Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir buçuk yıl aradan sonra düzenlediği basın bilgilendirme toplantısı ile devam edelim.
Bir önceki yazıda MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’un Fuar Alanı ile ilgili gelinen son noktayı, siyasete olan sitemini sizlere aktarmıştık.
Biliyorsunuz MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. TOBB yönetiminin 81 ilde Coğrafi İşaret seferberliğinin başına Başkan Karakuş’u getirdiğini bilgilendirme toplantısında öğrendik.
Yani TOBB’un Coğrafi İşaretler seferberliğinin başında MUTSO Başkanı Bülent Karakuş var.
Peki, Coğrafi İşaret ne demek?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” deniliyor.
Coğrafi işaretler; ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretler olarak tanımlanıyor.
Coğrafi işaret alan bir bölge, tüm üretim değerlerinin satış ve pazarlamasında bir adım öne geçiyor.
Yıllardır “Muğla’nın Coğrafi İşaret alması gerekir” diye yazan çizen birisi olarak bu seferberlikte özel sektörün paydaşı olmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.
Bilgilendirme toplantısında Bülent Karakuş’a Coğrafi İşaret korusunda yapılan çalışmalar hakkında soru yönelttik.
Başkan Karakuş, Coğrafi İşaret alınması, kullanılması ile ilgili bir kanun olmadığını, TOBB olarak özel sektör ve üniversitelerle birlikte kanun hazırlanması için çalışma başlattıklarını söyledi.
Kanun taslağının hazırlanmasının ardından taslağın Türk Patent Enstitüsü’ne sunulacağını ifade eden Karakuş, ülkenin seçim döneminde olduğunu hatırlatarak şu anda kanun çıkaracak bir hükümetin görevde olmadığını belirtti.
Karakuş açıklamasında samimi bir itirafta da bulundu.
Coğrafi İşaretin ve işaretle birlikte neler kazanılacağının farkında olmadıklarını belirten Karakuş, “Coğrafi İşaretlerin bu kadar getirisinin olabileceğini hesaplamamıştık. İşaretlerin farkında değildik. Bu yöntemle bir ürün 10 katına satılabiliyor” dedi.
TOBB tarafından başlatılan seferberlikle bir buçuk yıl içerisinde Muğla’da 10’a yakın Coğrafi İşaret almayı hedeflediklerini belirten Karakuş, açıklamasına şöyle devam etti:
“Memecik Zeytini, Muğla Saraylısı, Çam Balı, Muğla Tarhanası gibi gıda ve tarım ürünlerinin yanında Muğla Beyaz Mermeri gibi üretim değerlerimizin coğrafi işareti alarak satış ve pazarlamasında bir adım öne geçmek istiyoruz.”
MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Türkiye’de tüm ürünlere Coğrafi İşaret verildiğini Muğla olarak bunun ötesinde Avrupa Birliği tarafından sadece gıda ve tarım ürünlerine verilen Coğrafi İşareti hedeflediklerini belirterek “Türkiye’de tüm ürünlere işaret verilebiliyor. Ancak Avrupa Birliği sadece gıda ve tarım ürünlerine işaret veriyor. Bildiğimiz kadarıyla Aydın İnciri ve Antep Baklavası için Avrupa Birliğine başvuru yapıldı. AB’den alınan işaretle 40 liralık bir ürün 100 liraya satılıyor. Muğla olarak bu süreçte 10’a yakın işaret almayı hedefliyoruz” diye konuştu
Açıklamasında Coğrafi İşaretin yanında Menşei belgesinin önemine de değinen Karakuş, Muğla’nın sahip olduğu üretim değerlerinin coğrafi işaret yanında menşei belgesinin de alınması gerektiğine dikkat çekti.
Konuyu Ezine Peyniri ile örnekleyen Karakuş, Türkiye’nin her yerinde Ezine Peyniri üretildiğini ve hepsinin lezzet ve tadının farklı olduğunu, Ezine Peyniri’nin menşei belgesi ile belli bir standarda kavuşacağını ve böylece üretime bir standart ve kalite geleceğine işaret etti.
Uzatmayalım…
Biliyorsunuz Kent Yazıları; çok uzun süredir ilin ekonomisini oluşturan ticari mallarının niteliklerinin belirlenmesi, yerel markaların yaratılması, bölgede üretilen tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi menşei belgelerinin alınması, etkin bir ihracat, mesleki ve teknik eğitim-öğretim zemininin hazırlanması, sanayi siteleri, endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme merkezleri gibi yerel kalkınma ve ekonomik modellerinin sıkı savunucusu oldu.
Ticaret ve Sanayi Odalarına ve yöneticilerine yönelik eleştirilerin kaynağında işte bu gerçekler yatıyordu. MUTSO seçimlerinde Bülent Karakuş ve ekibine yönelik eleştiriler bu kapsamda yapılmıştı.
Dün MUTSO yönetimini “Tüm bunlar niye yapılmıyor? diye eleştirmişken bugün MUTSO’nun yapmaya çalıştıklarını, çabasını takdirle karşıladığımızı ifade edelim.
Kente yönelik her bir konuda ‘doğrulara rehber, yanlışlara biber’ olmaya devam edeceğimizi belirterek sonlayalım.