Her konuda olduğu gibi ekonomi ve istihdam konusunda da bu kentin gizli kahramanları var. Onlar çok fazla ön plana çıkmayan, işine gücüne bakan, laf üretmek yerine üç otuz paraya yaşamaya mahkum edilen üreticilere sahip çıkan ve bu haliyle kentin sıradışı listesinde yer alan yapıların isimsiz kahramanlarıdır.
Onlar her türlü kaygıdan uzak, yüzünü Muğla’nın tarımsal ürünlerine dönerek kırsalın ekonomik yaşamına katkı sağlayan, bu haliyle de yerel bir kalkınma modelini her türlü popülizmden ve ranttan uzakta dert edinen insanlardır. Belki de bir çoğumuzun adını sanını bile duymadığı vatanseverlerdir.
Birileri ilin ekonomik yaşamının sırtından malı götürürken onlar; ilin üretime dayalı ekonomisini oluştarmak için çaba gösteren ve ekonomik kalkınmayı ilin sınır uçlarındaki yerleşkelerde yaşayan üreticilere kadar uzanan bir modelin yerel mimarlarıdır.
Milas İlçesi Süt Üreticileri Birliği, bir grup duyarlı insan tarafından 2007 yılında kurulur. Milas İlçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren Birlik, Milas Vergi Dairesi Kurumlar Vergisi Mükellefi’dir. Birlik, üç otuz paraya tedarikçiye mal vermek zorunda kalan Milaslı üreticilerin; yani Ayşe Teyze’nin, Salih Amca’nın Sarıkız’dan ürettiği kaliteli “anam babam sütünü” uygun maliyetlerde ulusal pazara sunmak için kolları sıvar.
Birlik “Oturup, şikayet etmenin kimseye faydası yoktur” diyerek işe koyulur ve büyük bir örgütlenme modeli ile tedarikçilerin dışında alternatif bir piyasa yaratır.
Milas İlçesi Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, bir yılın değerlendirme toplantısında birlik olarak süt piyasasının içinde bulunduğu ekonomik çıkmazdan etkilenmediklerini belirtir. Bu başarıyı Gezgin; “Süt birliğinin bu kadar büyüyerek bir anda atılıma geçmesinin nedeni, üreticilerle aramızda olan iletişimden kaynaklıdır” sözleriyle özetler.
Birlik, örgütlü süt üreticilerinin haklarının korumanın ötesine geçer, üreticilerin daha kaliteli süt elde etmelerini sağlar. 2007 yılında kurulan Milas Süt Birliği, çok kısa bir sürede Milas’ın 69 mahallesinde toplam 3 bin üyeye ulaşır. Üretim kapasitesinin yanında birliğin yönetim ve idari kapasitesi de arttırılır. 4 personelle başlayan yolculukta birlik 60 personele ulaşır.
Birlik 47 mahallede (köyde) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı Süt Toplama Merkezi kurar. Bunun dışında 22 adet büyük çiftlikten soğutulmuş süt toplar. Yani toplam 69 onaylı noktadan soğutulmuş çiğ inek sütünü toplayıp satışı gerçekleştirr.
Bakanlık çiğ süte soğutulmuş ve sıcak süte litre bazında farklı desteklemelerde bulunur. Sıcak süte göre, soğutulmuş süte 6 kuruş ilave destek veren bakanlık üreteciyi destekler ve üretici ek bir gelire kavuşur. Milas Süt Birliği oluşturduğu soğuk zincir yatırımlarıyla birlik üyelerinin kişi başına yıllık 950 TL. ek gelir elde etmesini sağlar.
Örngütlü yapısı ve lojistik imkanlarıyla Birlik üyeleri, birlik dışı süt toplama fiyatlarındaki düşüşten etkilenmez. Piyasada 1 liraya süt alınırken birlik sütün litresini 1 lira 10 kuruştan alır. Üreticiye her bir litrede 0,5 kuruş kar ettirilir. Bu uygulamayla birlik üyelerine yıllık 2 milyon TL artı gelir sağlanır. Birlik üyesi süt üreticisi, diğer üreticilere göre kişi başına 700 TL daha fazla kazanır.
Tüm bu yapılanlar yetmez (!)
Milas Süt Üreticileri Birliği, yönetimi üreticilerine sütte sağladığı avantajın ötesine geçer. Birlik üyeleri sadece sütten değil, yemden de kar eder. Birlik üyelerine piyasanın altında yem sağlanır. 2015’te birlik, 25 bin ton yem ve yem ham maddesi temin eder. Bunun üretici bazında rakamsal karşılığı da 2 bin lira civarındadır.
1 Ocak tarihi itibariyle yemde KDV’nin kalkması üzerine ortaya çıkan fark üreticiye yansıtılır. Bunun rakamsal karşılığı da kişi başı ortalama 600 liradır. Yani KDV düştükten sonra yemin çuvalı 42 liraya gelir ve birlik üyeleri çuval başına 10 lira kar etmektedir.
Milas Süt Üreticileri Birliği, geride bıraktığımız 2015 yılında üyelerinden toplam; 41 milyon 772 bin 945 litre süt toplar.
Bizim matematiğimiz zayıftır.
Bir yılda toplanan 41 milyon 772 bin 945 litre süt; 1 lira 10 kuruştan ne eder? bilemeyiz.
Merak edenler oturup hesaplasın, çıkan rakamı da bizimle de paylaşsın.
Başta’da ifade ettik.
Biliyoruz ki bu kentin gizli kahramanları var.
Adı, sanı bilinmeyen bir avuç yürekli insanın bir araya gelerek oluşturduğu Milas Süt Üreticileri Birliği’ni yarattığı ekonomik değer ve istihdam için tebrik etmenin ötesinde ayakta alkışlamak gerek.
Biz, Milas Süt Üreticileri Birliği’ni gönlümüzdeki ödül listesine ekledik.
Daha fazla uzatmayalım ve yazıyı bir tespitle sonlayalım.
Süt Birliği; ürünü tarlasında, meyveyi dalında çürümeye bırakanlara, sürekli şikayet edip “yerim dar” diyerek mazeret üretenlere, iş yerine lakırtı yapanlara inat, bu toprağın bize sağladığı üretim değerlerini yine bu toprağın insana sunan ekonomi ve istihdam yaratmak isteyen yürekli insanlara örnek olsun, emsal oluştursun…
Milas İlçesi Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin’e, Başkan Yardımcısı Nurettin Pınar ve yönetim kurulu üyelerine, Birlik Genel Müdürü Soner Güney’e ve birlik çalışanlarına, ‘piyasa tacirleri’ ortada fink atarken, ürününü birliğe vererek birliği ayakta tutan tüm süt üreticilerine; Orta Muğla’dan, Kent Gazetesi’nden selam olsun…