ÖZTÜRK’ÜN 2. BASAMAK HASTANE SÖZÜ
Milletvekili Nihat Öztürk’le devam edelim.
Bodrum’un çöplük sorunu ile ilgili olarak yer tahsisin yapıldığı açıklamasının ardından Vekil Öztürk’ten ikinci bir açıklama geldi.
Bu açıklama da bir önceki gibi, Orta Muğla merkez yerleşkesi için önemli idi.
Vekil Öztürk, Muğla Ortak Akıl Birliği öncülüğünde yürütülen Menteşe 2. Basamak Devlet Hastanesi kampanyasına ilişkin açıklamasıyla yüreklere su serpmenin ötesine geçti.
Muğla Ortak Akıl Birliği sekreteryasından bize gönderilen açıklamada Öztürk’ün devlet hastanesinin faaliyete geçirilmesi konusunda söz verdiği bilgisine yer verildi.
Muğla Ortak Akıl Birliği’nden gelen yazılı açıklamada Öztürk’ün Eğitim Araştırma Hastanesi’nin ‘il hastanesi’ olduğu, buna karşılık Menteşe ilçesinin 2. Basamak Sağlık Hizmeti veren hastaneye ihtiyacına vurgu yaptığı ve “Şu anda Menteşe İlçesi’ne yapılmasını istediğimiz 2. Basamak Devlet Hastanesi’nin planlaması aşamasındayız” dediği ifade edildi.
Bilindiği gibi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yeni binaya taşınmasının ardından daha önce Tıp Fakültesine öğrenci alınabilmesi için ortak kullanılan Devlet Hastanesi’nin yeniden faaliyete geçirilmesi için kampanya başlatılmış ve bu istek siyasilere iletilmişti.
Görünen o ki siyaset bu isteğe kayıtsız kalmadı.
Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Benim düşünceme göre Menteşe’de sadece bu bölgeye hizmet edecek yani Menteşe halkına sağlık hizmeti verecek 2. Basamak Devlet Hastanesi’ne ihtiyaç var. Çünkü Eğitim Araştırma Hastanesi Muğla iline 3. Basamak Sağlık Hizmeti veren bir hastane. Tıp Fakültesi Hastanesi olarak hizmet verecek. Şu anda il merkezi Menteşe’nin hastanesi yok. 2. Basamak Sağlık Hizmeti veren Devlet Hastanesi’nin yeni binasının projelendirilmesi, ihale aşamasına getirilmesi ve bu hastanenin Menteşe’ye kazandırılması gerekiyor. Şu anda Menteşe İlçesi’ne yapılmasını istediğimiz Devlet Hastanesi binasının planlaması aşamasındayız” ifadelerine yer verdi.
Elbette bu konuda kişi ve kurumların yaptıkları çalışmalar önemli.
İster kamuoyu baskısı, ister gönül rızası (!) bizim için fark etmez.
Bizim için önemli olan, Devlet Hastanesi’nin yerinde kalması.
Kamuoyunun bu haklı isteğini sadece sağlık hizmeti açısından değerlendirmemek gerek.
Zira sağlık alanlarının, özellikle de hastanelerin bulundukları bölgelerde yarattığı istihdam, işgücü ve ekonomi göz ardı edilemez.
Yüzyılın başından bugüne sağlık alanı olarak hizmet veren, ötesinde kentin planlanmasında nirengi noktası olarak kabul edilen mevcut hastane alanı, sağlık hizmetinin yanında sektörün lojistiğini sağlayan büyüklü küçüklü işletme ve işyerleri ile (poliklinikler, eczaneler, medikal ve tıbbı işletmeler, laboratuarlar, ecza depoları, özel muayenehaneler, restaurantlar, büfeler ve kafeler) bu alan aynı zamanda kentin sosyal yaşamının ve ekonomik değerlerinin harmanlandığı bir destinasyon.
Hastanenin taşınmasıyla tüm bunların bir günde işlevsiz kalması, bölgenin çökmesi anlamına geliyor.
Bölge esnafı ve ekonomisi çökerken meslek örgütlerinden tek bir açıklama gelmemesi, işi daha da ilginç kılıyor.
Bir tavsiye ve tespitle sonlayalım.
Sağlıkta dönüşüm adına yapılan yatırımlar kentte bir dönüşüme ve yıkıma yol açmamalı.
Özcan Özgür’ün adeta bir yazı dizisine dönen köşe yazılarında “Devlet Hastanesi konusunda ne gerekirse yapmaya hazırım. Yeter ki arkamda durun” diyerek samimiyetini ortaya koyan Nihat Öztürk’ün bu süreçte elini güçlendirmek gerek.
Menteşe 2. Basamak Devlet Hastanesi için bütün koşullar ve ilişkiler sonuna kadar zorlanmalı.