Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından periyodik olarak gerçekleştirilen Muhtarlar Toplantısı, içeriği ve gündemi ile neredeyse gazetelerin tam bir sayfasını işgal ediyor. Bu durumdan şikâyetçi değiliz.
İki hizmet yılını geride bırakan Muğla Büyükşehir Belediyesi bu süreçte ne yapıldığını bu toplantılarda dile getiriyor. Bunun ötesinde Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı Daire Başkanlıkları ve Başkan Osman Gürün, Muhtarlar Toplantısı’nda il genelini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulunuyor.
Dolayısıyla atlamak, yok saymak mümkün olmuyor.
İl genelinde görev yapan muhtarları “Daire Müdürü” olarak nitelendiren Başkan Gürün, bu toplantılarla iki hizmet yılında yapılanları muhtarlar aracılığı ile kamuoyunun bilgisine sunmayı amaçlıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin idari yapısı içerisinde kurulan Muhtarlar Masası ve Muhtarlar Hattı ile Başkan Gürün, yasanın getirdiği yönetim şekline uygun önemli bir hamleyi gerçekleştiriyor.
İfade etmeliyiz ki; Muhtarlar Masası içeriği itibariyle yerel yönetim-halk-hizmet buluşmasının ilk basamağını oluşturuyor. Bu özelliği ile Muhtarlar Masası Büyükşehir Belediyesi’nin ağır topları MUSKİ gibi Ulaşım Daire Başkanlığı gibi kurumlar içerisinde, listenin ilk sıralarında yer alıyor.
Bize göre; Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesindeki Muhtarlar Masası büyükşehrin siyasi sorumluluğunda tüm daire başkanlıklarının önünde yer alıyor.
Zira Muhtarlar Masası bu yönüyle en çok talebin geldiği ve büyükşehrin en aktif çalışan mekanizmasını oluşturuyor. Bunun ötesinde Muhtarlar Masası büyük bir koordinasyonu da sağlıyor.
Durum böyle olunca da Basın Halkla İlişkiler çatısı altında faaliyet yapan Muhtarlar Masası Büyükşehir Belediyesi’nin siyasi sorumluluğunun en büyük paydaşları arasında yer alıyor. Zira yerel yönetim-halk ilişkisi, muhtarların sorumluluk alanında en küçük yerleşim biriminde, köy ya da mahallede, vatandaşın evinin önünde başlıyor.
İskender Arslan yönetimindeki Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü çatısı altında faaliyet gösteren Muhtarlar Masası’nı, bu masanın sorumlusu Yeşim Genç Hanımefendi çekip çeviriyor.
Her ilçede peşi sıra gerçekleştirilen Muhtarlar Toplantılarına Genç’in verileri damga vuruyor.
Hangi ilçeden kaç muhtar başvurmuş, Genç’in kamuoyuyla paylaştığı notlar arasında yer alıyor.
Elbette Büyükşehir Belediyesi’nin tüm daire başkanlıkları önemli.
Her birinin hizmet alanı farklı ve hepsinin sorumlu olduğu alanlar var.
Ancak bize göre; Muğla il genelinde 551 muhtar için oluşturulan Muhtarlık Masası, büyükşehir belediyesinin siyasi sorumluluğunda tüm daire başkanlıklarının önünde yer alıyor.
Daire başkanlıklarının bürokrat ağırlığının ötesinde (!) siyasi sorumluğuyla Basın Halkla İlişkiler Birimi ve Muhtarlar Masası, büyükşehir belediyesinin hem paydaşı hem de halka dokunan elini oluşturuyor. Muhtarlar Masası, yerel yönetim-halk-hizmet ilişkisinin en önemli halkasını da oluşturuyor.
Zira vatandaşın takdiri de tepkisi de oraya geliyor. Büyükşehir yasasının yeni idari yapısına göre; takdir de tepki de önce muhtara, oradan da muhtar masasına ve büyükşehire ulaşıyor.
Bu durum aslında büyük bir siyasi köprüyü de inşa ediyor. Gün geliyor, siyasi fetihler için bu köprüden geçiliyor…
Bir tespitle sonlayalım. Kenti, yerel yönetimi ve siyaseti yazan bir gazeteci olarak, belediyeler bünyesinde görev yapan Basın ve Halkla İlişkiler biriminlerinin en az seçilmiş başkanlar ya da meclis üyeleri kadar ideolojik sorumluluğu bulunduğunu, bu birimlerde çalışanların aynı ideolojiye sahip olmasa da bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğine inandım. Hâlâ aynı fikirdeyim. Basın ve Halkla İlişkilerde ve buna bağlı birimlerde görev yapanların yöntem ve uygulamaları birilerine biraz sert gelebilir. Bu sertliğin siyasi ve ideolojik sorumluluktan kaynaklandığını hatırlatarak sonlayalım.