ODA SEÇİMİNDE GARİP İTTİFAKLAR GÜNDEME GELEBİLİR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı oda ve borsaların Ekim ayı içerisinde yapılacak olan seçimleri 2018 yılı Nisan ayına ertelendi.
Bu kapsamda 6 Ekim’de yapılması planlanan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri de ertelenmiş oldu.
Erteleme ile bir önceki seçimde aday olan Safa Altaş’ın Ak Parti üyeliğini; “Odalarda siyaset olmaz, odalar siyasetin arka bahçesi olamaz” tepkisi gösteren MUTSO Başkanı Bülent Karakuş’un, Ak Parti MKYK üyesi olarak seçime girecek olmasını eleştirenlere fırsat doğdu.
6 Ekim tarihinde yapılması planlanan oda seçiminin 6 ay ertelenmesi, alternatif aday için gerekli çalışmaya zemin oluşturdu.
MUTSO yönetimi için ‘niyeti olan kişi ve gruplar’ bu süreçte ortaya çıkabilir.
Odaların siyasetin arka bahçesi olmasını istemeyenler, odaların partiler üstü konumunun devam etmesini isteyenler; bu süreçte düğmeye basabilir, ötesinde aday arayışına başlayabilir.
Zira erteleme alternatif yönetim ve aday çalışmasının yapılabileceği bir zaman yaratmış durumda.
İfade etmek isteriz ki;
Bizim birilerini aday yapmak gibi bir derdimiz yok.
Biz o hakkımızı bir önceki seçimde kullandık.
Bir daha da kullanmaya niyetli değiliz.
Bu nedenle MUTSO Başkanı Bülent Karakuş’un Ak Partili olması, Ak Partili kimliği ile yeniden aday olması birileri için sorun yaratmıyorsa (!) bizim için de sorun yaratmaz.
Ancak her dönemde oda seçimlerinin ‘stratejik seçim’ olarak kabul edildiğini bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Yine hatırlatmak isteriz ki;
MUTSO’nun bir önceki seçimi 2014 Büyükşehir statülü seçimler öncesinde yapılmış, oda seçimi büyükşehir seçiminin provası olarak görülmüştü.
Kentte değişim isteyen dönemin Ak Parti yöneticileri, bunun yolunu sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin el değiştirmesinde görmüştü.
Ak Parti yerel kurmayları değişimi buradan başlatacaktı.
Bu amaçla Ak Parti yerel kurmayları partiler üstü konumunu özenle koruyan oda seçimlerine el atmış, ancak parti içi çekişmeler, kurulan garip ittifaklar sonucunda önce MUTSO seçimlerini ardından da büyükşehir statülü yerel seçimi kaybetmişti.
O seçim, bugün hala tartışılan ‘garip ittifakların yapıldığı bir seçim’ olarak hafızalara kazındı.
Kamuoyu hafızasında o seçim ‘AKP-CHP’ koalisyonu olarak yer almış ve bu koalisyonla odanın partiler üstü konumu adeta korumaya alınmıştı.
Bugün ne yazık ki aynı ortam yok.
Bu günün şartları değişti.
Bülent Karakuş’un Ak Parti MKYK üyesi olarak seçime girecek olması herşeyi değiştirdi.
Yukarıda ifade ettik, birilerini aday yapmak gibi bir derdimizin olmadığını dile getirdik.
Ancak Karakuş’un siyasi kimliği ile seçimlere girecek olması, ötesinde oda seçimlerinin 6 ay ertelenmesi, “Odalarda siyaset olmaz, odalar siyasetin arka bahçesi olamaz” görüşündeki oda üyelerinin ayranını kabartabilir.
Sonuçta 6 ay uzun bir süre.
Tıpkı bir önceki seçimlerde olduğu gibi bu altı aylık dönemde ‘garip ittifaklar’ gündeme gelebilir.
Bülent Karakuş; bu süreçte belki de siyasi kimliği ile oda kimliği arasında bir tercihte bulunarak bir sürprize imza atabilir.
Bir tespitle sonlayalım.
Dün olduğu gibi, bugün de oda seçimlerine ilişkin tartışmaların odağında; “Odalarda siyaset olmaz, odalar siyasetin arka bahçesi olamaz” görüşünün yer almasını dilek ve temenninin ötesinde, odanın özerk yapısını ortaya koyan bir değer olarak görmek gerekir.