BODRUM’UN ÇÖP SORUNU
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, kurban bayramı sonrası yaptığı değerlendirmede katı atık sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bodrum’un kurban bayramı tatilinde yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiyi ağırladığını, bu süreçte 5 milyon 300 bin kilogram çöp oluştuğunu açıkladı.
Bu vahim durumu Kocadon şu sözlerle aktardı:
“Bir defa daha vurgulamak istiyorum. Çünkü bu kadar turisti ağırlayan Bodrum’un en fazla ürettiği şeylerden birisi çöp. Rakamlara baktığımızda aşağı yukarı 5 milyon 300 bin kilogram çöp çıkmış tatil sürecinde ve hala katı atık ile ilgili sıkıntılar yaşayan bir bölgeyiz. Herkes bunu Bodrum’un ve Muğla’nın sorunu olarak yansıtmaya çalışıyor. Bu 45 yıldır devam eden bir süreç. Bu süreçte birkaç defa projeler üretildi ama nedense bir türlü hayata geçiremedik. Şunu da unutmayalım ki Türkiye’nin, dünyaya mal olmuş bir ismin böyle bir sorunun yaşanması, Bodrum ve Muğla’nın sorunu olmaktan çıkmıştır. Bu bir ülke sorunudur, Türkiye’nin sorunudur. Bütün belediyelerimiz olsun bakanlıklarımız olsun hükümetlerimiz olsun iş birliği yaparak bir an evvel bu problemi çözmemiz lazım. Şu anda zorlandığımız tek şey, Bodrum’un katı atığı. Bu kadar insana ev sahipliği yapıyoruz bu kadar ekonomiye katkı sağlıyoruz. Şu anda Türkiye’nin geneline baktığımızda da; hem yurtdışı hem de yurtiçi turizmini en iyi yapan yer Bodrum. Sayın hükümetimiz, değerli devlet büyüklerimiz yüzünü biraz Bodrum’a dönsünler. Türkiye ekonomisine bu kadar katkı sağlayan bir yerin hala katı atık probleminin çözülmemiş olmasını, yapılan projelerin engellenmeye çalışılmasını sadece Bodrum ve Muğla için değil ülkemiz için de bir kayıp olarak düşünüyorum”…
***
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un ayakkabının vurduğu yerden yaptığı bu açıklama sonrasında soruna ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan da açıklama geldi.
Or-Köy projeleri ve DSİ yatırımları ile ilgili temel atma törenleri için Muğla’ya gelen Bakan Eroğlu, Bodrum ilçesinde her yıl yanan vahşi depolama çöp alanın yerine yapılacak olan Katı Atık Çöp Deponi alanı ile ilgili yer arayışlarının sürdüğünü açıkladı.
Türkiye’nin turizmdeki yazlık başkenti Bodrum’da çöplerin vahşi depolandığını belirten Bakan Eroğlu, Katı Atık Çöp Deponi alanı yeri tespit edildiğini, tespit edilen alanın antik değer taşıdığı için iptal edildiğini belirtti.
Bakan Eroğlu, sorunun çözümüne ilişkin açıklamasında şunları söyledi:
“Bodrumdaki çöp meselesi var. Çöp sorunun çözülmesi için ormanlık alan vermiştik. Ancak oradaki antik bir şehir çıktı. Dolayısıyla koruma kurulundan izin alınamadı. Şimdi yeni yer araştırıyoruz. Buna biz de destek vereceğiz. Hakikaten çöp meselesi konusunda valimiz, vekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, orman teşkilatı ve ilgili birimler hatta Kültür Turizm İl Müdürlüğü devreye girsin ki böyle bir SİT alanı varsa bunları bir görelim. Neticede en uygun bir yer neresi ise, gerekirse İstanbul’daki çöp meselesini halleden Prof. Adem Baştürk’ten de yardım isteyelim. Biliyorsunuz İstanbul’da böyle vahşi bir çöp alanı vardı. 2003 yılında patladı 37 vatandaş hayatını kaybetmişti. Bu çöp çok tehlikeli dolayısıyla bunu hemen çözmek gerekli diye düşünüyorum. Ormanlık ya da uygun alanda, eski maden ocaklarından yer vermek için kanuni olarak düzenleme yaptık. Biz de destek vereceğiz ama bunun için uygun bir yerin teklif edilmesi lazım. Teklif edildiği zaman Bodrum’un katı atık problemini çözümüne yardımcı olmak bizim vazifemiz”…
***
Sezonda milyonlarca turisti ağırlayan Bodrum’un nüfusu 160 bin.
Devletten yerleşik nüfusuna göre destek alan Bodrum, nüfusunun neredeyse on katına hizmet veriyor. Turizm gelirleri ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan gelirler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Büyükşehir yasasının yeniden ele alınması sürecinde sahil yerleşkelerinin değişken nüfusuna yönelik bir düzenleme yapılır mı? Bilmiyoruz.
Bildiğimiz nüfusunun on katına hizmet veren Bodrum’un alt yapısının ivedilikle tamamlanması gerekiyor. Bodrum’un çöp sorununu yerel ölçekte değil, ulusal ölçekte değerlendirmek gerekiyor.