Ben bildi bileli, belki de 40 yıldır Fethiye il olmak ister.
Muğla’dan ayrılmak, kendi başına bağımsız bir il olmak, kendi değerlerine sahip çıkmak ve yeni değerler oluşturmak için ve daha onca şey için…
Fethiye’nin bu hayali, Behçet Saatcı gibi ne istediğini, isteklerinin gerekçelerini ortaya koyan, aklı başında bir belediye başkanı ile ete kemiğe büründü.
Ak Parti’nin büyükşehir yasasıyla da Fethiye’nin il olma hayali, dilek ve temenninin ötesine geçti. Büyükşehir yasasının getirdiği yeni yönetim şekli ile büyük gelir ve mal kaybına uğrayan Fethiye, yitirdiklerini yeniden kazanmak için il olma konusunda çabasını arttırdı.
Siyaset bu konuda üzerine düşeni yapmadığı için nihayet Fethiyeliler kolları sıvadı.
Bu kapsamda Fethiye Belediyesi önderliğinde ilçede faaliyet gösteren 38 sivil toplum örgütü “Fethiye İl Olsun Hareketi” çatısı altında birleşti.
Yaklaşık 150 bin nüfuslu Fethiye’de il olmak adına büyük bir imza kampanyası başlatıldı.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın, bu konuda yaptığı son açıklama ilgi çekiciydi. Saatcı, ”Ortaca’da köy kahvehanesinde vatandaşlarla sohbet ettim. Bana söyledikleri tek şey ‘Fethiye il olsun, biz de Fethiye’ye bağlanıp bu dertlerden kurtulalım oldu’. Fethiye’nin il olmasına bizden daha çok Ortaca, Dalaman, Kaş, Kalkan ve Çavdır’daki vatandaşlarımız sevinecektir. Elimizden birçok koz var. Bunları siyasi amaçlı değil de, Fethiye’nin iyiliği için kullanırsak amacımıza ulaşırız” diye konuştu.
Ortacalıların ‘Bu dertten kurutuluruz’ dediği derdin ne olduğunu sonraya bırakarak devam edelim.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Fethiye Kent Konseyi ve Fethiye Otomobilciler ve Şoförler Odası başta olmak üzere 38 sivil toplum örgütünün desteğiyle başlatılan ‘Fethiye İl Olsun Hareketi’ geçtiğimiz gün düzenlenen geniş katılımlı bir toplantı ile yüksek hedefini açıkladı.
Fethiye’nin il olması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İç İşleri Bakanı Efkan Ala’ya gönderilmek üzere imza kampanyası başlatıldı.
8 Mart 2015 tarihine kadar devam edecek kampanyada Fethiyeliler, 100 bin imza toplamayı hedefliyorlar. Bu çerçevede kampanya, Fethiye’ye dâhil edilmesi planlanan Ortaca ve Dalaman ilçeleriyle Antalya’nın Kaş ilçesinde de yürütülecek.
Muğla’ya 126 kilometre, Antalya’ya 200 kilometre mesafede bulunan Fethiye ile Kaş ilçesinin arası 106 kilometre. Kaş, Fethiye’ye Muğla’dan daha yakın, Fethiye ile Kaş’ın tarım ve turizm konusunda organik bağı da bulunuyor.
Fethiyeli 40 yıldır dile getirdiği il olma konusunda topyekün iradesini ortaya koydu.
Behçet Saatcı, Fethiye’den yakılan Çoban Ateşi’ni şu sözlerle yorumladı:
“Buradaki herkesin siyasi görüşleri, takımları, hayata bakışları farklı. Ama bizim ortak çıkarımız Fethiye’nin il olması. Bu ateşi ben yakmadım. Buradaki herkes yaktı”…
Bu konuda ikinci önemli açıklama Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan’dan geldi. Arıkan genişletilmiş toplantıda Fethiye’ye birçok kez il sözü verildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Biz Fethiyeliler ya çok iyi niyetliyiz. Ya da Ankara’dan bakınca çok salak gözüküyoruz. Yıllardır il olma sözleri, plakalar verildi. Bizim bunlar karşı dava açmamız gerekirdi. Şu salona bakınca biz zaten il olmuşuz. Bu kadar sivil toplum kuruluşu çoğu ilde yok”…
İlin profesyonel ligde top koşturan tek takımı Fethiyespor’un Başkanı İsmail Öztürk de Fethiye’nin il olması gerektiğini belirtiyor. Öztürk, Fethiye’nin gelirlerinin Fethiye’de kalması durumunda Fethiyespor’un rahatlıkla Süper Lig’e çıkabileceğini söylüyor.
Fethiyespor Başkanı İsmail Öztürk’ün “Fethiye gelirlerinin Fethiye’de kalması” sözü aslında her şeyi özetliyor. Yönetim anlamında merkezi otorite ile yerel otorite arasına sıkışıp kalan, büyükşehir yasasıyla her bir değerini merkezi otoriteye ve yerel otoriteye kaptıran Fethiye’nin il olmasına nasıl baktığımızı merak edenlerin merakını giderelim.
Başta Fethiye Kumluova’da 20 kiloluk domates kasası 1 lira 25 kuruşa satılırken, Fethiye’nin tarım ve gıda ürünleri üç otuz paraya tedarikçilerin kucağına bırakılırken, genel bütçeye aktarılan turizm gelirleri ortadayken, merkezi otorite eliyle Fethiye’nin sahip olduğu kıyı ve koylar Fethiye’den alınırken, büyükşehir yasasıyla da mal ve gelir kaybı yaşarken, Fethiye’nin her türlü siyasi ve ekonomik rantına haciz konulmuşken biz Fethiye’nin il olma isteğinin karşısında değil, yanında oluruz.
Yerel yönetimlerin özerkliğini savunan siyasi disiplinden gelen bir gazeteci olarak Fethiye’nin il olma isteğini yürekten desteklediğimi belirtmek istiyorum.
Fethiye İl Olsun Hareketi’nin önderliğini yapan Sayın Behçet Saatcı’den kampanya için hazırlanan tanıtım argümanlarından bize de ulaştırmasını rica ediyorum.
“Fethiye İl Olsun” şapkasını başıma, yeleği sırtıma giyerek ortalıkta damalı eşek gibi dolaşacağım bilinsin istiyorum.
Bir gazeteci olarak “eylemci değil, gözlemciyiz” diye diye her gün soframızdan bir dilim ekmeğimizin çalınmasına artık dayanamıyorum.
Biliyorum ki bu teslimiyetin sonu yok.
Bu toprakların makus talihini değiştirmek adına Fethiye’de yakılan Çoban Ateşi’ni yürekten destekliyorum.
Fethiye il olsun (!) Nüfusumu da Fethiye’ye aldırmazsam, Fethiye’de yaşamazsam da adam değilim…
*Başkan Behçet Saatcı’ya not.
Başkan şapka da sorun olmaz ama ‘il olma yeleğini’ XL gönder…