CHP’DE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ
CHP’nin kongreler sürecine ilişkin bir önceki yazıda; “İfade edelim ki biz bu süreçte CHP’de olası değişiklik beklemiyoruz. Bu süreçte özellikle delege seçiminde ve yönetimlerin oluşmasında kişilerin kendi istekleri dışında, parti içinde yaramazlık yaptığı gerekçesiyle disipline sevk edilen ya da yüz kızartıcı suç işleyenler büyük ve yüksek ihtimal tercih edilmeyecek. Biz her ne kadar tüm siyasi partilerde yerli siyasetçiden yana olsakta CHP örgütlerinin seçim başarısı ve son yapılan referandum sonuçları mevcut yöneticilerin elini güçlendirmiş durumda. Biliyorsunuz siyaset sonuçlarla yol alan ve varlığını sonuçlarla koruyan bir müessese” tespitinde bulunmuştuk.
Bu tespite yönelik çok sayıda ileti aldık.
İletilerin büyük çoğunluğunun değişim bekleyenlerden geldiğini fark etmiş olsakta biz bu süreçte CHP’de olası bir değişim beklemiyoruz.
Tersini düşünenler çıkabilir.
Tersini düşünenler kongre sürecini fırsata dönüştürmek isteyebilir.
Şansını denemek isteyenlere CHP’de önceliğin değiştiğini, şimdilerde çıkarılmaya çalışılan uyum yasaları ile yeni sisteme geçileceğini bu sistemde de oy oranı ve seçim başarılarının en önemli kriterleri oluşturduğunu hatırlatalım.
Yüzde 50.1 oran dışındaki tüm oranların yetersiz kaldığı yeni sistemde, oy oranlarını ve seçim başarısı tercih listesinin ilk sırasına yerleşti.
Önceliği değişen CHP’de bölgesel oy oranları çok daha önemli hale geldi.
Genel merkez ve yerel karar vericiler işin farkında.
Yeni sürecin planlaması ve tercihleri bu doğrultuda yapılacak.
Sonuç itibariyle nihai karar bölgelerin oy oranlarına, il ve ilçe örgütlerinin performansa göre verilecek.
Muğla’nın oy oranları ve seçim karnesi oldukça iyi.
İlçe ilçe CHP örgütlerinin 1 Kasım seçimleri ve 2017 halk oylaması oy oranları ortada.
Son iki seçimin oy oranları ve bu oranlarla gelen seçim başarısı ortadayken bu süreçte bir ilçe başkanını ya da ilçe yönetimini değiştirmek kolay değil.
Kim, nasıl, hangi gerekçeyle değiştirilecek?
1 Kasım genel seçimlerinde yüzde 58.6 oranla Bodrum, yine aynı süreçte yüzde 42.2 oranla Fethiye, yüzde 55.1 oranla Marmaris, yüzde 50.1 oranla Milas ve yüzde 50.5 oranla Menteşe, yüzde 56.5’in sahibi Datça, yüzde 46.6 oranlı Ortaca, yüzde 49.2 oranın sahibi Ula ve yüzde 46.6’lık Yatağan nasıl değiştirilecek?
Bu oranlar ve seçim başarıları ortadayken değişiklik yapmak kolay değil.
Bu süreçte ilçe yönetimlerinde değişiklik yaşansa da, kendileri istemedikçe ne ilçe başkanlarını ne de il başkanını değiştirmek mümkün görünmüyor.
İsteyenler şansını deneyebilir.
Biz kongreler sürecinde CHP’de olası bir değişiklik beklemiyoruz.