MUĞLA’DA 18 BİN BOŞ İŞ POZİSYONU VAR
Kurumlar arasında en faal olanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı İşkur İl Müdürlüğü.
Muğla’yı en sık ziyaret eden bakanlık yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.
Yılın dördüncü ayındayız ve bu kısa zaman diliminde Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü
Mehmet Ali Özkan ve bürokratları “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” kapsamında Muğla’ya geldi. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 16 Mart’ta Muğla’ya gelerek bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Müezzinoğlu Yatağan’da Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Yatağan Şubesi’ni ziyaret ederek enerji işçileri ile bir araya geldi.
Resmi kurumlar arasında genel müdür, müsteşar ve bakan düzeyinde Muğla’yı bu kadar sık ziyaret eden başka bir kurum yok. Biliyoruz ki bakanlığın ve genel müdürlüğün Muğla’ya gösterdiği ilginin altında İşkur İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü başarılı çalışmalar var.
Genel Müdür Özkan ve Bakan Müezzinoğlu’nun ziyaretlerinin ardından bu kez de Sosyal Güvenlik Kurumu Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar Muğla’ya geldi.
Osman Arıkan Nacar geçtiğimiz hafta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 3. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’na katıldı ve burada ilginç açıklamalarda bulundu. En En ilginç olanı ‘Muğla’da 18 bin boş iş pozisyonu’ olduğu idi.
Bakanlığı’nın Ocak ayında başlattığı istihdam seferberliği çerçevesinde 81 ilde 35 bin ziyaret yapıldığını belirten Nacar, 81 ilde istihdamın önünde engelleri aşmak adına istihdamı arttıracak politikalar geliştirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
İşverenlerle, çalışanlarla, emeklilerle ve dezavantaj grup yöneticilerle bir araya gelerek istihdamın önünü açacak politikalar geliştirdiklerine işaret eden Nacar, ilginç verilerde paylaştı.
Bunları sizlerle de paylaşalım.
Türkiye’de yaşam ömrünün 78 yıla çıktığına dikkat çeken Nacar, Türkiye’de her yıl 1 milyon 300 bin doğum gerçekleştiğini her geçen gün gençleşen bir ülke olarak gençlere yönelik istihdamda proaktif proaktif davranılması gerektiğini dile getirdi.
TUİK verilerine göre işsizlik rakamının yüzde 12,7 olduğunu vurgulayan Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar, tarihin en büyük istihdam seferberliğini başlattıklarını söyledi.
İstihdam seferberliği ile işsizlik oranının yıl sonuna kadar yüzde 9’lara kadar da düşeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Nacar, Muğla’da iş bulamadıklarını iddia edenleri, ötesinde ‘iş yok’ diye şikayet edenleri utandıracak bir açıklama yaptı.
Nacar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de işsizlik var diyoruz ama bugün İş-Kur’da Türkiye genelinde 150 bin boş iş pozisyonu var. Sadece Muğla’da 18 bin boş iş pozisyonu olup, bugün bu salonda çalışmak isteyen herkesin yarın eğer çalışmak istiyorum diyorsa iş bulabileceği bir ortam var”…
Nacar’ın açıklaması düşündürücü.
Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere Muğla’da orta ölçekli bir ilçe nüfusu kadar boş iş pozisyonu var. Yani Muğla’da çalışacak olana ‘iş’ var.
Peki ne yok?
İşi beğenen yok.
Galiba Muğla’da iş arayanlar ‘ekmek içi’ işlerin, kolay yoldan para kazanmanın peşinde. Anlaşılan kimse zor işlerde çalışmak istemiyor. Ya da Muğla’da “Ne iş olsa yaparım” diyenlerin sayısı bir hayli az.
Nacar’ın açıklamasının ardından 18 bin boş iş pozisyonunun hangi sektörlerde olduğunu merak ettik ve araştırdık.
Listenin ilk 5’ini turizm ve turizme bağlı işletmeler, balıkçılık, tarım işçiliği, mermercilik ve teknik ara eleman ihtiyacının oluşturduğunu gördük.
Bu veriler bir gerçeği de ortaya çıkarmış oldu.
İşsizlerin büyük çoğunluğu İşkur’a müracat ediyor, ancak İşkur’un önerdiği işe gitmiyor.
Peki Muğlalı neden iş beğenmiyor?
Bu sosyolojik temelli soruyu işin erbabına sormak gerekiyor.
Yarın, İşkur İl Müdürü İlyas Sarıyerli’ye sorarak devam edelim…