Muğla Büyükşehir Belediyesi “HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” sloganıyla yeni bir süreç başlattı. Gazeteci Mustafa İnci’nin tespitine göre sloganın hedefi Muğla’nın tek çatı altında toplanması, büyükşehir statüsünün perçinleştirilmesi.
Bu sosyal temelli slogan Fethiyeli, Marmarisli, Bodrumlu herkesin Muğla üst çatısı altında toplanmasını öngörüyor. Büyükşehir yasasıyla mahalli ve idari sınırları bütünleşen, Muğla’nın birlik içinde olması gerektiğine vurgu yapıyor.
Gerçekten bu sloganın böyle bir açılımı ve işlevi var mı? Bilmiyoruz.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü İskender Aslan yapılan çalışmanın sosyolojik temelli bir çalışma olduğunu ifade etmişti.
Detayını konuşma fırsatı bulamadığımız “HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” tanımlamasının içini dolduran detaylarına Muğla Muhtarlar Birliği toplantısında ulaştık.
Muhtarların tek çatı altında toplanma, birlik oluşturma kararı “HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” tanımlaması için atılmış ilk ve önemli adımdı.
Sloganın derinliğini ve özenini bu adım ortaya koydu.
Bu tanımlamayla ne yapılmaya çalışıldığını o gün anladık.
***
“HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” sloganı yasanın getirdiği idari yapı ile bütün şehire dönüşen Muğla’da, lokâl ve bölgesel kimliklerin üzerinde yeni bir kent kimliği olgusu yaratıyor.
Muğla’nın böyle bir kimliğe ihtiyacı olmadığını düşünenler, bölgeci ve şövenist duygularla hareket edenler bu yeni kent kimliğine vurgu yapan tanımlamadan rahatsız olabilirler.
Böyle bir kimliğe ihtiyaçlarının olmadığını düşünebilirler.
Antik dönemin “ulus kent” yapısıyla oluşan kent kimliklerimizin değiştirilmesi ya da yeniden tanımlanması hoşlarına gitmeyebilir.
Ancak belirtmeliyiz ki; “HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” sloganı; bir kente, bir yere ait olma güdüsünün yok sayılmasının ötesinde birlikte varoluşumuzun bütünleşen değerini yansıtan bir öngörüdür.
İlin mahalli ve idari sınırları bütünleşmişken bu öngörü bir zorunluluk mudur?
Bilmiyoruz.
Bildiğimiz bu tanımlamanın her açıdan bütünleşmiş bir kenti ve kentin gücünü temsil ettiği…
Bu nedenle bu tanımlamadan rahatsızlık duymuyor, ancak tanımlamanın altının da doldurulmasını bekliyoruz.
***
Bu tanımlamanın sanıldığı gibi; feodal ilişkilere, yöresel, bölgeci davranışlara yükümlülük getireceğini, onları yok sayacağını düşünmüyoruz.
Tüm bunların aksine “HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” tanımlamasının her yerleşim biriminde var olan bireysel gücün rekabet ortamında ihtiyaç duyduğu büyük ve bütünleşmiş gücü oluşturacağına inanıyoruz.
Bu tanımlamayla; gücü, kaynakları, değerleri ve hedefleri bir olan bir kent yaratmak amaçlandığının farkındayız.
“HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” tanımlamasıyla yerel değerlerin, ilişkilerin ve kimliklerin her birinin korunarak, tüm bu değerlerin bütünleşen zenginliğin içinde yer almasının sağlanmasını bekliyoruz.
***
Biliyorsunuz; “HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” tanımlaması içinde ilk yer alanlar muhtarlar oldu. Ancak bunun öncesinde biz gazeteciler, büyükşehir yasasıyla mahalli ve idari sınırların bütünleşmesinin ardından ‘hedefi bir’ olan ilk meslek örgütünü, Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’ni kurduk.
Yasayla kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ardından bütün şehir tanımlaması ve mantığıyla kurulan ilk örgüt Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’dir. Büyükşehir Cemiyeti bu projenin, bu vizyonun doğal ortağı ve paydaşı durumundadır.
Zira Büyükşehir Cemiyeti, aynı bakış açısının ve mantığın ürünüdür.
Muğla’nın hedefi bir olan, hedefi bir arada tutmaya çalışan bu yeni vizyonu; farklı biçimlerde var olan bireysel gücün ihtiyaç duyduğu büyük ve bütünleşmiş gücü oluşturabilir.
Muhtarlarla başlayan bir olma, birlik olma süreci gazetecilerle devam edebilir.
Bu kapsamda Muğla Gazeteciler Cemiyeti ile Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti tek çatı altında toplanabilir.
Zira bunun için gerekli olan zemin sağlanmış durumdadır.
“HEDEFİMİZ BİR MUĞLA 1” vizyonunu oluşturan Muğla Büyükşehir Belediyesi, kurumsal mesafesini koruyarak bu birleşmeye de katkı koyabilir.
“Hedefimiz bir Muğla 1” ise neden olmasın…