“ERKEN SEÇİM YOK”, SEÇİM 2019’DA
Başbakan Yıldırım açıkladı.
Yıldırım, “2019’a kadar seçim meçim yok. Vatandaşın kafasını karıştırıp yatırım kararlarını erteletmeye çalışıyorlar” dedi.
“Erken seçim yok” tespitiyle Başbakan Yıldırım, erken seçim beklentisi içerisinde olan ve iki ayağı bir pabuca giren siyasetçileri, siyasetin genelini ve yazarları rahatlattı.
Başbakan bununla kalmadı sürecin nasıl işleyeceğini de özetledi.
Yıldırım, “Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili sınırlı bir değişiklik yapacağız. 2019’a kadar seçim meçim yok. Vatandaşın kafasını karıştırıp yatırım kararlarını erteletmeye çalışıyorlar. 15 Temmuz’da tanklarla yapmaya çalıştıkları alçakça girişimi Türkiye’nin ekonomisini bozmaya çalışarak yapıyorlar. Orada da dersinizi alacaksınız. Açıkça söylüyorum.” dedi.
Sosyologlara göre;
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasındaki süreçte büyük bir toplumsal destek gören Ak Parti’nin bu havayla seçime giderek oylarını arttırması bekleniyordu.
Önümüzdeki yıl, bahar aylarında yapılacağı ifade edilen referandumun arkasından 2017 Kasım ayında milletvekili genel seçimi, bir yıl sonrasında 2018’de yerel seçimlerin yapılması ihtimali kamuoyunu ve siyaseti bir hayli meşgul etmişti.
Bu süreçte bazı parti liderleri ‘seçime hazır olun’ sinyali vermiş, kamuoyunda seçime gidiliyor algısı yaratılmıştı.
Bu kapsamda biz de il genelinde yaptığımız siyaset turunda olası bir erken seçimde kimlerin milletvekili aday adayı, kimlerin belediye başkan aday adayı olabileceğine ilişkin yazılar kaleme almıştık.
Başbakan Binali Yıldırım’ın “2019’a kadar seçim yok” açıklamasıyla erken seçim şimdilik rafa kaldırıldı.
1 Kasım 2015 milletvekili genel seçimlerinde Ak Parti, oyların yüzde 49,48’ini almıştı.
Bu oran yüzde 50 olarak kabul görmüştü.
Yaklaşık yüzde 50 oy oranına sahip Ak Parti hükümetinin 15 Temmuz hain darbe girişiminin getirdiği mağduriyetle yeni bir anayasa için gereken sayısal çoğunluğu yakalamak adına seçime gitmesi bekleniyordu.
Başbakan Yıldırım’ın son açıklamasına kadar toplumda ve siyasette bu yönde bir beklenti mevcuttu. Ancak bu beklenti boşa çıktı.
Bazı siyaset bilicilerin iddiasına göre; “Ak Parti hükümetinin ‘seçim 2019’da yapılacak’ kararının altında son dönemde yapılan kamuoyu araştırma sonuçları bulunuyor”.
İddiaya göre; “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında toplumun desteğini alan Ak Parti’nin, yapılan kamuoyu araştırmalarında yüzde 60’a yakın bir oy oranına yükselmesi bekleniyordu, ancak anket sonuçları bu orana yaklaşılmadığını ortaya koydu.
Yüzde 50’yi cebinde tutan Ak Parti hükümeti bu nedenle seçimin zamanında yapılacağı açıkladı. Kamuoyu araştırmaları ve sosyoloji tabanlı verilerle hareket eden ve siyasetini bu yöntemle belirleyen Ak Parti, olası bir erken seçimde oy oranının bir iki puan dışında değişmeyeceğini gördü. Ak Parti yüksek siyaseti, bir iki puan artış için yeniden seçime gitmeye gerek duymadı”…
Yukarıda yer alan görüşlerin birer iddia olduğunu bir kez daha ifade edelim.
Bu iddiaların bu süreçte yapılan kamuoyu araştırmalarına denk düştüğünü de sözlerimize ekleyerek eğer böyleyese de erken seçimin ertelenmesi ihtimalinin siyaseten doğru bir hamle olduğunu belirtelim.
Zira Ak Parti siyaseti; bilimsel temelli, sosyolojik verilere dayalı yapıyor.
Biliyoruz ki sosyolojiyi iyi kullanıyor.
Bu kapsamda Ak Parti kamuoyu araştırmalarını her zeminde ve koşulda yapmaya ve yol haritasını bu sonuçlara göre belirlemeye devam ediyor.
***
Bir bilgi notu ile yazıyı sonlayalım.
Muğla’da il genelinde yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre; CHP ile Ak Parti arasındaki makas daralmaya başlamış.
Meraklısına duyurulur…