Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 2. hizmet ve yatırım yılı değerlendirmesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak yeni büyükşehir olan iller arasında en hızlı ve etkin biçimde organizasyon şemasını tamamlayan ve aynı zamanda ilk günden itibaren hizmet üreten bir belediye olduklarını dile getirdi. Biliyoruz ki; Başkan Gürün’ün bu savını destekleyen çalışmaların ilk ve etkin olanı yasayla kurulan bir genel müdürlükten; MUSKİ’den geldi.
Kuruluş aşamasını tamamladıktan sonra, Baki Ülgen başkanlığında etkin ve verimli bir çalışma içine giren MUSKİ, ilk yılın ikinci çeyreğinden ikinci yılın ikinci çeyreğine kadar büyükşehrin en çok hizmet üreten ve en çok haberi yapılan kurumu oldu.
Haber listelerinin ilk sırasını oluşturan MUSKİ, hizmet listesinin de ilk sırasına oturdu. Büyük ve müthiş bir yapılanmanın sahibi olan MUSKİ, alan hâkimiyeti ile uzun süre lider koltuğunu kimseye bırakmadı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi 2. hizmet ve yatırım yılı basın sunumunda Belediye Başkanı Osman Gürün, MUSKİ eliyle yapılan hizmetleri anlatırken şu ifadeyi kullandı: “Muğla-Antalya karayolu mesafesi kadar toplam 318 km uzunluğunda hat yapımını tamamladık. Bu zamana kadar 109 km içme suyu hattı, 152 km kanalizasyon hattı ve 57 km uzunluğunda yağmur drenaj hattının yapımını gerçekleştirdik”…
Muğla’da 29 atık su arıtma tesisi, 5 içme suyu arıtma tesisi, 854 depo, 496 kuyu, 1 baraj, 3 laboratuvar ve 66 adet içme suyu terfi merkezi vatandaşın hizmetine sunulmuş durumda.
MUSKİ’nin abone sayısı 434 bin civarında. İl genelinde 35 adet abone, 8 adette mobil ofisi bulunan MUSKİ’nin ilin farklı yerleşkelerine konuçlanmış 33 arıza şefliği bulunuyor.
Basın sunumunda 2015 yılında il genelinde 100 bin metreye yakın dere temizliği gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Gürün, yine aynı yıl Bodrum’da yaşanan sel baskınlarının bir daha yaşanmaması için çalışma başlattıklarını belirterek, Bodrum’daki dere yataklarını DSİ ile birlikte yapacaklarını ifade etti. Bunun için istimlak edilmesi gereken alanların büyükşehir belediyesi tarafından yapılacağına işaret eden Başkan Gürün, basın sunumunda İl Özel İdaresi döneminde ilin gözden kaçan hatta hiç bilinmeyen bir gerçeğini şu sözlerle paylaştı:
“32 köyde içme suyu yoktu !”…
Bu çağda bu dönemde Muğla’nın 32 köyünde içme suyunun olmamasını hayretle karşıladıklarını anlatan Başkan Gürün, bunlardan 12’sinin su sorununun çözüldüğünü sözlerine ekledi.
Bu açıklama bizi İl Özel İdare hizmet dönemine ilişkin atıp tutanlara kadar götürdü.
Konu içme suyundan açılınca Başkan Gürün, son günlerde basında yer alan Marmaris Taşlıca’daki içme suyu sorununa da değindi. Taşlıca sondajını yaptıklarını belirten Başkan “Çok yakın bir zamanda Taşlıca’daki vatandaşlarımız içme suyuna kavuşacaklar” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ olarak 2014-2015 yılında Muğla’ya 247 Milyon 454 bin lira yatırım yaptıklarını ifade eden Başkan Gürün bu süreçte Milas’a 72, Menteşe’ye 48 ve Bodrum’a 34 milyon TL yatırım yaptıklarını söyledi.
Yine Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ olarak Muğla’ya 2016 yılında 410 milyon 218 bin lira yatırım yapacaklarını açıklayan Gürün, bu kapsamda ilçelere yapılacak yatırımları şöyle açıkladı: “Bodrum: 59 milyon 147 bin, Ortaca: 26 milyon 181 bin, Yatağan:16 milyon 797 bin, Marmaris: 18 milyon 507 bin, Köyceğiz: 8 milyon 057 bin, Ula: 15 milyon 609 bin, Menteşe: 48 milyon 072 bin, Fethiye: 55 milyon 077 bin, Kavaklıdere: 7 milyon 840 bin, Seydikemer: 29 milyon 709 bin, Datça: 7 milyon 558 bin, Milas: 56 milyon 385 bin, Dalaman: 10 milyon 337 bin”.
Başkan Gürün 2. hizmet ve yatırım yılı değerlendirmesi öncesinde yaptığı basın sunumunda il genelinde hizmet verecek olan Atıksu Arıtma Tesisleri ve isale hatları yatırımı için 2,5 katrilyon bütçe gerektiğine dikkat çekti.
Toparlayalım:
Muğla Büyükşehir Belediyesi; 2015-2019 yılları arasında 207 milyon lirası Dünya Bankası’ndan alınan kredi, 250 milyon lirası MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün öz kaynağından olmak üzere toplam 457 Milyon TL’lik yatırım yapılmasını planlıyor. Bu dönemde Dünya Bankası’ndan alınan kredi ile Bodrum’a 2 arıtma tesisi, Marmaris Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2. etap kapasite artışı ve il genelinde bulunan tesislerin revizyonu ile ilgili çalışmalar yapılacak.
Bir tespitle dizinin dördüncü yazısını sonlayalım.
Büyükşehir yasasıyla kurulan MUSKİ, büyükşehir belediyesi’nin en aktif çalışan kurumlarının başında yer alıyor. Çalışma prensibini 7/24 olarak benimseyen MUSKİ, işlevi ve konumu itibariyle büyükşehir belediyesinin halka dokunan eli durumunda. MUSKİ, hizmet listesiyle de hâlâ liderlik koltuğunda…