7 Haziran’da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine 31 parti katılacak.
Seçim Takvimine göre; seçim başlangıç tarihi 10 Mart.
14 Mart’ta Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıya çıkarılacak ve itiraz süresi başlayacak.
Siyasi partiler seçim çevrelerine göre adaylarını hangi yöntemle belirleyeceğini bu tarihe kadar YSK’ya bildirecek.
Siyasi partilerde, özellikle CHP’de dananın kuyruğu işte bu süreçte kopacak. Aday belirleme yöntemine ilişkin yönetmeliğini değiştiren, bu değişiklikle elini güçlendiren CHP genel merkezi ile ön seçim isteyen CHP örgütleri arasında sorun yine bu süreçte yanacak.
YSK, siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını il seçim kurullarına 15 Mart tarihinde bildirecek, 24 Mart’ta da partilerin ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listeleri kesinleşecek.
27 Mart’ta Muhtarlık askı listeleri askıdan indirilecek. Bina bazında seçmen kayıtları sorgulanacak ve 29 Mart’ta askı listelerine yapılacak itirazlar karar bağlanacak.
3 Nisan’da siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri kura ile belirlenecek.
Bağımsız milletvekili adayları ise 7 Nisan’da il seçim kurullarına başvuracak.
15 Nisan’da milletvekili geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete’de yayınlanacak. Geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına ve YSK’ya yapılacak itirazlar başlayacak.
Geçici aday listelerine karşı itirazlar 16 Nisan’da son bulacak.
19 Nisan’da yapılan itirazlar karara bağlanacak.
24 Nisan’da milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar ilan edilecek.
Oy verme işlemi 8 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde başlayacak.
23 Mayıs’ta radyo televizyonlarda propaganda yapmak isteyen siyasi partiler arasında sıralama için kura çekilecek.
28 Mayıs’ta propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları,
31 Mayıs’ta radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
1 Haziran’da seçmen bilgi kağıtları dağıtılması tamamlanacak.
Propaganda süresi 6 Haziran, Saat 18.00’de sona erecek, 7 Haziran’da da sandığa gidilecek.
Yukarıda da kısaca ifade ettik.
Siyasi partiler seçim çevrelerine göre adaylarını hangi yöntemle belirleyeceğini 14 Mart tarihine kadar YSK’ya bildirmek zorunda.
Aday belirlemede Ak Parti’nin yöntemi belli. Ak Parti il ve ilçeler bazında ana kademede görev yapan teşkilatların katılımıyla eğilim yoklaması yapıyor. Son karar genel merkezden çıkıyor.
Demokrat Parti’nin bu süreçte milletvekili adaylarını sandıkla belirlenmesi konusunda genel merkezin aldığı bir tavsiye kararı bulunuyor. DP, büyük ve yüksek ihtimal milletvekili adaylarını ön seçimle belirleyecek.
MHP, internet üzerinden tüm üyelerin katılımıyla dijital ortamda eğilim yoklaması yapıyor ancak oluşan liste konusunda son kararı yine genel merkez veriyor.
Ak Parti ve MHP’de genel merkezin kararları tartışılmıyor.
CHP’de durum böyle değil.
CHP’de her seçim aday belirleme yönteminde genel merkez ile örgütler arasında sıkıntı yaşanıyor ve tartışma bir sonraki seçim dönemine kadar taşınabiliyor.
Her ne kadar CHP’de yüzde 85 ve 15 oranları açıklanmış olsa da bu süreçte de CHP’yi yöntem konusunda bir tartışma bekliyor.
Aday belirleme yöntemine ilişkin yönetmeliğini değiştiren, bu değişiklikle atama ve kontenjan uygulamaları için zemin hazırlayan CHP genel merkezi, adaylarını ön seçimle belirlemek isteyen örgütlerle karşı karşıya gelecek gibi görünüyor.
Bu noktada CHP Genel merkez kararlarıyla çelişen CHP örgütlerinden Anadolu Partisi’ne geçişler olabileceği konuşuluyor.
Böyle bir geçiş olur mu bilmiyoruz.
Ama yeri gelmişken Anadolu Partisi’nin milletvekili aday belirleme yöntemine bakalım istiyoruz. Parti tüzüğünün dördüncü kısmında yer alan “seçimlere katılma, parti ve aday tespiti” başlığındaki 50. maddeye göre; Ana Parti’nin her türlü seçime tamamen veya kısmen katılması hakkında karar verme yetkisi, MKYK’ya ait.
Ana Parti’de milletvekili adaylık listesi; kontenjan adaylığı, merkez yoklaması, teşkilat yoklaması, ön seçim usullerinden biri, birkaçı veya tamamının bir arada veya ayrı ayrı uygulanması suretiyle tespit ediliyor. Hangi seçim çerçevesinde hangi usullerin uygulanacağı, MKYK tarafından belirleniyor. Başvuru süresi sonrasında Genel Başkan tarafından belirlenen bir komisyon, gerekirse sözlü mülakatlar yapıyor, yapılan görüşmelere ilişkin tespitler bir raporla Genel Başkan’a sunuluyor.
Yeni kurulan ve ilk kez seçime katılacak olan Anadolu Partisi’nin durumu bu.
Siyasi kulislerde sıkça CHP’de aday belirleme yöntemine tepki gösterenlerin Anadolu Partisi’ne geçiş yapabilecekleri konuşulmaya başladı.
Bu süreçte böyle bir geçiş yaşanabilir mi, geçiş hangi koşullarda yaşanır, yaşanırsa ne olur? Sorularının yanıtlarını bir sonraki yazıda arayacağımızı belirterek sonlayalım…