PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ

7

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerde çarpık kentleşmeden kaynaklanan kötü silüetin giderilmesi amacıyla imarda yeni düzenlemeleri kapsayan “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” taslağı Başbakanlığa gönderdi.
1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile kentlerin dikey yerine yatay gelişmesi hedeflendiği açıklandı.
Plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirme ve denetime ilişkin usul ve esasların yer aldığı yönetmelik taslağı Mart ayı içerisinde bakanlığın internet sitesi üzerinden, belediyeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcilerinin görüşlerine açılmıştı.
Düzenlemeyle birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesinin esas alındığı ve düzenlemenin inşaat söktörüne bir çok yenilik getireceği açıklandı.
Biz düzenlemeler arasında dikkat çeken bazı uygulamaları sizlerle paylaşalım.
Düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması yer alıyor.
Taslağa göre; çeşitli bölgelerde imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa yapılacak ifrazlarda, elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri, arazi meyli, yol durumu, mevcut yapılar ve benzeri gibi mevkinin özellikleri ile bu parsellerde inşa edilecek yapıların ölçüleri ve yöresel ihtiyaçları göz önünde tutularak belirlenecek.
Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uyulmayan arsalarda yeni veya ilave yapı ruhsatı düzenlenemeyecek. Ayrıca yoldan kotlandırılan binalarda, yoldan düşük arazilerde kademelendirme esası getirilecek.
Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla, il ve büyükşehir belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanınacak.
Taslakta subasman kotunda yapılacak otopark alanlarına ilişkin yeni düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre; subasman kotunda oluşturulan ve mevzuat gereği yapılması zorunlu olan otopark alanlarının 2 katı alan ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü otoparklar emsal dışında yapılabilecek. Yine subasman kotu altında, kısmen açığa çıksa dahi zorunlu ve bazı ortak alanlar yapılabilecek. Otoparkların, bina yan, arka ve kısmen ön bahçenin altına yapılabilmesi de sağlanacak.
Yeni yönetmelikle, yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek. Bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkan, kuaför, terzi, muayenehane, fizik tedavi müessesesi, sağlık kabini ile aile sağlığı, ağız ve diş sağlığı, diyaliz, psikoteknik değerlendirme, üremeye yardımcı tedavi, genetik hastalıklar tanı, evde bakım, işitme cihazı, ısmarlama protez ve ortez merkezleri, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe ilişkin açıklamalar kamuoyunun bilgisine sunulmaya başladı.
Bu kapsamda Mimarlar Odası Genel Merkezi (TMMOB) yönetmeliğe ilişkin görüşlerini açıkladı. Bir hayli detayın ve teknik konunun paylaşıldığı TMMOB değerlendirme raporunda yönetmeliğin; imar mevzuatının katılımcı süreçlerden uzak hazırlandığı, insan odaklı kentleşme ve planlamanın dışlandığı, mimarlık mesleğinin imar süreçlerinden koparıldığı, meslek odaları ve mesleki hakların yok sayıldığı, çok hukuklu imar düzeni öngörüldüğü, tarihsel kültürel ve doğal değerlerin, yapılaşma yoluyla tahrip edilmesinin önünün açıldığı ve çelişkili düzenlemelerle kamusal denetim yok sayıldığı ifade edildi.
Yönetmelik 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.
Haydi hayırlısı…

Haberi Paylaş