İNTERNET GAZETECİLİĞİNE GEÇİYORUZ

9

İNTERNET GAZETECİLİĞİNE GEÇİYORUZ
Sahibi olduğumuz ve mesleğimizi sürdürdüğümüz Muğla Kent Gazetesi’ne yönelik yapılan bir kamuoyu araştırması bizim açımızdan ilginç verileri ortaya koydu. Muğla Kent Gazetesi olarak özel bir firmaya yaptırdığımız araştırmada okurun yüzde 90’nına yakınının bizi (Muğla Kent Gazetesi) internetten ve sosyal medya üzerinden takip ettiğini bu vesile ile öğrendik.
İl genelinde 13 ilçede yapılan araştırma; gazete ve okur ilişkisinde yayın kurumlarının nerede olduğunu ortaya koyar nitelikteydi.
Bu araştırmayla il genelinde gazete okurunun yerel gazeteleri yüzde 70 oranında, ulusal gazeteleri de yüzde 67 oranında internet ve sosyal medyadan takip ettiği gerçeğine ulaştık.
Buradan bizim dışımızdaki mevcut günlük gazetelerin okunma oranlarını ya da gazete-okur ilişkisi sonuçlarını paylaşacak değiliz.
İsteyenler tıpkı bizim yaptığımız gibi kendi adına bir araştırma yaptırıp sonuçlara ulaşabilir.
Biz sadece bizimle ilgili oranları sizlerle paylaşacağız.
Muğla Merkez, Menteşe’de 24 Aralık 2014 tarihinden itibaren yayın yapan bir gazete olarak günlük 300 gazete ile merkez okuru ile buluşuyoruz.
Yani merkezde 300 noktaya ulaşıyoruz.
300 tirajlı (basılı) bir gazete olarak internet ve sosyal medyaya baktığımızda ise dijital ortamda (internet ve sosyal medya) günlük tirajın çok çok üstünde okunduğumuzu ve takip edildiğimizi görüyoruz.
Araştırma ortaya koydu ki; Muğla Kent Gazetesi olarak internet ortamında ve sosyal medyada binlere, kimi gün on binlere ulaşan okunma ve takip oranlarına sahibiz.
Bu veriler ışığında gazeteciliğin değişim geçirdiğini, gazete-okur arasındaki ilişkinin basılı gazeteden dijital gazeteye kaydığını artık çok net bir şekilde görüyoruz.
Yine araştırma ile Yeni Medya olarak tariflenen internet gazeteciliğinin diğer bütün gazetecilik faaliyetlerinin yerini aldığına şahitlik ediyoruz. Bu değişimin IP tabanlı iletişimin toplumda yaygınlaşmasının sonucu olduğunun da farkındayız.
Teknolojiye dayalı haberleşme olanaklarının internetin ve akıllı telefon kullanımının artması, yayın kurumlarını internet ve sosyal medya üzerinden takip edilir duruma getirdi.
Muğla il genelinde okunma oranlarımızı tespit etmek amacıyla yaptırdığımız araştırma, resmi ilan almayan, kendi öz kaynakları ile yayın yapan gazete ve yayın kurumları açısından bir gerçeği daha ortaya koydu.
Araştırmanın tavsiye niteliğindeki sonuç raporunda internet ve sosyal medya üzerinden yayın yapmanın başta haber maliyeti olmak üzere gazetecilik faaliyetlerinin tümünün maliyetini düşürdüğü de vurgulandı.
İfade etmek isteriz ki okurun gazeteleri yüzde 70 oranında internet ve sosyal medya üzerinden takip ettiği gerçeği gazete yönetimi olarak bizi karar verme noktasında yeni bir boyuta taşıdı.
Araştırmanın bizimle ilgili sonuçlarına göre; Muğla Kent Gazetesi yüzde 91.2 oranla internet ve sosyal medyadan takip ediliyor.
Buna göre; 300 basılı gazete okurun sadece yüzde 8.8’lik bölümüne hitap ediyor.
Okurun yüzde 91.2’si ise bizi internet ve sosyal medya üzerinden takip ediyor.
Gazete-okur ilişkisinin büyük oranda dijital ortama taşınması bizi radikal bir karara doğru yönlendirdi.
Biliyoruz ki basılı gazeteler ve dergiler gittikçe azalıyor, tirajları da git gide düşüyor.
İlginçtir bu düşüş internet ve sosyal medya sayesinde olası bir haber alma ve haberleşme boşluğu yaratmıyor.
Basılı gazetelerin yerini dijital gazetelerin aldığı, geleceğin dijital ortamda şekillenmeye başladığı şu süreçte biz gazete olarak şimdiden Yeni Medya’da yerimizi almak adına 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle ilk adımımızı atıyoruz.
Muğla Kent Gazetesi olarak 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren okurumuzla sadece dijital ortamda www.muglakentgazetesi.com internet sitesinden, facebook, twitter ve instagram üzerinden buluşacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.
Bunu internette ve sosyal medyada yüzde 91.2 olan okunma ve takip oranımızı yüzde 100’e çıkarmak adına yapıyoruz.
Yeni yılın sağlık huzur ve barış getirmesi dileğiyle sonlayalım…

Haberi Paylaş