ODALARIN SORUN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TOBB’nin ev sahipliğinde 6 Ekim 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tespit edilen 5 Sorun 5 Çözüm önerisi, TOBB tarafından kitaplaştırılmış…
Şurada Muğla odalarının tespit ettiği sorun ve çözüm önerileri Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal tarafından aktarılmış.
TOBB’nin IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası için hazırlattığı 896 sayfalık kitapta ayrıca Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2, Muğla Borsası’nın 1, Bodrum Ticaret Odası’nın 5, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3, Marmaris Ticaret Odası’nın 5 sorun ve 5 çözüm önerileri de yer almış.
İfade etmek isteriz ki; Milas Ticaret ve Sanayi Odası, konuya ilişkin açıklama yapmasa Muğla’da faaliyet gösteren 5 odanın ve 1 borsanın şurada dile getirdiği çözüm önerilerinin detayına ulaşamayacaktık.
MİTSO, bir kez daha refiki odalardan farkını ortaya koydu.
MİTSO, devletin zirvesinin yer aldığı bir toplantıda 5 Sorun 5 Çözüm önerilerini basınla, kamuoyuyla ve iş dünyası ile paylaştı.
Diğer odaların sorun olarak neyi gördüklerini, çözüm önerilerini henüz bilmiyoruz. Zira MİTSO dışındaki oda yönetimleri sorun ve çözüme ilişkin detaylı bir bilgi paylaşımında bulunmadı.
Umarız en kısa sürede bulunurlar; basını, kamuoyunu ve iş dünyasını bilgilendirirler.
Biz şimdilik Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ tarafından tespit edilen 5 Sorun 5 Çözüm önerisinin detaylarını sizlerle paylaşalım.
MİTSO tarafından tespit edilen 1. sorun; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun Ek-1 bölümünde “30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işyerleri” kapsamında zeytinyağı fabrikalarının bir ziraat / gıda/ kimya mühendisi çalıştırma zorunluluğuna ilişkin, sektörel bir sorun.
MİTSO’nun bu soruna ilişkin çözümü oldukça net: Zeytin hasadının üç dört aylık bir döneme denk düştüğüne işaret eden MİTSO, kısa süreli mühendis istihdamının iptal edilmesini ya da esnetilmesini, veya 7 fabrikanın ortaklaşa 1 mühendisi istihdam etmesini öneriyor. Mühendis çalıştırma zorunluluğunun 20’den çok işçi çalıştıran fabrikalarda uygulanmasını, bunun içinde yasa değişikliğine gidilmesini öneriyor.
MİTSO’nun 2. sırasında yine sektörel bir sorun yer alıyor. Zeytinyağının iç tüketiminin yetersizliğine vurgu yapan MİTSO, çözüm önerisi olarak kaliteli zeytinyağının teşvik edilmesini, sıcak sıkımın yasaklanmasını, soğuk sıkım yönteminin uygulanmasını öneriyor. Başta hastane mutfakları olmak üzere askeri mutfaklarda, öğrenci yurtları ve okulların mutfaklarında, personeli için yemek çıkaran kamu kurumlarının mutfaklarında zeytinyağı kullanımının zorunlu hale getirilerek iç tüketimin arttırılması talebinde bulunuyor. İç tüketimi destekleyecek kamu spotlarının iletişim kanallarında yayınlanmasını istiyor.
MİTSO’nun 3. sırasını ise balıkçılık sektöründe yaşanan sorunlar oluşturuyor. Levrek ve çipura türü kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin Milas kıyılarında, denizdeki havuzlarda veya toprak havuzlarda üretildiğine dikkat çeken MİTSO, Üretilen balığın yüzde 70’inin Rusya ve AB ülkelerine ihraç edildiğini, ihracatın arttırılabilmesi için kültür balığı üretiminin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
MİTSO’nun soruna ilişkin çözüm önerisinin başında lojistik destek bulunuyor. Bu amaçla MİTSO, Güllük Körfezinde bir iskele yapılması gerektiğini, toprak havuz balıkçılarına ÖTV’siz mazot desteği sağlanmasını, tıpkı indirimli elektrik gibi, ihracatı arttırmak için indirimli kargo tarifesi uygulamasını öneriyor.
MİTSO’nun 4. sıra sorun ve çözüm önermesini ise feldispat taşımacılığı oluşturuyor. Aydın-Güllük yolunun aynı zamanda Bodrum bağlantılı turizm yolu olduğuna işaret eden MİTSO, bu yolda özellikle feldspat madeni taşıyan kamyonlar trafiği olumsuz şekilde etkilediğini, ayrıca taşıma maliyetinin arttığını bildirerek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın gündeminde olan Aydın-Çine-Yatağan-Güllük demiryolunun acilen yapılmasını, demiryolunun Milas Organize Sanayi Bölgesinden de geçmesi gerektiğini dile getiriyor.
MİTSO’nun sorun-çözüm önermesinin son sırasında ise coğrafi işaret tescili bulunuyor. Milas’ın üretim değerleri arasında önemli bir yeri, kendine özgü özellikleri bulunan 21 farklı el halısı ve 4 kilimin coğrafi işaret tescilinin Sümer Holding tarafından alındığını, ancak tasfiye sürecinde olan Sümer Holding, halı ve kilimlerin coğrafi işaret denetimlerini yapamadığını hatırlatan MİTSO, yerel üretimlerin tescillerinin yereldeki kurum ve kuruluşlara verilmesi gerektiğini öneriyor. MİTSO bu kapsamda Milas halılarının coğrafi işaret tescil haklarının Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na devredilmesini istiyor.
***
MİTSO tarafından tespit edilen sorunların ve çözüm önerilerinin tamamının altına imzamızı koyacağımızı bu vesile ile bir kez daha belirtelim.
Muğla Ticaret Borsası’nın günlük işlemlerini meraklısına manşet altında duyuran Muğla Kent Gazete’sinin Yazı İşleri Müdürü ve Köşe Yazarı olarak MİTSO’nun kentin ekonomik yaşamına ilişkin sorun ve çözüm önerilerini basınla, kamuoyuyla ve iş dünyası ile paylaşmasını önemsediğimizi, diğer 4 oda ve borsanın sorun ve önermelerinin paylaşılması durumunda da aynı hassasiyeti göstereceğimizi ifade ederek sonlayalım.