ULAŞIMDA “KOKOREÇ ARABALI” DÖNÜŞÜM
Bu ayın 12’sinde; “CHP’de netleşen siyasi rekabet ve ayrışma” başlığı taşıyan yazıda Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yaptığı açıklamaları
kaleme almıştık.
Yazıyı; “Bodrum’daki Gazeteci Buluşması’nda Bodrumlu bir çok yöneticilerin yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın yöntem ve uygulamalarına karşı çıkan Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı’nın da yer alması dikkatlerden kaçmadı. Hasan Kablı’nın sürece ve protesto olayına ilişkin bizimle paylaştıklarını sonraya bıraktığımızı ifade edelim” notuyla bitirmiştik.
Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı ile yaptığımız görüşmeyi kaleme almak; bugüne kısmet oldu.
Zira Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın Muğla Büyükşehir Belediyesi hakkında ‘Ticari Taksilerden (T Plaka) alınan; Uygunluk ve Çalışma İzin Belgeleri, Ticari Servis (S Plaka) araçlarından alınan; Güzergah İzin Belgesi ve Araç Uygunluk Belgesi ücretleri konusunda Muğla Vergi Mahkemesi’ne açtığı iptal davaları sonuçlandı. Mahkeme, şoför esnafını haklı buldu ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı ücretlerin yasal faizi ile birlikte geri iade edilmesine karar verdi.
Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından mahkeme kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada; “Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin haksız dayatmalarına, mahkememiz şoför esnafı lehine kararlar vermiştir. Oda Başkanımız Hasan Kablı ve Başkan vekilimiz Hüsnü Altaç adına açılan ticari taksilerden (T Plaka) alınan Uygunluk ve Çalışma İzin Belgeleri, ticari servis (S Plaka) araçlarından alınan Güzergah İzin Belgesi ve Araç Uygunluk Belgesi ücretlerinin alınmaması konusunda, T.C. Muğla Vergi Mahkemesine açılan iptal davaları sonuçlanmıştır. Alınan bu ücretlerin yasal faizi ile birlikte geri iade edilmesine mahkeme karar vermiştir. Ayrıca ‘TM’ plakalı ticari minibüslerimizden talep edilen ve 20 bin TL’leri bulan güzergah bedeli ücretlerinin, yürütmesinin durdurulması konusunda Muğla Büyükşehir Belediyesi aleyhine açılan davada; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. Maddesinin 5. Fıkrası uyarınca tüm bilgi ve belgelerin aslı veya onaylı okunaklı suretlerinin mahkemeye verilmesi için idareye 20 günlük süre verilmiştir. 20 gün sonra yürütmenin durdurulması hususunda şoför esnafımızın lehine bir karar çıkması beklenmektedir. Ayrıca şoför esnafımız adına kazanılan bu davalar emsal niteliği taşımaktadır. Kamuoyuna önemle duyurulur” ifadelerine yer verildi.
Önceden bir tanışıklığımız yoktu.
Hasan Kablı ile Bodrum’da Basın Buluşması’nda tanıştık.
Başkan Kablı bu görüşmede bize; ulaşımda dönüşüme karşı olmadıklarını, ancak uygulamalara ilişkin bir meslek örgütü olarak görüşlerinin alınmadığını, uygulamaların dayatmayla yapıldığını öne sürdü. Oda temsilcileri olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’le görüşemediklerini, görüşmeleri Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa ile yaptıklarını ve bu görüşmelerin diyaloğa kapalı bir şekilde yapıldığını söyledi.
Başkan Kablı, Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa ile yapılan görüşmede “Bizi tahditten çıkarma” talebine karşın Kolukısa’nın kendilerine; “Sizin tahdidiniz bitti. Sizin arabalarınızı kokoreç arabası yapacağız” dediğini, bunun üzerine kendisinin de “Yapabiliyorsan yap. Bu araçları dönüşüme sokmuyoruz” diyerek görüşmeyi sonlandırdıklarını ve iplerin bu görüşmeden sonra koptuğunu ifade etti.
Kablı, sorunun çözümü için Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ün kendilerini Ankara’ya davet ettiğini, Ankara’da ilgili bakanlıkla görüşmek için Ak Parti Grup toplantısına katıldıklarını ve bunun sonucunda üyesi olduğu CHP’den ihraç edildiğini dile getirdi.
“Ben şoför esnafım için herşeyi yaparım, her kapıya giderim” diyerek işi özetleyen Başkan Kablı, Bodrum’da yapılan protestoya da açıklık getirdi. Kablı “Çaresiz kaldık, protestoyu esnafımızın sesini duyurmak için yaptık” dedi.
Başkan Kablı ‘Ticari Taksilerden (T Plaka) alınan; Uygunluk ve Çalışma İzin Belgeleri, Ticari Servis (S Plaka) araçlarından alınan; Güzergah İzin Belgesi ve Araç Uygunluk Belgesi ücretleri konusunda Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne iptal davası açtıklarını sözlerine ekledi.
Dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.
Mahkeme, şoför esnafını haklı buldu ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı ücretlerin yasal faizi ile birlikte geri iade edilmesine karar verdi.
Bu noktada Muğla Büyükşehir Belediyesi, kararla ilgili yasal hakkını kullanarak İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne gidebilir. Ne olacağını bekleyip göreceğiz.
Gelinen noktada durum bu.
Biliyoruz ki ulaşımda dönüşüm, vatandaş memnuniyetini getirirken, şoför esnafında sorun yarattı. Yine biliyoruz ki ulaşımda dönüşüm projesi il genelinde toplumsal memnuniyetle karşılandı ve dönüşüm projesi 9. Transist Ulaşım Kongresi’nde birincilik ödülü aldı. Buna kimsenin bir şey dediği yok. Ancak uygulamada tercih edilen tavır (!) Fethiye’den Bodrum’a Muğla’da bu süreçte sancılı bir dönüşüm yaşanmasına neden oldu. İşin garibi bu sancı halen devam etmekte.
İş o kadar büyüdü ki; CHP’li bir belediyenin de içinde yer aldığı, CHP Genel başkanının katıldığı bir organizasyonda CHP’li bir büyükşehir belediye başkanı protesto edildi.
Bu görülmüş bir şey değildi.
Buradan bir kez daha hatırlatalım.
Daha öncede ifade ettik, bize göre; Muğla Büyükşehir Daire Başkanları’nın bir çoğunun siyasi bir sorumluluğu yok. Bir çoğunun da ideolojik aidiyeti yok.
Bu nedenle ulaşımda dönüşümün faturası Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa’ya değil, siyaseten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e kesildi.
Çok uzadı farkındayız ancak bir sorunun cevabını birlikte aramak zorundayız.
İddia edildiği gibi; Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa’nın Bodrumlu esnafın haklı ya da haksız talebine; “Sizin arabalarınızı kokoreç arabası yapacağız” diyerek dalga geçmesine, işi içinden çıkılmaz noktaya getirmesine, ötesinde yüksek dozda siyasi bir krize yol açmaya hakkı var mı?
Şoför esnafını haklı bulan mahkeme kararına göre; Muğla Büyükşehir Belediyesi aldığı ücretler yasal faizi ile birlikte nereye varıyor?
Kamu kaynaklarını verimli kullanmak konusundaki hassasiyeti ile tanınan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün eminiz ki bu ‘kokoreç’ işinden haberi yok…
Bir hatırlatma ile yazıyı sonlayalım.
Bodrum’a itfaiyenin yanındaki “Kokoreçci Mehmet Usta” yeter.
Başka kokoreç arabasına ihtiyaç yok…