İŞİN SUYU ÇIKMIŞTI
Ya 2014 veya 2015 yılı olması gerekir.
Dönemin Muğla Belediye Meclisi’nin Ak Partili Üyesi Ziya Ercan Sandıras Suyu’nun getirilmesine ilişkin bir çalışma yapmış, konuyu meclise taşımıştı.
O süreçte tartışmalara neden olan Sandıras içme suyu projesi, “Muğla’nın 50 yıllık su ihtiyacı tamam, su ihtiyacımız yok” denilerek reddedilmiş, ancak iki yıl sonra yaşanan kuraklık sonrasında proje yeniden gündeme getirilmişti.
‘Muğla’ derken o dönemin merkez ilçesinin kast edildiği anlaşılmalı.
Biliyorsunuz henüz Muğla’nın doğal kaynaklarından ilin tüketim ve kullanım ihtiyaçlarını karşılabilecek bir disipline sahip değiliz.
Aradığımızı ne olduğuna karar verdiğimiz gün (!) eminiz sahip olduğumuz kaynaklar daha anlamlı hale gelecektir.
O güne kadar ne yazık;
Sularımız boşa akacak…
***
Ziya Ercan’ın hazırladığı proje aslında “Sularımız boşa akmasın” projesiydi.
Bu süreçte akan sularımızın üzerine HES’ler bile inşa edildi ve biz akan suya umarsızca bakmaya devam ettik.
Ziya Ercan’ın projesi üzerinden tam 10 yıl geçti.
Geçen 10 yılda da sularımız boşa akmaya devam etti.
Ta ki DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İçmesuyu ve Atıksu Şube Müdürü Adnan Tanyeli’nin “Bu proje hayal değil” diyene kadar.
Çiçekbabadağ’dan 12 kilometrelik bir tünelin ve 88 kilometrelik bir hattın açılması için 2017’de ihale yapılacağını bu vesile ile öğrendik.
Geçtiğimiz günlerde Devlet su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu’dan gelen açıklamayla da iyice umutlandık.
Genel Müdür Acu, Menteşe, Ula ve Yatağan ilçelerinin 2050 yılına kadar içme, kullanma ve sanayi suyu sorununu çözecek projenin 2017 yılında hayata geçirileceğini 180 bin kişinin yararlanacağı Sandras-Çövenni ve Gürsü kaynaklarından yıllık 16,5 milyon metre küp su temin edileceğini açıkladı.
Acu, projeyle Menteşe-Yatağan ve Ula ilçelerinin 2050 yılına kadar içme suyu probleminin çözüleceğini belirtti.
***
Devlet su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, bununla yetinmedi projenin detaylarına ilişkin bilgi paylaşımında da bulundu, bölgenin 2050 yılına kadar toplam 16,5 milyon metreküp/yol olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının Sandras-Çövenni ve Gürsu kaynaklarından karşılanacağını ifade etti.
Proje ile Sandras-Çövenni kaynaklarından 15,7 milyon metreküp/yıl, Gürsu kaynaklarından 790 bin metreküpyıl olmak üzere toplam 16,5 milyon metreküp/yıl olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılanacağını açıklayan Acu, tesisler hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Muğla ilinde, ana isale hattı uzunluğu 87 bin metre çelik boru, 12 bin 300 metre tünel olmak üzere toplam 99 bin 300 metre isale hattı ile Ula İlçesi grup köylerinde, ana isale hattı uzunluğu 26 bin 600 metre, depo bağlantı hatları 23 bin 400 metre olmak üzere toplam 50 bin metredir. Projenin toplam hattı uzunluğu 149 bin 300 metre, arıtma tesisinin kapasitesi 45 bin metreküp/gün. Kaptaj, maslak yapısı, ana depolar ve tevzi depolarını kapsamaktadır.”
Proje çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Acu, 2017 yılında inşaatlara başlanmasının hedeflendiği açıkladı.
***
10 yıl aradan sonra gelen açıklamalarla Sandıras Suyu projesine yönelik “İşin suyu çıktı” düşüncemizden vazgeçtiğimizi ifade ederek sonlayalım.