ÜRETEN MUĞLA VE TEKNOPARK
Ak Parti Muğla İl Başkanlığı, “Üreten Muğla” başlığı altında Muğla’nın tarım potansiyeline yönelik bir çalışma başlattı. İl Başkanı Kadem Mete, il genelinde yapılan çalışmanın detaylarını ilgili bakanlıklara ulaştırıldığını açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde Üreten Muğla Ortak Akıl Toplantısında konuşan İl Başkanı Mete, taşı toprağı altın gibi bir ilde yaşadımıza işaret ederek; “Üreten ama kaliteli, ürettiğini pazarlayabilen bir il olabilmek için buradayız. Bu toplantıları yaparken tarımı yapan Fadime Teyzeyi, Ahmet Amcayı düşünerek gerekli insanlarla bir araya gelerek sorunları tespit ediyoruz. Bir dosya yaparak bakanlığa götürdük. Biz inanıyoruz ki bu toplantı saha ile bakanlık arasında bir köprü oluşturacaktır” dedi.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Muhammet Sevinç, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasında ise ilin üretim değerlerine ilişkin rakamsal verileri paylaştı. Muğla’nın yüzde 18’inin tarım alanı olduğuna dikkat çeken Sevinç açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Muğla, tarımsal üretim faaliyetlerinde, narıyla, narenciyesiyle, kültür balıkçılığıyla öne çıkıyor. İlimizin bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri değeri yaklaşık 7 milyar TL değerinde. Yaş meyve sebze değeri 694 milyon TL. İthalat her yıl artıyor, bu da ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Bakanlığımız birçok konuda siz değerli çiftçilerimize büyük destek veriyor.”
Muğla’nın üretim değerlerinden oluşan ticari envanterinde; 7 milyarlık su ürünlerinin, 694 milyonluk yaş sebze meyve gelirinin bulunduğunu bu vesile ile öğrenmiş ve sizlerle paylaşmış olduk.
Toplantının son konuşmacısı Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla’nın uluslararası pazarda aranan bir ile doğru yol aldığını, devlet olarak gıda ve tarım ürünlerine katkı sağlamak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Vali Çiçek; “Muğla’da sadece turizm, ticaret, enerji yok. Tarım en önemli şey. Toprağımız 12 bin 890 metrekare. Yüzde 68’i orman, yüzde 19’u tarım olan bir il. Üreticinin alın teri, nasırlı elleri için çalışıyoruz. Ancak eksiklerimiz var, burada o eksikliklerimizi konuşacağız” dedi.
Koşumasında üniversitedeki öğretim görevlisi ve araştırmacılar olduğuna işaret eden Vali Çiçek, üniversitedeki fakültelerin ilin ihtiyacına cevap verecek çalışmalar yaptığını, bu kapsamda bilimsel desteğin sağlanacağı TEKNOPARK’ı kurduklarını ifade etti.
Vali Çiçek ‘Üreten Muğla’ hedefi için gereken bilimsel araştırmaların ve bilgi desteğinin TEKNOPARK’la sağlanacağını sözlerine ekledi.
Kendisi de bir kimyacı olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, toplantıda doğru üretimin ortak akılla yapılabileceğini söyleyerek Muğla’nın her türlü güzelliğe sahip olduğuna vurgu yaptı. Muğla’yı bir yıldız gibi parlatmak amacında olduklarını, TEKNOPARK’ın kurulmasıyla üniversitenin halka açıldığını kaydeden Harmandar, “Üniversite olarak ortak toplantı yapmayı ilke haline getirdik. Üniversitemizin temel ilkesi halka açılmasıdır. Valimizin öncülüğünde Teknopark A.Ş.’yi kurduk. Amacımız üretilen ürünleri katma değeri fazla olarak kaliteli ürünler haline getirmek” şeklinde konuştu.
Bir tespit ve bir taleple sonlayalım.
İfade etmek isteriz ki il başkanlığının böyle bir çalışma yapması alışılmış bir durum değildir. Kuşkusuz diğer il yöneticilerinin de bu yönde çalışmaları olmuştur. Ancak kapsam ve içerik itibariyle Kadem Mete ve ekibinin yaptığı çalışma sıradan bir çalışma olmanın ötesine geçmiştir. Zira hazırlanan Muğla raporu Ankara’ya ilgilisine gönderilecektir. Bu nedenle bu tür çalışmaları desteklemek gerekir.
Üniversite-kent ilişkisinde üniversite yönetimini ve kent yöneticilerini yıllarca eleştiren birisi olarak TEKNOPARK’la kent-üniversite ilişkisinin sağlıklı bir zemine oturacağına inanıyoruz. Üniversite yönetiminden de TEKNOPARK’a ilişkin kamu algısı yaratacak işbirlikleri ve girişimler bekliyoruz.