MUĞLASPOR’DA NELER OLDU
Spor bilimcilerine göre; iki meslek grubu var.
Parası olanlar için, yani paran varsa yapabileceğin.
İlki müteahhitlik ikincisi de kulüp başkanlığı.
Türkiye’de her ikisini de paran varsa yapabilirsin.
Muğlaspor Kulüp Başkanı Haluk Beyimoğlu, bu ikili ilişkinin en canlı örneğini oluşturuyor.
Beyimoğlu; hem müteahhit hem de kulüp başkanı.
Müteahhit olarak Beyimoğlu inşaatın projesini mimara, statiğini mühendise, inşaatı da ustalara bırakıyor. Yani yeni bir inşaata başlarken müteahhit olarak kolları sıvayıp, inşaatın projesini kendisi çizmiyor, statiğini kendisi hesaplamıyor, inşaatında da bilfiil kendisi çalışmıyor.
Ne yapıyor?
İşi ehline teslim ediyor.
Başkan Beyimoğlu geçtiğimiz yıllarda kulüp başkanı olarak mali disiplinin yanında; transfer yapmak, takım kurmak ve futbolu yönetmek yanlışından nihayet bu yıl döndü.
Bu dönüşümle tipik ‘müteahhit başkan’ statüsünden ve psikolojisinden sıyrılan Beyimoğlu, A’dan Z’ye futbolu futbol şubeye teslim etti.
Bu tercihle Muğlaspor tarihinde bir ilk gerçekleşti, kulüpte ilk kez mali disiplinle, futbol disiplini birbirinden ayrıldı.
Bu süreçte eskiden kalma alışkanlıklarına devam etmeye kalkışan bazı yöneticiler uyarıldı.
Kendilerine yetki ve görev tanımları yeniden hatırlatıldı (!)
Sorumlu ve yetkili olan herkese sağlıklı bir hizmet ortamı yaratılması gerektiği vurgulandı.
İlk radikal karar teknik adam konusunda geldi.
Teknik adam konusunda Muğlaspor’un gerçeklerine uygun yerli bir isim tercih edildi.
Egemen Urhan teknik sorumlu olarak kulüpte göreve başladı.
Yardımcı antrenör Enver Ataçocuğu ve kaleci antrenörü Bekir Sortan’dan oluşan ekip Urhan sorumluluğunda görevlendirildi.
Kulüp yönetimi ile futbol şubenin ayrılması ile Muğlaspor; transfer dönemini bir fırsat görerek ayranı kabaran, kendi oyuncumuzu bile bize satmaya çalışan, arka odalarda liste yapıp dümenine bakan tacirlerden ve federasyon sitesinden boşta kalan futbolcuyu pazarlamaya kalkışan futbol simsarlarından da kurtulmuş oldu.
Özcan Öz’ün kulüp menajerliği ile büyük bir savunma mekanizması kurularak avantacıların önü kesilirken, Muğlaspor’da tavsiye mektubu dönemi ve hamili kart sistemi sona erdirildi.
Futbol Şube Sorumlusu Began Çağlav, tüm bunların yanında, alışılmışın dışında basınla bir araya geldi ve gazetecileri tek tek bilgilendirdi. Basın buluşmasında Çağlav, yeni yönetim şekline ilişkin merak edilen soruları yanıtladı, gerçekleri dile getirdi ve yeni kurulan sistemi anlattı.
Futbolun Began Çağlav’a ve ekibine teslim edilmesi, daha sonrasında gelen alt birimlerle Muğlaspor, kısıtlı bütçeyi verimli kullanmak konusunda büyük başarı gösterdi.
Bu kapsamda bütçeye uygun, ihtiyaca cevap verecek transferler gerçekleştirildi.
Dar bütçe ile yola çıkan ve futbolcu tercihlerinde seçici davranan Muğlaspor, transfer çalışmalarına başladı ve bu kapsamda yeni bir takım oluşturdu.
Alt yapıda fırsat bekleyen futbolcular için kamp düzenlenerek alt yapının durumu kayıt altına alındı.
Son olarak Muğlaspor formasını başarıyla giyen kulübün unutulmaz futbolcuları; Ertan Tanyel ve Ozan Taga Futbol Şubesi tarafından Scout ve Gözlem Antrenörleri olarak görevlendirildi.
Bu tercihlerle geçmişin profesyonel insan gücü kulübün geleceğine dahil edilmiş oldu.
Yeni sezon hazırlıklarını kendi tesislerinde sürdüren Muğlaspor, yine tarihte bir ilki gerçekleştirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü’nde tek tek futbolcuların performansları ölçüldü.
Spor Bilimler Fakültesi Antrenörlük Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özcan Saygın ve Yrd. Doç. Dr. Kemal Göral koordinesinde testler gerçekleştirildi.
Bilinler bilir; Yoyo Testi, Maksimal Oksijen Tüketme Kapasiteleri, Futbolcuların Aerobik ve Anaerobik Eşik Değerler, 10-30 Metrelik Sprint Testleri, Sırt ve Bacak Kuvvetlerinin Belirlenmesi, Solunum Fonksiyonlarının Belirlenmesi, Esneklik Testleri, Kan-Laktak gibi spor için gerekli olan analizler yapıldı. Ayrıca futbolcuların vücutlarının farklı bölgesinden alınan yağ oranları ve vücut ağ yüzdelerinin belirlendiği testler yapıldı.
Futbolcuların performans arttırımı ve antrenman planlanması amacıyla yapılan testlerin sezon içerisinde de değişik periyotlarda yapılmaya devam edeceği açıklandı.
Bunun yanında kondisyoner Soner Arı ve futbol sakatlıkları konusunda uzman isimlerden birisi olan Kamil Çetin Hoca göreve getirildi.
Kulübün spor biliminden faydalanması, sportif başarıda bilimin katkısı, kabul etmek gerekir ki; bunlar alışık olduğumuz türde şeyler değildi.
Yeni sisteme ve sezona ilişkin tüm bu gelişmeler kulübün basın sözcülüğü ile kamuoyuna duyuruldu.
Bu yıl 50 kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan Muğlaspor’da biliyoruz ki iyi şeyler oluyor.
Her ne kadar çekilen kurada zorlu bir gruba düşmüş olsakta, dar bütçesiyle Muğlaspor yenilenmenin ve yeni bir sistem kurmanın zorluklarının üstesinden gelerek lige tutunacaktır.
50. kuruluş yılında yeni bir vizyon ortaya koyan ve bunu gerçekleştirme konusunda çaba gösteren yönetimi kutlamak gerek.
İnanıyoruz ki yeni yapılanması ve sistemi ile Muğlaspor, iki yıl sonunda hepimizi gururlandıracak başarılara imza atacak ve il takımı olmanın farkını ortaya koyacaktır…