ÇOK ŞÜKÜR BU GÜNLERİ DE GÖRDÜK
Yıllardır yana yıkıla anlattığımız tam da bu.
Kentin gıda ve tarım ürünlerine yönelik coğrafi işaret alınsın ısrarımızın, oda yönetimleri ile papaz olmamızın, oda seçimlerinde taraf olmamızın nedeni işte bu.
Coğrafi İşaret…
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Milas sınırları içinde “memecik” türü zeytinden elde edilen zeytinyağı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni alıp duvarına asmıştı ki; tescilli ürüne ilk teklif TARİŞ’ten geldi.
Ege Bölgesine yayılmış 32 kooperatif, 27 bin çiftçi ortağı bulunan Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağını tüketiciye sunan TARİŞ, “Milas Zeytinyağı” adı ve etiketi altında zeytinyağı üretmek için teklifte bulundu.
Büyük keyif…
Keyifle yazalım, keyifle okuyalım:
S.S. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Türkiye’nin coğrafi işaret tescilli 5 zeytinyağından birisi olan Milas zeytinyağını coğrafi işaret etiketiyle üretmek istediğini açıkladı.
“Milas Zeytinyağı” etiketiyle zeytinyağı üretmek için ilk teklif İzmir TARİŞ’ten geldi.
MİTSO’da düzenlenen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi törenine katılan TARİŞ Kooperatifler Birliği Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e ilk teklifi yaparak “Biz TARİŞ olarak Milas Zeytinyağı Coğrafi İşaretine talibiz. Milas Zeytinyağı Coğrafi İşareti ile zeytinyağı üretmeye hazırız. Bu konuda ilk teklifi yapıyoruz” diye konuştu.
Yetmedi (!)
S. S. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin de MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i arayarak TARİŞ adına Milas Zeytinyağı Coğrafi İşaretiyle zeytinyağı üretmek istediklerini belirtti.
Çetin, Işıl Çillidağ’ın teklifini yineledi.
Bu vesile ile yıllara varan haklı beklentimiz nihayete ermiş oldu.
TARİŞ’ten gelen teklif “Coğrafi işaret tescili altında, belli bir kalitede üretilen her bir ürünün pazarlama sorunu yoktur” savımızı haklı çıkarır nitelikteydi.
Marka tescili, Milas’ta üretilen zeytinyağının kalite ve pazarlama sorununu ortadan kaldırdı.
Daha önceden de ifade etmiş “Kentin Üretim Değerleri Listesi’nde Milas’ın, özellikle de MİTSO’nun yeri ayrıdır” demiştik.
Binlerce yıllık bir haklı mirası, bir markaya dönüştüren MİTSO yöneticilerini ve başkan Reşit Özer’i huzurunuzda bir kez daha kutlayalım. Bu ekibin Milas’ın üretim değerlerine, ekonomik yaşamına koyduğu katkının refiki odalara örnek olması gerektiğini belirtelim.
Evet, Milas Zeytinyağına ilk teklif TARİŞ’ten geldi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer, gelen teklife yönelik açıklamasında hepimizi duygulandıran şu ifadeleri kullandı:
“Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret tescilli Milas Zeytinyağının TARİŞ tarafından üretilmesi konusunda ilk teklifi, bu sektörün en başta gelen kuruluşlarından TARİŞ’ten ve bu sektörün zeytinyağı konusunda anıtlaşmış bir ismi olan Sayın Cahit Çetin’den almış olmamız bizim için çok sevindirici ve gurur verici. Demek ki, Milas zeytinyağına Coğrafi İşareti almak için verdiğimiz emekler boşa gitmemiş. Kısa sürede Milas’taki diğer zeytinyağı üreticilerimizden de teklifler bekliyoruz. Coğrafi İşaret ile birlikte Milas Zeytinyağı, tarihinin en önemli takdir belgesini almış bulunuyor. Şimdi, tüm zeytinyağı üreticilerimizden bunun hakkını vermelerini ve kaliteli zeytinyağı üretmelerini bekliyoruz.”
Özer, TARİŞ’ten gelecek resmi yazıyı beklediklerini, en kısa sürede zeytinyağı üretim mevsimi içerisinde anlaşma yapacaklarını sözlerine ekledi.
Beni yakından tanıyanlar bilirler.
Gazetedeki çalışma masam kentin gıda ve tarım ürünlerinin yer aldığı bir sergi gibidir. Fethiye Üzümlü’nün el yapımı minyatür şarabı, Karabağlar Yaylası’nın fındık biberi, Gatıgarası Kuruüzümü, Fethiye Kumluovanın Domatesi, Kavaklıdere’nin Cevizi, Pisi Sucuğu, Ortaca’nın Narı, Karaova İnciri, evrakların onca eşyanın arasında bir yerlerdedir.
Yerli ürünlerin sergilendiği masamdaki tek eksik; Coğrafi İşaret Tescilli Milas Zeytinyağı’dır.
Milas Ticaret Odası Başkanı Sayın Reşit Özer’e ve Milaslı üreticilere duyurulur.
“Çok şükür bu günleri de gördük” diyerek sonlayalım.