KOCADON’UN “BODRUM BİR MEDENİYET MODELİDİR” TESPİTİ
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, geçtiğimiz günlerde Gümüşlük Forumu üyeleriyle bir araya geldiği buluşmada önemli açıklamalarda bulundu.
Bölgenin yerel ve kültürel özelliklerini yansıtacak sanatsal ve kültürel faaliyetler hakkında fikir paylaşımının yapıldığı buluşmada Kocadon ilginç bir tespit yaptı.
Bodrum’un Anadolu medeniyetinde örnek bir model olabileceğine vurgu yapan Kocadon, “Daha medeni bir ülke için” Bodrum vizyonunun ülkenin her köşesine yayılması gerektiğini ifade etti.
Bodrum’un aydınlara, sanatçılara ve sanata sağladığı özgürlük alanının bir medeniyet inşa ettiğine işaret eden Kocadon, kentsel mimarinin korunması ile başlayan modernlik modelini şu sözlerle özetledi:
“Bodrum’u Bodrum yapan en önemli değerlerden birisi de, kentsel dokusunu korumasıdır. Bakın Türkiye’de birçok yerde turizm hareketleri beraber başladı. Hatta bazı zamanlarda, bazı ilçelerimiz, aldı başını gitti ama bir şeyi atladılar. Turizm yükselirken bina boylarını da yükselttiler. Biz ise turizmin yükselişe gittiği anlarda bile bina boylarımızı koruyabildik ve aynı zamanda kentsel kimliğimizi oluşturduk. Bununla birlikte de Bodrum Evi, Bodrum Beyazı ve Bodrum Mavisi oluştu. Onun için çok dikkat etmemiz lazım.”
Bodrum’un sahip olduğu sosyal hayatın ve kültürel mirasın kendilerine büyüklerinden kaldığına işaret eden Kocadon, bu haklı mirası korumak ve Bodrum’un marka değerine sahip çıkmak için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
Seçilmiş bir belediye başkanı olarak misyonuna ilişkin görüşlerini açıklayan Mehmet Kocadon, bu haklı mirasa karşı vefa borcunu ödemek adına görev yaptığını dile getirdi. Bodrum’un medeniyet modeline ilişkin yüksek öneride bulunan Kocadon, şunları söyledi:
“Tabi gönül ister ki, Türkiye’de en az, 100 tane daha Bodrum olsun. İşte o zaman Türkiye’de medeniyetten söz edebiliriz. Türkiye’nin her köşesinde Bodrumlar yaratalım. Bodrum Türkiye’nin dünyaya açılan en medeni kapısıdır ve dünya turizm liginde oynayan bir takımdır. Dolayısıyla Bodrum’un dünya turizm ligindeki yeri yukarıdadır. Bu noktada bizim turizm ligine çıkmış diğer takımları da yukarıya çıkarmamız gerekir. Oysa birini aşağıya indirip diğerini yukarıya çıkarmaya uğraşıyorlar. Yok, böyle bir şey (!) Benim önerim; gelin, burada 100 tane daha Bodrum yaratalım. Bizim bir şeylerden vazgeçme gibi bir lüksümüz yok”…
Kocadon’un açıklamasında yer alan “Turizm yükselirken bina boylarını da yükselttiler. Biz ise turizmin yükselişe gittiği anlarda bile bina boylarımızı koruyabildik ve aynı zamanda kentsel kimliğimizi oluşturduk” sözü bizi geçmişe götürdü.
Biliyoruz ki bu koruma işi bugünün işi (!) bu bilinç bugünün bilinci değil.
Bodrumluların genlerinde var…
“Mimarlık Üzerine On Kitap” yazarı Romalı Mimar-Mühendis Vitruvius Polia, duvar işçiliği bölümünde Bodrum (Halikarnas) yapılarını şu sözlerle tasfir eder: “Güçlü Karya Kralları, yağmalardan elde ettikleri sınırsız gelirle bütün binalarını kesme taştan ve hatta mermerden yapabilecek durumda iken burada birçok yapı kerpiçten yapılmıştır. Bu malzeme ile yapılmış binalar, her tarafı Procanessos mermeri ile bezenmiş yapıların yanında, bugün bile olağanüstü sağlamlıkta, çok iyi sıvanmış ve perdahlanmış, cam gibi parlayan duvarlara sahiptir”…
Polia, Bodrum’u anlatmaya devam eder: “Halikarnassos’un ünlü kralı Moussolos, Mylasa’da doğmuş
olmasına rağmen, usta bir tasarımcı ve yapımcı olarak, buranın doğal konumunun önemini kavramıştır. Burası iyi bir liman, uygun bir ticaret merkezi olabilme özelliği taşıdığından evini oraya kurmuştur”…
Bodrum’un medeniyet modeline ilişkin yüksek öneride bulunan Kocadon, önerisinde haklı.
İfade etmek isteriz ki Bodrum belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u sahip olduğu vizyonu ve misyonuyla ayrı bir yere koyuyoruz.
Bir kentin misyonunu kurucu irade görerek, bu iradeden bir vizyon yaratmak, yani geçmişin yüküyle bir gelecek yaratmak herkesin becerebileceği bir iş değil…
Zira bir cevherin üzerinde oturan bir çok belediye başkanı daha neyin üzerinde oturduğunun farkında değil.
“Daha medeni bir ülke için” Bodrum vizyonunun ülkenin her köşesine yayılması gerektiğini ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un “Bodrum bir medeniyet modelidir” tespitini, “Türkiye’de yüzlerce Bodrum oluşturalım” önerisini yüksek perdeden yapılmış önemli açıklamalar olarak nitelendiriyoruz.
Yakın bir süreçte bu vizyonun Bodrum’la sınırlı kalmayacağını tahmin ediyoruz.