ORTAKENT ATIK SU TESİSİNİN MUHATABI KİM?
Geride bıraktığımız hafta kentin gündemini iki olay oluşturdu.
İlki Kavaklıdere Belediyesi ile CHP İl Başkanlığı arasında yaşanan pankart krizi ve sonrasında yaşanan söz düellosu.
İkincisi de Başbakan Binali Yıldırım’ın Muğla mitingi…
Her iki olay da referanduma yönelikti ve her iki olay da kamuoyu tarafından yakından takip edildi.
Ancak geçtiğimiz hafta gözden kaçan, gündemin satır aralarında kalan gelişmelerde yaşandı.
Önemli gördüklerimizden birisiyle başlayalım.
Bodrum Ortakent Mahallesi’nde bölgenin tüm atıksu arıtma ihtiyacını karşılayacak ve yaklaşık 3 buçuk milyon liraya mal olan tesis mahkeme kararı ile mühürlendi.
MUSKİ konuya ilişkin bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek vatandaşları bilgilendirdi.
MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, arıtma tesisi için mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesi nedeniyle her şeye karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.
Mahkemenin yürütmeyi durdurması nedeniyle tesisin kapısına kilit vurduklarını ve işletmeye alamadıklarını ifade eden Ülgen, 2014 yılının Eylül ayında mülk sahibinin arıtma tesisi alanı olarak belirlenen bölümün iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesine dava açtığını, bunun sonucunda mahkeme yürütmenin durdurulması kararı verdiğini dile getirdi.
Mahkeme kararıyla bitme aşamasına gelen arıtma tesisinin kapısına kilit vurduklarını işletmeye alamadıklarına işaret eden Ülgen, arıtma tesisini çalıştıramadıklarını belirtti. Dosyanın hala Danıştay’da olduğuna dikkat çeken Ülgen; bakanlık, İlbank ve MUSKİ olarak olayı yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.
Ülgen açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Ortakent Arıtma Tesisi’nin yenisi yapılana kadar çalıştırılmasının hem kamuya hem de Ortakent Mahallesi sakinlerimize yararı olacaktı. Ancak bu şu anda hukuken mümkün değil. Yeniden bir Atıksu Arıtma Tesisi yapımı için de en az 5 yıl gibi bir süreye ihtiyacımız var. Kaldı ki arıtmayı yapacağımız yer de şu an için neredeyse yok.”
Bir konuya açıklık getirelim.
Ortakent Arıtma Tesisi, MUSKİ’nin değil dönemin Ortakent Yahşi Belediyesi’nin projesi.
Tesis, büyükşehire devri yapılan taşınmazlar arasında yer aldı.
Dolayısıyla ‘tesis neden böyle problemli bir alana yapıldı?’ sorusunun muhatabı MUSKİ değil.
Ancak MUSKİ, geçtiğimiz yıl Ortakent-Yahşi Atıksu Arıtma Tesisi’ ile ilgili yerel ve ulusal basında çıkan haberler sonrasında bir açıklama yapmış, işin detaylarını paylaşmıştı.
‘Meraklısı arar bulur’ diyerek sonlayalım.
Yarın, İngiliz hükümetinin yurt dışında tatil yapan vatandaşların konakladığı otellerde geriye dönük üç yıla kadar tazminat alabilmesini sağlayan düzenlemeye otelcilerin haklı tepkisine değinelim.