‘TEMEL İHTİYACIMIZ OLAN SU, TEMEL SORUNA DÖNÜŞMEDEN’
Zaman zaman su sorunu yaşayan biz kent sakinleri, Kötekli’de, üniversitede harıl harıl Sandıras suyu akıyor sanıyorduk.
Kötekli yerleşkesinin de üniversitenin de su sorunu yok (!) diye biliyorduk.
Sandıras suyuna ortak olup, kentin su ihtiyacını karşılamadığı için, Muğla Belediyesi’ne gönderme yapıyorduk.
Meğer işin aslı öyle değilmiş.
Yeni öğrendik ki; Kötekli de ve üniversite de en az bizim kadar su sorunu yaşıyormuş.
Yani ortada gürül gürül akan, evlere şenlik bir su yokmuş.
‘Kötekli’de su sorunu yok’ söylemi meğer, bir şehir efsanesiymiş.
Yeni öğrendik.
Kimden?
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar’dan…
Hafta içinde basınla buluşan, üniversite ve kentin gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Mansur Hoca, üniversite de yaşanan su sorununa da değindi.
Söze “Muğla’da su sorunu var” diye genelleme yaparak başlayan Mansur Hoca, Sandıras suyunun geliş hikayesinden bugüne geçen süreci anlattı.
Hikaye hiç iç açıcı değildi.
Üniversitenin ve öğrenci yurtlarının su sorununu gidermek için 2002 yılında 3’lü anlaşma yapıldığını, o yıldan itibaren Sandıras suyu kullandıklarını ifade eden Rektör Hoca, üniversite yerleşkesi, Kötekli ve altı köye Sandıras suyu verildiğini bugün gelinen noktada suyun kendilerine yetmediğini dile getirdi.
Özellikle Eylül-Ekim aylarında debisi düşen suyun kendilerine yetmediğini, üniversite olarak su tasarrufuna gittiklerini belirten Mansur Hoca, yaşanan su sorununa ilişkin ilgili birimlere ‘Susuz bitki dikin’ tavsiyesinde bulunduğunu belirterek durumun vehametini gözler önüne serdi.
Bunun ötesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden su talebinde bulunduklarını sözlerine ekledi.
Kredi Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtlarına su vermekte zorlandıklarını dile getiren Mansur Hoca, yeni yapılan hastaneye de yeteri miktarda su veremediklerine dikkat çekti.
Yapımı tamamlanan ancak hizmete açılmayı bekleyen hastanede şu an temizlik için gerekli olan suyu bile vermekte zorlandıklarını ifade eden Mansur Hoca, an itibariyle hastaneye 6-7 litre/saniye su verebildiklerini ancak hastanenin hizmete girmesiyle su ihtiyacının artacağına dikkat çekti.
Mansur Hoca, hastaneyi susuz bırakmamak adına kendilerinin susuz kalmayı göze aldıklarını, bu nedenle var olan suyun ortak akılla kullanılması gerektiğini söyledi.
Açıklamasında Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de işinin zor olduğuna işaret eden Mansur Hoca, belediyenin de su kaynağı bulmak konusunda sıkıntı yaşadığını vurguladı.
Sandıras suyuna ilişkin bakanlığın bir proje yürüttüğünü hatırlatan Mansur Hoca, bu projenin mutlaka, ivedilikli bir şekilde uygulamaya sokulması gerektiğini belirterek acı bir gerçeğin de altını çizdi.
Bir bilim insanı olarak, su ihtiyacının yeraltı sularından karşılanmasının yeraltı sularını bitirdiğini öne süren Mansur Hoca, su temini konusunda en son çare olarak yeraltı sularına başvurulması gerektiğini vurguladı.
“Oysa bizim ilk tercihimiz yeraltı suları oluyor” diyerek bu vahim duruma dikkat çeken Mansur Hoca’nın ön görüsüne göre; bakanlığın Sandıras suyu yeni projesi gerçekleşirse, gelen su miktarı arttırılırsa yaşanan su sorunu kısmen çözülmüş olacak.
Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı gibi ortada iyimser bir durum yok.
Bize göre Sandıras suyu projesi hayata geçirilmiş olsa, kentin su ihtiyacı bu kaynaktan sağlanmış olsa bile, artan nüfusuna endeksli zorunlu tüketim, yeni yapılaşma gibi etkenler nedeniyle Muğla merkez yakın bir süreçte ciddi bir susuzluk sorunuyla karşı karşıya kalacak.
Biliyoruz ki MUSKİ bu konuda çalışmalar yürütüyor.
Çalışmaların hangi düzeyde olduğunu öğrenmek bize düşüyor.
‘Temel ihtiyaçların başında gelen su, temel sorunumuz haline dönüşmeden’ önlem almak gerek.
Ötesinde merkezi idarenin ve yerel idarenin yatırım önceliklerini yeniden gözden geçirmesi gerek.
Suyu yazmaya devam…