MİLAS’TA İYİ ŞEYLER OLUYOR
Milas Süt Birliği, Milas Selimiye Mahallesi Sanayi Sitesi Derekuyu mevkiinde yatırım amaçlı 450 metrekare ticari imarlı arsa zatın alır, kenara koyar.
Daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bir proje hazırlar.
2016 yılı 11. Etap Hibe Desteğine Muğla’nın 13 ilçesinden 109 proje başvurusu yapılır.
Bu projelerden 78’i kabul görür.
Projelerin 7’si Menteşe, 7’si Seydikemer, 4’ü Fethiye, 1’i Dalaman, 4’ü Ortaca, 43’ü Milas, 2’si Köyceğiz, 3’ü Ula, 2’si Datça, 4’ü Yatağan ve 1’i ise Kavaklıdere’dendir.
Yukarıdaki verilere dikkat edilirse hala bazı ilçelerin proje fakiri olduğu görülecektir.
Verilere göre en çok proje yine Milas’a aittir.
11. Etap hibe başvuruları Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından onaylanır.
Bu süreçte Milas Süt Birliği’nin yaklaşık 2 milyon liraya mal edilmesi planlanan projesi de destek kapsamında onay alır.
Projenin adı; Çiğ Süt Yenileşim Merkezi’dir.
Merkez, ilçe genelinde 8 yerleşkede 209 üreticiye hizmet verecek, 15 kişiye de istihdam sağlayacaktır.
Konuya ilişkin toplantı geçtiğimiz günlerde; ‘çam balı üretimi ile, yaklaşık 2.5 milyon arı kolonisi ve arıcılık potansiyeli ile bir türlü derdini anlatamayan, Arıcılık Enstitüsü’nün kurulması için mücadele veren’ Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nin toplantı salonunda gerçekleşir.
Milas Süt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, Başkan Yardımcısı Nurettin Pinar ve Birlik Genel Müdürü Soner Güney, MAYBİR’de düzenlenen toplantıya katılır.
Her gün bir adım daha yol alarak büyüyen Birliğin Başkanı olarak Ali İhsan Gezgin, Milas Süt Birliği’nin kendi alanında yatırım yapmaya devam ettiğini belirterek şu bilgileri paylaşır:
“İlçemiz Selimiye Mahallesi Sanayi Sitesi Derekuyu Mevkiinde yatırım amaçlı 450 metrekare ticari imarlı arsa almıştık. Arsaya en son teknolojik yeniliklerle donatılmış günlük 30 bin litre kapasiteli merkez, kimyasal-mikrobiyolojik tüm analizlerin yapılacağı Çiğ Süt Laboratuarından oluşan Çiğ Süt Yenileşim Merkezi kurmayı amaçlıyoruz. Bu amacımız doğrultusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 11. Etap Kırsal Kalkınma Yatırım Desteklemesi Programına proje başvurusunda bulunduk. Yaklaşık 2 milyon lira maliyetli projemiz bakanlığımızca kabul gördü. İnşallah yüzde 50 hibe desteğiyle bir yatırımımızı da Selimiye’de hayata geçirmiş olacağız” …
Milas Süt Birliği, Muğla’nın yüz akı kurumları arasındadır.
Birlik, kurumlar vergisinde il genelinde üst üste ilk 100’e giren ilk ve tek üretici örgütüdür.
Bu yıl 10 yaşına basan birlik bize göre; iş bilen yöneticileriyle doğru yolda ilerlemektedir.
Dikkatli okurun gözünden kaçmamıştır.
Hibe desteği ile kurulacak tesiste yer alan laboratuarda çiğ sütte bakteri, somatik hücre, yağ, yağsız kuru madde, protein analizleri gibi analizler yapılabileceği açıklanmıştır.
Bu haliyle laboratuar çiğ sütte ‘agretite’ bir laboratuar olmayı mutlaka hedefleyecektir.
Biliyoruz ki orada, Milas’ta iyi şeyler oluyor.
MİTSO’nun öncülüğünde Milas Organize Sanayi Bölgesi yoluna tam gaz devam ediyor.
Milas ürünlerine coğrafi işaretler alınıyor,
Tarım ve gıda ürünlerinde ihracat rekorları kırılıyor.
Sonuç itibariyle bölgedeki tüm bu canlılığı ve enerjiyi;
Milas Veterinerlik Fakültesi ile taçlandırmak gerekiyor.