BAŞKAN KARAKUŞ’TAN TARİHİ HATIRLATMALAR
Herşeyin başı ekonomi.
Ekonominin başı; Nihat Zeybekçi.
Bakan Zeybekçi Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ekonomi Buluşmasına katılmak için Muğla’da idi.
Ev sahibi MUTSO Başkanı Bülent Karakuş buluşmada Muğla ekonomisinin mevcut durumunu ve iş dünyasının beklentilerini Bakan Zeybekçi’ye birinci ağızdan iletti.
Peki Başkan Karakuş ne dedi?
İstihdam seferberliğinde 30 bin kişi sözü verdiklerini hatırlatan Karakuş, şu ana kadar 6 bin kişilik istihdam sağladıklarını belirterek söze başladı. Kamu kurumları tarafından yapılan destek programlarına yönelik yaşanan sorunların çözümü için teşvik koordinasyon ofislerinin kurulmasını gerektiğini ifade eden Karakuş, Bakan Zeybekçi’ye çok önemli bir hatırlatma yaptı.
Vatandaşa TL’ye dönün çağrısı yapıldığına işaret eden Karakuş, bu çağrıyı yerinde bulduklarını ancak çağrıya yönelik öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarının TL’ye dönmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Örneğin, Ereğli Demir Çelik ve PETKİM’in iç piyasa satışlarını dövizle gerçekleştiriliyor olmaları. Türk Lirası olarak hiçbir şekilde ödeme kabul etmeyen bu kurumlar, döviz kurlarının sürekli değiştiği bu dönemde firmaları zora sokuyor. Türk lirasının değerinin korunmaya çalışıldığı ve vatandaşın elindeki dövizleri bozdurduğu bir dönemde, hiç değilse bu satışların Türk Lirası ile yapılması daha anlamlı olacaktır diye düşünmekteyiz”…
Başkan Karakuş, devam etti:
Muğla’nın sahip olduğu turizm gelirleri ile gelişmiş iller arasında yer alması nedeniyle kırsal kalkınma teşviklerden bir türlü yararlanamadığına dikkat çeken Karakuş, tarihi önem taşıyan şu hatırlatmayı yaptı:
“Muğla, turizm gelirlerinin fazla olması nedeniyle gelişmiş iller sıralamasında 8’inci sırada yer alıyor. Bu nedenle birçok teşvik uygulamasında İstanbul, İzmir gibi sanayi yoğun ekonomiye sahip illerle beraber 1. bölge kapsamında değerlendiriliyor. 1. bölgeye açılan teşvik programlarının Muğla’nın ekonomik yapısına yönelik olmadığını vurgulamak istiyorum. Muğla kendi bölgesine uygun olan kırsal kalkınma teşvik programlarından yararlanamamaktadır. İlimizin, bölgenin ekonomik yapısına daha uygun teşviklerden yararlanmasına olanak sağlanması gerekmektedir.”
Göcek tünelinin ücretli olması, Yatağan-Bodrum arasındaki yolun yıllardır bitirilememesi Başkan Karakuş’un hatırlatmaları arasında yer aldı.
Başkan Karakuş’un ardından kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Göcek tüneline ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı (!) ancak Muğla’ya ekonomik katkı sağlanacağını dile getirdi.
Bakan Zeybekçi, Başkan Karakuş’un kırsal kalkınma teşviklerine ilişkin tespitine katıldığını ve Muğla’ya özel bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Bakan Zeybekçi, Muğla’ya daha önce gelişinde turizm ticaret serbest bölgeleri ile ilgili bir çalışma başlattıklarını, geçtiğimiz ay serbest bölgeler kanunu yenilediklerini müjdeledi.
Ötesinde tarıma dayalı teknolojinin ve ihracatın Muğla’nın en önemli kalemleri olduğunu vurguladı. Bakan Zeybekçi, Karakuş’un ‘PETKİM ve Ereğli Demir Çelik dolarla çalışıyor’ hatırlatmasına yönelik, TL’ye dönülmesi için çalışma yapacağı sözünü verdi.
Zeybekçi, “Gereğini yapacağım, bundan emin olun. Çünkü bakanlığın kararı yayımlandı. Serbest bölgeler yurt dışı sayılır. Serbest bölgelerdeki tüm faaliyetleri TL’ye çevirdik zorunlu olarak. Bunlara da mutlaka gereğini yapacağız” dedi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ekonomi Buluşması’nda yapılan her tespit ve açıklama Muğla ekonomisi ve iş dünyası açısından önemli idi.
Önümüzdeki süreçte buluşmanın ortaya koyduğu detaylarının yakın takipçisi olacağımızı belirterek sonlayalım.