Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’deki çam balı kimliğinin tespiti için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen proje sonucunda Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nin değişeceğini ve çam balının kendi kimliğini kazanacağı bilgisini paylaştı.
Başkan Şahin, Muğla’da gerçekleştirilecek proje ile 21 bölgeye yerleştirilecek 126 arılı kovanımızdan elde edilen bal 3 yılsonunda Bakanlık Denetmenleri tarafından analiz edileceğini böylece Muğla’da üretilen çam balının bir kimlik kazanacağını ifade etti.
Kimlikli bal üretimi konusunda yaklaşık 10 yıldır uğraş veren Ziya Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sonunda projeye onay verdiğini belirtti.
Dünya çam balının yüzde 92’siniTürkiye üretiyor.
Ülkenin ihraç kalemlerinin içinde çam balı da yer alıyor.
Ancak ihraç edilen çam balı Avrupa kriterlerine göre değerlendirmeye alınıyor.
Bakanlığın onayladığı bu proje ile kriterlere uygun bal üretimi yanında bal, kendi kimliğine kavuşacak.
Önümüzdeki ağustos ayında başlayan proje 3 yıl sürecek.
Projeyle il genelinde 21 bölgede, toplam 126 arılı kovandan bal üretilecek.
Bu süreçte bakanlık denetmenlerinin gözetiminde üretilen bal analiz edilecek.
3 yılın sonunda elde edilen veriler, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ni güncelleştirecek.
Yenilenen kodeksle Muğla’da üretilen çam balı kendi kimliğine kavuşmuş olacak.
***
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin ve ekibi habere konu olan tüm bu gelişmelerin, projeden uygulamaya kadar tek sahibi, tek kafa yoranıdır.
Muğla’nın sahip olduğu gıda tarım ürünleri, yerel üretim ve istihdam konusuna yıllardır kafa yoran Ziya Şahin, bu haliyle bu toprakların “Yalnız Efe”sidir.
Tek başına mücadele eden bir “Yalnız Efe”dir…
***
Dünya çam balının yüzde 92’sini Türkiye üretiyor, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 80 çam balı ise Muğla’da üretiliyor.
Böylesi bir üretim değerinin sahibi olan Muğla’nın bal ile ilişkisi ne yazı k ki kahvaltısı sofrasındaki baldan öteye geçemiyor.
Muğla’nın balına, bademine ilgisi; iki kaşıktan, bir avuç atıştırmalıktan öteye gidemiyor.
Hiçbir bedel ödemeden sahip olduğu üretim değerlerini “Mevla’dan” bilen Muğla, bu üretim değeriyle ne yapacağını hala bilemiyor, ne kazanacağının hesabını da yapamıyor.
Geçtiğimiz gün Çin’den, Zafer Karadağ’dan gelen “Açık Mektupta” ifade edildiği gibi Muğla ne çekiyorsa beceriksiz, vizyonsuz yöneticilerinden çekiyor.
Arada Ziya Şahin gibi birileri çıkıp, bizi kendimize getiriyor.
***
Kimlik bal üretimi konusundaki haber verilerini bizimle paylaşan MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, bu bilgilerin yanında güncel bir gerçeği de paylaştı.
Başkan Şahin, Türkiye çam balı üretiminde Muğla’nın lider kent pozisyonunda olmasına rağmen bu seçim sürecinde Muğla milletvekili adaylarının hiç birisinin kendilerini ziyaret etmediğini, arıcılıkla ilgili bir proje ve yatırımdan da bahsetmediklerine dikkat çekti.
Dün bal, badem, zeytin, narenciye, sebze meyve üretimi, balık, mermer gibi üretim değerleri siyasetin, siyasetçinin gündeminde yoktu, bugünde yok.
Muğla’da 15 siyasi partinin toplam 90 milletvekili adayı bulunuyor.
Sahip olduğumuz üretim değerlerinin 90 milletvekilinin gündeminde yer bulamamasının, siyasetin öncelikli hedefleri arasında yer alamamasının tek bir anlamı var.
O anlamı bugün ne yazık ki paylaşamıyoruz.
Zira seçim yasakları bizi engelliyor.
Hele seçim bitsin, yasaklar kalksın sahip olduğumuz üretim değerlerinin siyasetin ve siyasetçinin gündeminde neden yer almadığını o zaman yazarız.
***
Biliyoruz ki; kentin sahip olduğu üretim değerleri bazı meslek odalarının bile gündemine yeni girdi.
Bu kapsamda Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın bölgenin markalaşmasına olanak sağlayacak Organize Sanayi Bölgesi konusunda çalışmalarını, Milas’ta üretilen gıda ve tarım ürünlerini Bodrum Milas Havalimanı girişinde tanıtılmasını, Fethiye Ticaret Odası’nın gıda ve tarım ürünlerini yurt dışında pazarlamaya çalışmasını çok önemsiyoruz.
Refiki meslek odaları konformist, dertsiz- tasasız hayatlarına devam ederken Milas ve Fethiye Ticaret Odaları’nın çabalarını takdirle karşılıyoruz.
***
Bir öneri ile sonlayalım.
Bir sonraki dönemde MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin başta olmak üzere, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan gibi isimlerin siyasete atılmasını, ötesinde bu toprağın üretim değerlerine kafa yoran yerel liderlerin milletvekili adayı olmasını sağlayalım.
Siyasette bunlara yer açalım.
Açalım ki; bal, badem, zeytin, narenciye, sebze meyve üretimi, balık, mermer gibi üretim değerlerimiz siyasetin gündemine girsin, siyasette kendine kalıcı bir yer bulsun…