SÖZLÜ TARİH ATÖLYESİ
Sinema ve Dizi oyuncusu Yiğit Dören’in önerisi, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün destekleriyle Muğla’nın günlük yaşamına damga vurmuş hikayeleri beyaz perdeye taşımak için gerçekleştirilen buluşma bizi Sözlü Tarih Atölyesi’nin kurulmasına kadar götürdü.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ile birlikte yaklaşık 25 anlatıcının yer aldığı buluşma bize gösterdi ki kente ilişkin anlatılacak ve yazılacak çok fazla hikaye var.
Bugüne kadar geçmişten bu güne kentin yaşam kültürünün, yakın tarihin, insan zenginliğinin ve dil yapısının kayıt altına alınması konusunda ne yapacağımızın kararını verememiş, yapılması gerekenler hakkında fikir birliğine varamamıştık.
Çok şükür ki; bu buluşma ile fikir birliğine vardık.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş başta olmak üzere Gökhan Çağlav, İlhami Gazezoğlu, Dr. Ümit Kurt, Selahattin Kaya gibi büyüklerimiz, Demir Ailesi (Gülnihal, Akif, Adnan Demir), Turan Turgut, Erkin Özbek, Cem Demir, Değer Alimoğlu, Saadet Öztürk, Murat Günay, Tünay Ürper, Burçak Gözcü, Gazeteciler Bekir Tosun ve Mustafa İnci gibi dostlarımızın katıldığı bu buluşma sonuçları itibariyle bizi bir yerlere aldı götürdü.
Eski Şoförler Odası Başkanı merhum Adil Demir ve kardeşi merhum Hacı Nadir Demir’i bu vesile ile bir kez daha yad ettik. Renkli kişilikleri ile toplumun her kesiminin saygı ve sevgisini kazanan ancak bugün aramızda olmayan değerli büyüklerimizle yaşanan mizah yüklü hatıraların paylaşımıyla başlayan toplantı, aldı başını gitti.
Toplam 5 saat süren toplantıda anlatılanlar karşısında ‘yazılı kaynak fukarası bu kentin meğer ne çok anlatılacak hikayesi varmış’ diye hayıflanmaktan kendimizi alamadık.
Toplantının bize düşen bölümünde söz aldık ve bir atölye çalışması içinde olduğumuzu anımsattık.
Başta Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve tüm katılımcılar Menteşe Kent Müzesi kurulması, Sözlü Tarih Atölyesi çalışması yapılması konusunda fikir birliği içerisinde hareket ettiler.
Biliyoruz ki tarihsel ve toplumsal konularda yazılı kaynakların yetersiz kaldığı ya da taraflı olduğu durumlarda kişilerin tanıklıklarına başvurulur.
Kentin yazılı tarihi böyle oluşur ve Kent Müzeleri de bu amaçla kurulur.
Müze çatısı altında oluşturulan çalışma grupları ile Sözlü Tarih Atölyesi’nde elde edilen veriler periyodik olarak yayınlanır ve ‘Yerel Tarih-Kültür Yayınları’ olarak toplumla ve dünya ile paylaşılır.
Ötesinde bu tür çalışmalar kentin marka değeri açısından da bir zorunluluktur.
Bu tür çalışmaların olumlu örnekleri mevcuttur.
Dönemin Muğla Belediyesi’nde, halkla ilişkiler birimi çalışma grubunda İskender Arslan ve Onur Alp Ersoy’un yer aldığı, editörlüğünü Ayşe Durakbaşa ve Özlem Şahin’in yaptığı Sözlü Tarih Atölyesi çalışması yapılmış ‘Yerel Tarih-Yöntem ve Deneyimler’ adı taşıyan klavuz kitap kent belleğine kazandırılmıştı.
Bugün Kültür Evi olarak kullanılan tarihi ev, bu işe ayrılmıştı.
Önce Alp Ersoy, ardından Hasan Önkaş dostlarımızın genç yaşta aramızdan ayrılması, herkes gibi bizde de derin izler bırakmış dolayısıyla bu iki ismin zamansız kaybı sözlü tarih atölyesi çalışmalarını da sekteye uğratmıştı.
Daha sonra Hamamönü’ndeki tarihi hamam Kent Belleği olarak tasarlanmış olmasına karşın, yerel tarihe ilişkin çalışmalar; kişisel çabalar şeklinde devam etti.
Gazeteci Özcan Özgür’ün ‘Gadın Moğlam’ isimli kitabı bu türün ilk örnekleri arasında yer aldı.
Gadın Moğlam, meraklısı için bir kaynak kitaptı.
Ötesinde değerli büyüğümüz Erman Şahin’in ‘Belediye Başkanı’ kitabı da yakın tarihimiz açısından klavuz niteliğinde bir kitap olarak belleğimizdeki yerini aldı.
Lafı uzatmayalım.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün, Yayla buluşması sonrasında Sözlü Tarih Atölyesi’nin kurulmasına yönelik; “Bizim en büyük zenginliğimiz; dilimiz ve yaşam kültürümüzdür. Bölgemizi tanıtan, dilimize ve kültürümüze sahip çıkılmasını ve orijinalliği korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak bu proje aynı zamanda kentin kültürel ve sosyal hafızasını da oluşturacak bir sözlü tarih atölyesinin de ilk adımıdır. Bizde Menteşe Belediyesi olarak projeye destek veriyoruz” açıklaması çok ama çok önemlidir.
Sözlü Tarih Atölyesi, kentin yerel tarihinin kayıt altına alınmasının ötesinde kentin yazılı tarihinin de oluşmasını da sağlayacaktır.