımadası ve Gökova Körfezi ciddi bir müdaleye maruz kalacaktı.
Denizcilik ve yat sektörünü ayakta tutan mavi yolculuğa büyük darbe vurulacak, bunun ötesinde Bodrum Yarımadası’nın ve Gökova Körfezi’nin bakir koyları ve adalar yapılaşmaya açılarak bölge turizminin ipi çekilmiş olacaktı.
Bu nedenle plan turizmin ve mavi yolculuğun ölüm planı olarak nitelendirildi.
Tüm bunların ötesinde Bodrum yerleşkesinin üç katı büyüklüğünde bir yapılaşmaya mevcut altyapının yetmeyeceği, bakanlığın bu sevdadan vazgeçmesi gerektiği görüşü savunuldu.
Bakanlığın bu planına karşı, meslek odaları ve sivil gruplar tarafından acil eylem planı önerildi.
Acil eylem planı çerçevesinde imza kampanyalarına başlanacağı, Muğla Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine plana karşı çıkmaları için görüş bildirileceği, konunun yargıya taşınması için gerekli adımların atılacağı belirtildi.
TMMOB Bodrum Şubesi bir adım öteye geçerek planın onaylanmasını önlemek adına her türlü eylem ve yasal girişimde bulunmayı taahhüt etti.